Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witajcie
Dlugo mnie tu nie bylo. Mam pytanie mieszkam od stycznia w niemczech tu tez pracuje jestem tez tu ubezpieczona. Co mi radzicie _ przeniesc sie z leczeniem tutaj czy jezdzic do Polski a konkretnie chodzi mi o 2 kontrole po jodowaniu
-
co do okresu - to hormonki moga na nie wplynac jak sa zle dobrane - mnie lekarz co jakis czas pytala (na poczatku dobierania hormonow) czy mam okres co miesiac czy moze rzadziej
-
hej dziewczynki :)
wiecie co do tej izolacji to sa rozne opinie - dla mnie lekarz powiedziala ze jak mam male dziecko w domu to lepiej sie wyprowadzic - jak jest sie napromieniowanym to w domu to z czym mamy stycznosc tez sie napromieniuje (posciel, ubrania, reczniki I takie tam) no i nigdy nic nie wiadomo czy dziecko czegos nie wezmie, nie dotknie - lekarz dodala ze jak dziecko ma powyzej 12 lat to nietrzeba sie wyprowadzac - rozne sa opinie tego wszystkiego - niby na kartce pisze ze nie trzeba a lekarz mowila mi co innego (powiedziala ze to tak na wszelki wypadek)
-
anielito dasz radę prawie wszystkie przez to przechodziłyśmy trochę cierpliwości a będzie dobrze i ty też w końcu powiesz jestem zdrowa i pozbyłam się tego paskudztwa każdej z nas zajmuje leczenie więcej lub mniej czasu ja tam też jadę na następną kontrol do szpitala i mam nadzieję że tym raze już w końcu lekarz powie że jestem zdrowa
Pozdrawiam całą gromadkę
-
basiunia
nie musi byc koniecznie ten szampon, wazne zeby szampon i odzywka byly z tej samej serii. Ja jeszcze mam do wyprobawania tez dove szampon i odzywka. intensywna terapia. Na razie zobaczymy. Nadal mi wypadaja te wlosy, ale juz pojedynczo a nie klebami ja poprzednio. Wiec jestem zadowolona na razie. Ty masz niedoczynnosc teraz przez to ci wypadaja, ale w nadczynnosci tez tak jest jak u mnie. Okres ostatnio mi sie spoznil o tydzien a jestem w nadczynnosci. Niestety ale hormony tarczycy wplywaja na kazda komorke naszego ciala, wiec zeby wszystko gralo musza byc idealnie dobrane. pozdrawiam.
-
bulka601 hmmm nie miałam tego pantene 99% naprawy różne szampony stosowałam itd ja to też i z miesiączką teraz mam problemy nie mam jej drugi miesiąc idzie zaczekam do 3 miesiecy i wtedy pójdę do lekarza może trzeba troche czasu aż się sam wyreguluje zresztą muszę jeszcze tsh wyregulowac oststnie tsh 8.420 teraz biore letrox 150 cały czas zobaczymy za miesiąc jakie wyniki. Pozdrawiam i życzę wszystkim zdrowia i usmiechu w nowym 2014 Roku!
-
zaskoczona, Bulka
bardzo Wam dziekuje za opinie. Dla mnie to wszystko jeszcze nowe i dużo przede mną.
Jestem miesiąc po operacji i wciąż dochodzę do siebie. Mam jeszcze problemy z głosem i sporą chrypkę. Jest dużo lepiej niz na początku ale w następnym tygodniu idę do foniatry.
Kolejny etap to scyntygrafia. Dzięki Wam już wiem jak to sobie organizować. Muszę dać rade.
anelito
-
Basiunia
Ja tez mam okropne kłopoty z wypadaniem włosów, ale wiesz co znacznie mi sie polepszyło. Nie wiem jak u ciebie, mi włosy wypadało kłębami żadne suplementy nie pomagały. Kupiłam sobie szampon i odżywkę na naprawę włosów. Ważne zeby było z tej samej firmy. Powiem ci ze jak reka odjął po kilku regularnych stowaniach. Ja akurat mam pantene 99 % naprawy i jestem zadowolona.
-
angela100
zamówiłam sobie z apteki tej co podałaś mi link te tabletki na włosy narazie tylko miesięczną kurację zobaczę czy to coś daje bardziej opłaca się 3 miesięczna kurację zamówić ale wole sprawdzić po miesiącu czy ciut lepiej jest jak tak to zamówię następnym razem 3 miesięczną chodź cholernie drogie to jest;/ za to ile bym mogła innych rzeczy kupić ale co sie nie robi dla spokoju psychicznego bo te wypadanie mnie wykańcza nie wiem jak moje hormony tsh za miesiąc zobie badania zmieniony mam lek na letrox a jak tam twoje rzęsy piekne i dlugie :)
-
anelito
Nie musisz wyprowadzac sie z domu. Po jodzie dadza ci instrukcje jak masz postepowac.
Ja tez mam male dzieci. Wystarczy ze odizolujesz sie w osobnym pokoju. Najlepiej jakbys miala osobna toalete, a jak nie masz to musisz splukiwac po dwa razy i czyscic wszystko. Ciuchy prac osobno, uzywac wszystkich rzeczy ktore bezposrednio naleza do ciebie osobno. Dasz rade. Fizyk mi powiedzial ze jezeli pokoj jest przez sciane a osoba w drugim pokoju ma lozko to te lozka nie powinny byc kolo siebie przez sciane. Mozesz kontaktowac sie z dziecmi tylko ze na odleglosc ze 2 metry. I nie za dlugo. nie gotowac, nie przytulac sie nie spac z mezem. Ale nie musisz miec tez tak drastycznych wytycznych, jak mowie to zalezy jak bedziesz napromieniwana po wyjsciu. Kazdy ma indywidualne wytyczne. pozdrawiam