Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
No właśnie Ona, nie zamarzłaś tam?
-
Z tego co mi wiadomo szpitale podpisuja umowy na innych zasadach im zwracane są pieniądze za koszyy leczenia pacjenta a nie za poszczególne leki może inaczej ujęłam to w słowa ale mniej więcej o to chodzi
Ona co sie nie odzywasz mam nadzieję że nie zasypało cie całkowicie i nie zamarzłaś
pozdrawiam całą gromadkę
-
Thyrogen (proszek do sporz. roztworu do wstrzykiwań 0,9 mg 2 fiol. - czyli tyle ile sie podaje przed jodowaniem) na dzień dzisiejszy kosztuje 6978.30 PLN i faktycznie nie ma go na aktualnej liście leków refundowanych. Przegladnałem na szybko kilka poprzednich list (są aktualizowane co 2 miesiące) i też nie znalazłem tgo leku. Tak więc albo źle szukałem, albo ten lek nigdy nie był refundowany, a szpital ponosi pełne koszty tego leku.
-
Dziękuję za odpowiedzi. Moj lekarz mówił, że thyrogen kosztuje kilka tys zł i nie jest refundowany, ale mam dzwonić za 2 tygodnie, moze sie cos zmieniło, oby...
-
Paola
z tego co ja wiem to nie trzeba robić rzadnych badań wszystko zrobia ci w szpitalu a o thyrogenie nic nie wiem żeby miał byc nie refundowany ja mam tez niedługo jechać na scyntografię z thyrogenem ale lekarz nic nie mówił że trzeba będzie płacić za niego
-
Niestety nie pomogę Paola, ja czekam dopiero na konsultację. I to czekanie jest w tym wszystkim najgorsze, bo nie wiadomo czego się spodziewać, tym bardziej ,że już raz diagnoza zaskoczyła...
Ale dzisiaj doszłam jeszcze do wniosku, że najgorsze jest jeszcze to, że trzeba czasami "korzystać" z wizyt u różnych lekarzy - jeden mówi, że spokojnie trzeba czekać na konsultację, drugi mówi - dlaczego nie zrobiono pani reoperacji, a trzeci być może jeszcze coś innego. Ech...
-
Hej, mam pytanie dotyczące kontrolnej scyntygrafii rok po wycięciu tarczycy i dużym jodzie. Widzę, że na nowej liście leków refundowanych nie ma Thyrogenu, więc trzeba odstawić Euthyrox miesiac przed scyntygrafią. Czy trzeba zrobić jakieś badania przed odstawieniem albo przed scyntygrafią? Nie mam chwilowo kontaktu z lekarzem ze szpitala, który mnie skierował na scyntygrafię, a lekarze w przychodni wpadają w popłoch, gdy do nich przychodzę :/ Do szpitala idę w połowie lutego.
-
Basia
Na odbijania polecam Gastro Protect i krople Iberofast to bez recepty. Na receptę mam ortanol.
Za problemy takie jak odbijanie, pełność, wzdęcia mogą odpowiadać helicobacter pyroli.
Proponuję wybrać się do gastroenterologa i wybrać na gastroskopię.
Bania
Jeśli chodzi o zrzucenie zbędnych kg - dieta to nie wszystko. Ruch! ;)) systematycznie godzina dziennie minimum 3 razy w tygodniu. Powodzenia!
-
Całej gromadce przede wszystkim dużo zdrówka radości bo jak to jest to cała reszta tez będzie sie układać
-
Wszystkim życzę duzo zdrówka i szczęśliwego Nowego Roku 2014r.