Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Pablo
    moja lekarz zawsze przy zmianie dawki kaze sprawdzic za miesiac - mowi ze wtedy wszystko powinno sie juz wyrownac :)
    no i masz racje - nie trzeba robic badan na czczo - a nawet nie powinno sie omijac tabletki

basniunia
    kochana nawet nie wiesz jakie ja mialam problemy z okresem :/ juz w wieku 18 lat lekarz przepisala mi tab anty dla wyrownania okresu - no i tak je bralam przez 6 lat - potem po odstawieniu - problem zrobil sie jeszcze wiekszy !!!!!!!!! okres doslownie mialam co 5 dni a trawl 7 !!! (wyobrarzasz to sobie) lekarz nawet podejrzewala ze nie mam owulacji bo tak wszystko mam rozregulowane - teraz mam nadzieje ze po ciazy bedzie lepiej - chociaz watpie bo lekarz powiedziala ze prawdopodobnie mam jakis syndrome ktory rozregulowuje mi okres (jakies tam sygnaly sa zle przesylane do jajnikow i stad ten problem) pewnie po ciazy znowu wcisna mi jakies tab - chociaz jak okres bede miala troche zadziej niz co 5 dni chyba nawet nie bede ich brala
  • ona26 ja tez zawsze robiłam badania na czczo bez tabletki to może temu miałam takie wyniki
    ona26
    Tylko ja zawsze miałam miesiączzkę jak w zegarku a teraz po tym raku i wycięciu tarczycy nic nie jest dobrze hmm juz myslę że przekwitam miałaś takie wybuchy ciepła
  • Dziękuję Basia49 i Pablo za odpowiedź zrobię badania i zobaczę jaki wynik będę mieć narazie od listopada po wyjsciu ze szpitala gliwickiego gdzie badania scyntygr wyszły dobrze biorę 150 przez pieć dni i 125 dwa dni. Po dużym jodzie w lutym bedzie 2 lata.
  • 11 lat temu
    no wlasnie co do tego badania tsh - to lekarz mi powiedziala ze tabletke mam brac tak jak zawsze - kiedys jak nie wzielam (bo wlasnie przeczytalam tutaj na forum zeby nie brac) to hormon mialam zaniski - powiedzialam dla lekarza ze rano nie wzielam tab przed pobraniem krwi - to powiedziala ze mam brac tak jak zawsze i mam powtorzyc badanie za miesiac - wiec nie wiem jak to jest mi lekarz zabronila czegos takiego - ze mam nie brac tabletki przed badaniem - kazala brac je tak jak zawsze - niezaleznie od tego o ktorej godzinie ide na pobranie krwi
  • Ja od czasu usunięcia tarczycy mam problemy z miesiączką a zawsze miałam regularnie stosowałam tab antykoncepcyjne żeby był okres a jak je teraz odstawiłam znów to samo nie mam miesiączki;( musze zbadać tsh straszne ciepłoty na mnie wychodzą mam 33 lata czy to mozliwe żebym już przekwitała rok temu robiłam badania hormonalne i było ok nie mówiąc już o tym jak włosy mi wypadają estem nerwowa może biore zadużą dawkę euthyroxu nie mam już sił lepeij chyba było żyć z tym rakiem i tarczycą tyle prolemów nie było co teraz jak czuje się okropnie płakac mi się chce czy kiedyś będzie dobrze
  • 11 lat temu
    Moi Drodzy!
    Wszystkiego co najlepsze na ten świąteczny czas Wam życzę... i na kolejne dni również :-)
    basiunia7 - jeśli robisz TYLKO badanie TSH to nie ma znaczenia to czy jesteś na czczo, czy nie jesteś, oraz to czy zażyłas hormon w danym dniu czy też nie. To badanie możesz wykonać w dowolnym momencie ze wzgledu na wysoką bezwładność TSH (dziś zmieniona dawka odbije się w wyniku TSH dopiero za jakieś 6 tyg.; dlatego też robienie badania TSH częśniej niż 6-8 tyg. jest działaniem niewłaściwym).
    Pozdrawiam serdecznie.
  • 11 lat temu
    Witam dawno mnie tu nie bylo >) Zycze Wesolych i zdrowych Swiat wszystkim :):)

basiunia Tsh ja np robie rano bez etyroxu na czczo i oczywiscie tylko w jednym laboratorium. Pora wiadomo rano i robie to co 6-8 tyg.Nie wiem jak to inni robia napewno sie wypowiedza
  • Ja mam ptakie pytanie jak robicie badania tsh na czczo rano? o jakieś stałej porze i jak często
  • 11 lat temu
    Na razie jest dobrze ale nie ukrywam że się stresowałem ale wróciłem z uśmiechem na twarzy.
  • 11 lat temu
    maximos

super :) ja zawsze chodze na badania przed swietami zeby miec dobry humor :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat