Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • Witaj anelito
    Ja również wcześniej nie chorowałam, chociaż miałam widocznego guza na tarczycy. jednak wyniki, samopoczucie, itd. wszystko było w najlepszym porządku, nawet biopsja przed operacją nic nie wykazała. Dopiero po badaniu histo po operacji wyszedł rak brodawkowaty.
    Nie mam pojęcia kiedy będę miała leczenie jodem, bo dopiero w marcu mam konsultację, ale jestem dobrej myśli :)
    Co do izolacji z małymi dziećmi, to myślę,że dziewczyny, które maja za sobą takie doświadczenia więcej Ci napiszą. Myślę,że okres izolacji będzie zależny od dawki jaka dostaniesz i pewnie od wieku dziecka. Ale wpisz sobie w wyszukiwarkę : jod radioatywny a izolacja. ja znalazłam instrukcję / zasady postępowania dla pacjentów leczonych jodem. Z niej wynika,że warto zachować do 14 dni izolacji , ale można korzystać z tych samych pomieszczeń, tylko się mijać. Jednak w przypadku maluszków, gdzie trudno wytłumaczyć dzieciom, że nie możesz się do nich zbliżać, czytałam tutaj na forum , że dziewczyny wywoziły dzieci do babci, bądź same wyjeżdżały na ten czas z domku rodzinnego.
  • 11 lat temu
    Dziewczyny, jestem tu nowa. We wrzesniu zaczelam odczuwac zawroty glowy, w pazdzierniku poszlam do lekarza, skierowanie na usg tarczycy, guzy, biopsja, rak brodawkowaty. Dla mnie szok bo nie chorowalam wczesniej na tarczyce. Miesiac temu, w grudniu mialam operacje: całkowite wyciecie tarczycy oraz centralnych wezłow chlonnych.
    W lutym mam miec scyntygrafie J131. I pytanie do Was. Mam male dziecko. Lekarz powiedzial ze przez 10 dni nie powinnam sie kontaktowac z synem. Czy to znaczy ze powinnam wyprowadzic sie z domu? Czy wystarczy tylko zachowac jakies zasady bezpieczenstwa? Jakie? Jak to bylo u Was? Co radzicie?
    Anelito
  • 11 lat temu
    dzieki dziewczyny

basiunia
    no opieka super :) ale z wizytami to przesadzaja - chodze do lekarza co tydzien a czasami nawet dwa razy w tyg - niektore wizyty wydaja mi sie naprawde bezsensowne :/
  • ona26 super masz opiekę :) życzę dużo zdrowia
  • 11 lat temu
    no... na internet explorer to zle dziala ta strona, a na safari swietnie i na google chrome
  • 11 lat temu
    Spróbuj zmienić przeglądarkę na komputerze..
  • 11 lat temu
    hej kobitki

jestem jestem - wiecie co mam jakies problemy z ta strona :/ albo jak wpisze nick to mi sie nic nie chce zaladowac - albo jak juz sie zaladuje to fora nie chca mi sie otwierac - klikam na forum na ktore chce wejsc i nic :/ (inne strony internetowe dzialaja dobrze) raz to nawet to miejsce gdzie sie wpisuje nick bylo na srodku strony !

u mnie wszystko ok :) to znaczy prawie wszystko ale nic zlego sie nie dzieje - mam infekcje pecherza - ale podobno to bardzo normalne w ciazy wiec mam sie nie przejmowac
    do tego zwiekszyli mi dawke lekow na cisnienie - ale dawno wiedzialam ze tak bedzie bo w ciazy cisnienie kobiety jest zawsze wyrzsze

tak pozatym u mnie mrozy jak cholera !!!!! mam juz dosyc zimy !!!!!! codziennie mamy po
    -17 s !

a mnie lekarza tak mecza :/ ciagle kaza przychodzic na jakies badania - to pobranie krwi (jakby nie bylo mozna zrobic tego za jednym zamachem) rece mam juz cale w siniakach hehe - wysylaja mnie na jakies dziwne rozmowy o ciazy - chociaz wydawalo mi sie ze kobita ktora zemna gadala nie miala zielonego pojecia o czym mowila hehe
    do tego w piatek znowu do lekarza z powodu tej infekcji i sprawdzic cisneinie

wiecie co nawet to ze chce karmic piersia to musze chodzic na jakies rozmowy !!!!!! ciesze sie ze kobiety w ciazy maja tutaj tak dobra opieke ale to juz jest ogromna przesada !!!!!!!!!! najlepiej zwolnic sie z pracy i latac po lekarzach - nie wiem oni mysla chyba ze ludzie nie maja nic innego do roboty
  • 11 lat temu
    Hej ,hej Ona odezwij się moja droga!!
  • 11 lat temu
    Wszystkiego dobrego w Nowym Roku,dużo zdrówka,pozdrawiam
  • 11 lat temu
    Witam wszystkich.
    Powracam do tematu ślinianek po radiojodzie. Czy ktoś z Was miał jakieś problemy, po dłuższym czasie od jodowania? Ja mam objawy jak przy kamieniach w śliniance. Od czasu do czasu puchnie mi ślinianka za uchem, podczas jedzenia, picia. Czasami jest nawet wielkości jajka kurzego. Boli. Czekam na wizytę u laryngologa.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat