Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    kasia

wiesz co ja jak nie wzielam raz tab przed badaniem - to lekarz jak dawala mi wynik odrazu powiedziala ze musialam zapomniec jednej tab w przeciagu 3 tyg - wiec odrazu sie jej przyznalam ze nie wiedzilam czy mam ja brac przed badaniem czy nie to powiedziala ze mam ja brac tak jak biore zawsze - podobno jesli zapomni sie tab lub dwoch w ciagu 3 tyg przed badaniem to lekarz moze juz to zauwarzyc w wynikach - zawsze mi mowi ze nic sie nie stanie jak zapomni sie tych tab bo to zaraz I tak sie wyrowna - ale zawsze mi podkresla ze jak wiem ze bede badala sobie niedlugo hormonki to mam pilnowac zebym nie zapomniala tabletki conajmniej 3 tyg przed badaniem

ja chodze na badanie hormonow co pol roku wiec jakbym w tym czasie zapomniala tab to nic takiego by sie nie stalo - ale przed badaniem nie moge zapominac

basiunia
    no to ja mialam takie same uderzenia goraca :/ jest to bardzoooooo uciazliwe :/ odrazu podejrzewalam ze to przez hormony ale chcialam poczekac bo dopiero co dostalam wtedy nowa dawke i mialam nadzieje ze sie unormuje - no ale okazalo sie ze mialam je sporo zawysokie
  • 11 lat temu
    Basiunia,
    ja hormony tarczycy nie robię nadczczo, o roznych porach, bez tabletki. Owszem, nie ma wiekszego znaczenia czy bierze, czy nie samą tabletkę dla naszego organizmu bo nawet pominiecie kilku dawek jest praktycznie niezauważalne ale ma znaczenie dla samego oznaczanego stężenia. Substancja uwalnia sie stopniowo i jeśli zrobi sie badanie w momencie kiedy stężenie jej jest najwyższe (po 6h od podania) lub najnizsze to wynik jest zafalszowany (szczegolnie jeśli oznacza się też ft3 i ft4). Najważniejsze by zawsze robić badabie z lub bez tabletki, a nie raz tak raz tak i informować lekarza czy bralo się i ile wcześniej tabletkę.
    Co do problemów z miesiaczka to mogą to być hormony i zlego dobrania euthyroxu (0,4mcg/kg masy ciała) więc jak będziesz u swojego endo to powiedz mu o tym (mnie zawsze pyta o to, szczegolnie jak musi dobrać mi dawkę). Ja też miałam wtedy problemy. Uderzeń ciepła nie miałam. Odnośnie menopuazy to objawy są 10lat przed i 10 lat po ale wydaje mi się, że to nie dotyczy Ciebie.
    Basia49,
    zgadzam się z tym, że najlepiej robić badania zawsze w tym samym labie bo wyniki mogą być różne w różnych laboratoriach.
  • ona26 te wybuchy ciepła mam już miesiąc robi mi sie tak gorąco i słabo jakbym z jakieś sauny wyszła i tak kilka razy dziennie jutro jak bedzie otwarte pojde zbadać tsh napisze jakie mi wyniki wyjdą a tabl odstawiłam jakies 2 miesiące temu może dawka zaduża euthyroxu po 150 przez 5 dni i dwa dni 125 waże ok 51 kg hmm
    Basia49 bedę robic badania z tabletką i pojdę popołudniu zobaczymy
  • 11 lat temu
    kazdy inaczej interpretuje , brac czy nie brac? przed badaniem krwi. ja natomiast od samego poczatku robie tsh bez tabletki i powiedziano mi ze to nie ma znaczenia .Kazdy lekarz mowi co innego. W Gliwicach zadalam pytanie dot.tej kwestii i powiedziano mi ze to bez znaczenia. jesli zawsze robie badania bez tabletki to moge sie tego trzymac. Wiec czlowiek glupieje czytajac wypowiedzi.dodam ze powiedziano mi zebym robila badania w tym samym laboratorium co poprzednio. od stycznia zaczynam sie leczyc w Niemczech wlasnie tam sie przeprowadzam :)
  • 11 lat temu
    spokojnie *
  • 11 lat temu
    i jestem pewna na 100% ze nie przekwitasz - pokojnie :)
  • 11 lat temu
    basiunia

wiesz co ja mialam badane wszystkie hormony nie tylko tarczycy - jak mialam problem z okresem :/

wiesz co z tego co opisujesz masz sporo nadczynnosc - hormony tarczycy moga same od siebie sie rozregulowac :/ ja mam tak za kazdym razem na zmiane pory roku :/
    opisujesz tez z masz wybuchy ciepla - oj kochana ja takie cos przechodzilam przez 3 tyg ! (codziennie po kielkanasie razy) mialam takie wybuchy ciepla w ciele ze czasami musialam ukucnac bo myslalam ze zemdleje :/
    poszlam do mojej endo i odrazu bez badan powiedziala mi ze to spora nadczynnosc - i miala racje

pierwsze co to radze Tobie sprawdzic hormone tarczycy - moze poprostu hormonki Ci sie rozregulowaly - co jest normalne
    a jesli to masz ok to idz do ginekologa - ona zaleci Ci badanie innych hormonow - ktore tez mogly sie rozregulowac

ale w takim wypadku jak opisujesz stawiam na hormony tarczycy

a powiedz mi jeszcze kiedy odstawilas tab anty ? po ich odstawieniu okres moze zaniknac na sporo czasu - albo na odwrot mozna miec go dosyc czesto
  • Czytałam też że przy nadczynności ma się takie zaniki miesiączki a niedoczynności długie obfite miesiączki wszystko mnie tak męczy że szok

• Użytkownik @basiunia7 napisał:
    ona26 ja tez zawsze robiłam badania na czczo bez tabletki to może temu miałam takie wynikiona26Tylko ja zawsze miałam miesiączzkę jak w zegarku a teraz po tym raku i wycięciu tarczycy nic nie jest dobrze hmm juz myslę że przekwitam miałaś takie wybuchy ciepła

• 11 lat temu
    basiunia
    kochana i wydaje mi sie ze problemy z okresem nie sa u Ciebie przez tarczyce - odstawilas teraz tab anty a po nich wszystko szaleje - okres mozna miec rozregulowany nawet przez 8 miesiecy od odstawienia tab anty (tak powiedziala mi moja lekarz jak powiedzialam ze problem z okresem wrocil)
    drugi powod to rozregulowane hormonki- ale nie tarczycy - idz go ginekologa niech Ci je sprawdzi

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat