Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Bania zaczelam od babki jojowatej to błonnik Jeliton suplement diety do kupienia w aptece zaczelam od jelit jak narazie problem z zaparciami i uczuciem pelnosci odbijaniem ustapił zobaczymy jak dalej
-
Basia łatwo powiedzieć z tą wagą a trudniej jej sie pozbyć ja próbuje juz jakiś dłuższy czas i narazie przegrywam mimo że jem zdrowo małe porcje zrezygnowałam całkiem z cukrów i słodyczy a waga i tak nie chce zlecieć nic to może ty znajdziesz jakis lepszy sposób to chętnie podłapię
Ja tez całej gromadce życze dużo radości miłości zdrówka w nowym roku oby był lepszy niz ten co mija
-
no to sie pochwale i ja :) wapn w surowicy w normie, w dobowej zbiorce moczu wapn ok. Tsh 0.090 i zmiana leku 4x w tyg 150 i 3 x 75 Euthyroxu.Moja Endo zadowolona no i Ja tez. Ale jak zrzucic wagę :( 10 kg od kwietnia?tu juz musi byc dieta pytanie jak ja utrzymac :) hahaha ale jak mowia pulchnego ciala ngdy za duzo.... a z takim mi dobrze :) koniec zartów baska bierz sie za siebie tak sobie mowie
Zycze wszystkim Szczesliwego i zdrowego Nowego Roku szampanskiej zabawy Sylwestrowej !!!!
-
Dziękuję wam wszytskim za rady zmieniłam u lekarza lek na letrox zobaczę jak po nim się będę czuła i jakie wyniki beda mam brać przez 7 dni w tyg 150 oby było lepiej ten lek jest niemiecki ale euthyrox też podobno dobrej firmy tylko mają wiecej róznych dawek 150 125 175 itd a letrox 50 150 100 i tyle jedynie dzielic tab narazie bede brac te 150
-
basiunia
najwazniejsze ze to tylko tsh ktore mozna wyrownac - endo sie tym zajmie :) wiesz co moze Ty tak reagujesz na taka dawke hormonkow - kazdy ordanizm jest inny - ale mysle ze jak wszystko wyrownasz to bedzie dobrze :)
-
Pablo i ona26 dziękuję za porady hmm w tym roku jakies dziwne mi te wyniki wychodzą przed odstaw euthyroxu gliwice scyntygrafia zrobiłam badania i wyszły mi tsh 22,30 a brałam tab odkąd odkryłam cukrzyce jakos te wyniki są inne dziwne niby lekarze twierdzą że nie ma to wpływu zrobię jeszcze raz wyniki ale zaczekam ze 3 tyg jeszcze się przejdę do ogólnego lekarza popytam co jest nie tak może cos zaradzi:( załamana czy olej z wiesiołka lub porzeczki czarnej maja wpływ na wyniki tsh?
Tak myślałam może by zmienić euthyrox na letrox nie wiem czym się różni ale może lepiej bedzie mi się wchłaniał i mniej skuków uboczych bedę miała?
-
basiunia7 widzę, że napisałaś jak ja klikałem, więc dopowiadam: TAK badanie może wyjść z błędnym wynikiem spowodowanym np. błedem labolatoryjnym, dlatego napisałem o powtórzeniu badania w pierwszej kolejności.
-
Basiunia7 - moim zdaniem powinnaś powtórzyć badanie w tym samym labolatorium i jeśli wynik się potwierdzi, to według mnie najwłaściwszą decyzja będzie konsultacja u endokrynologa (być może zaleci dodatkowe badania). My forumowicze możemy Ci dobrze życzyć, ale to jednak lekarze są najodpowiedniejszymi osobami do rozwiazywania tego typu problemów.
Basia49 - tak "nie ma znaczenia"! (przy założeniu, iż mówimy TYLKO o badaniu TSH) i nie tylko mówia tak w Gliwicach, lecz potwierdza to wiele specjalistycznych publikacji. Badania faktycznie najlepiej wykonywać w tym samym labolatorium, gdyż każde lab. ma swoje normy.
kasiab - przy oznaczaniu stężenia T3, T4, FT3, FT4 faktycznie ma znaczenie w jakiej porze, czy na czczo, czy po zażyciu hormonu itd jest ono wykonywane. Ja pisałem wcześniej o przypadku badania TYLKO TSH. Co do trzymania się jednego labolatorium to zdecydowanie jest to słuszne działanie. Mam jeszcze prośbę: napisałaś o dobieraniu hormonu według wzoru : "(0,4mcg/kg masy ciała)" czy możesz mi nieco ten wzór przybliżyć? nie łapię co to za jednostka [mcg], a chciałem z ciekawosci wyliczyć jak to się ma do mojej dawki (lub podsuń mi proszę jakiś materiał źródłowy to już we własnym zakresie się "podoktoryzuję" ;-)
Pozdrawiam cieplutko
-
czy wyniki tsh mogą wyjść jakoś niewiarygodnie z jakieś przyczyny? nie wiem co robic chodz do ogólnego lekarza bo u nas 1 endykrynolog na krzyż i wizyta o ile się załapiesz raz na pół roku;( musze kogoś prywanie poszukać
-
Hej dziękuję ci kasniab nie wiem co robic dzis rano byłam robić badnia mam już wyniki nie rozumiem co się dzieje czuje się na 100% jak bym miała nadczynnośc tarczycy jestem nerwowa włosy mi wypadaja miesiączki nie mam czasem cos dziubie mnie w sercu ale mój wynik jest do dupy TSH 8,470 wychodzi ze mam niedoczynnośc ale ja wiem jak sie czułam przy niedoczynności jak odstawiłam leki znacznie jepiej może coś faszuje ten wynik czy olej z wiesiołka mogł by wpłynać na wyniki albo revalid na włosy pije tez porzywe i biore tab na cukrzyce ale najmniejsza dawkę i połowe 1 amarylu 0,5 nie chce zwiekszać dawki euthoryxu bo sie wykończe tymi uderzeniami ciepła?????///