Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    kasia powiedz mi jak u Ciebie bylo w cisnieniem w ciazy ? czesto zmieniali Ci leki ? czy cala ciaze mialas spokoj ?
  • 11 lat temu
    elza

dzieki czuje sie super :) od poczatku ciazy tak sie czuja jakbym w niej nie byla :) lekarz mowi ze poprostu mam szczescie :D
    powoli rosnie mi brzuszek juz nie mieszcze sie w moje spodnie !
  • 11 lat temu
    hej dziewczynki :)

dotix
    przepraszam ze Ci nie odpisalam ale jak wczoraj napisalam na forum to nie chcialo wstawic mojej wypowiedzi :/ wogole cos mi szwankuje ciagle to forum

co do tsh - to przed ciaza mialam takie jak wszystkie dziewczynki tutaj po raku tarczycy - nic nie musialam zmieniac - moja endo wiedziala ze sie staramy o bobasa i powiedziala ze jak tylko sie dowiem ze jestem w ciazy mam sie do niej zglosic bo 2 na 3 kobiety w ciazy musza miec zmieniona dawke hormonow - no a ja sie dowiedzialam ze jestem w ciazy jak juz bylam w 6 tyg !! ale z bobasem nic sie nie stalo (lekarz dodala ze mam nie panikowac jak sie dowiem o ciazy i odrazu nie leciec do niej hehe)
    ja tak pozno dowiedzialam sie ze jestem w ciazy mimo ze sie staralismy - bo jak bylam w 5 tyg ciazy (nic nie wiedzac o tym) lekarz zrobila mi test ciazowy i byl negatywny !!! okres tez mialam przez pierwszy miesiac ciazy - potem juz sama sobie zrobilam w domu test (tydzien pozniej) i byl pozytywny - no i jak poszlam do endo to musiala mi podniesc dawke na wyzsza - niestety nie powiem Ci jakie mam teraz tsh - bo nawet nie pytalam o to lekarza bo po trzech tygodniach od podwyzszenia dawki napisala mi tylko e-mail ze dawka juz jest dobra i ze za miesiac mam znowu sprawdzic (czyli w nastepnym tygodniu_ - u mnie zaczal sie juz 4 miesiac ciazy i wszystko jest ok :) jak bedziesz pod kontrola endo - ona o wszystko zadba :) hormonki w ciazy trzeba sprawdzac co miesiac
  • 11 lat temu
    Dotix z tego co pamiętam moja endo mówiła że po całkowitym wycięciu tarczycy zalecane jest utrzymywanie TSH bliskie 0.Ale może nie aż tak bliskie.Zobaczymy jaki poziom będzie mi chciała utrzymać po jodowaniu. Najlepiej będzie jak faktycznie skonsultujesz się jeszcze z innym lekarzem tym bardziej, że źle się czujesz no i planujesz mieć dzidzię:)czego Ci serdecznie życzę! A jeśli chodzi o te ślinianki to zaopatrzę się i w landrynki, gumy i w cytryny! na pewno nie zaszkodzi:)
  • 11 lat temu
    settantatre, kasia b- wielkie dzięki za odzew! Z obu Waszych wypowiedzi wynika, że powinnam mieć TSH wyższe i ja też tak czuję. 3.02 mam wizytę u innego endo, napiszę, co mądrego wymyślił...Ona , napisz proszę, jakie Ty miałaś TSH przed ciążą.
  • 11 lat temu
    Ona to masz tak jak powinno być. A nie jak u nas że każdy patrzy tylko na to co jest w jego zakresie działań i chodzisz od drzwi do drzwi. A jak się czujesz?
  • 11 lat temu
    Hej,
    witam wszystkich u mnie ok, w pracy tyle roboty że jak wracam do domu to kompa nawet nie otwieram bo mam dość.

Pablo,
    ja osobiście nie miałąm jodowania połączonego wcześniej z podnaiem rekombinowanego tsh ale jak byłąm na jednej z kontroli to była pani, która nie miała odstawionego euthyroxu. Dostała zastrzyki i musiałą odczekać (chyba 2 dni od ostatniego zastrzyku) by mogli jej sprawdzić jak dużą ma niedoczynność. Potem wszystko zgodnei z normalną procedurą tak jakby miałą odstwione tabletki.

Zaskoczona,
    ja mimo iż chciałąmw rócić do pracy nie mogła i na zwolnieniu byłam 6 m-cy.

Joanna,
    ja miałąm jodowanie w Zgierzu i też myśłałam że wszystko trzeba potem wywalić. Lekarz wyjaśnił, że nie - wystarczy wyprać i wyprasować (ubranie, ręczniki), odłożyć na 30 dni, znowu wyprać i uzywać. Telefon, książki gazety też mozna było mieć i nie trzeba było niczego wyrzucać.

Dotix,
    ja też rodziłam już po leczeniu (ciąża 3lata po leczeniu). TSH dla ciężarnej musi być torchę wyższe, zbliżone do ok.1.5-1.75 Zbyt niskie grozi poronieniem/przedwczesnym porodem. Tuż przed ciażą miałąm tsh ok.0.4.

Ona,
    oj pamietam jak my podglądaliśmy młodego na usg :o))
  • @ Iga landrynki służą właśnie pobudzeniu ślinianek do pracy poprzez ich ciągłe ssanie, ślinianki mniej wtedy spuchną, w czym cytryna nie pomoże niestety. Działa tak samo jak żucie gumy przy śwince, ot cała filozofia. Cytryna pomaga w pozbyciu się jodu :) Każdy jest inny, jednemu pomoże guma, innemu landrynki ...
    @ dotix5 Zalecenia z Gliwic po dużym jodzie to TSH od 0,1 do 0,4. Masz za dużą dawkę Euthyroxu, Też to przerabiałam, 1,5 miesiąca po jodzie TSH 0,02. Skonsultuj się z innym lekarzem, podnieś TSH, to że jest niskie może nie pozwolić na zajście w ciąże, o jej utrzymaniu nie wspominając.
  • 11 lat temu
    ona26, nieśmiało ponawiam pytanie sprzed paru godzin, poczytałam forum i widzę, że Ty tu jesteś "ciężarówka" po r.brodawkowatym:-) napisz mi proszę, jakie miałaś TSH jak zachodziłaś w ciążę i jaki poziom TSH zaleca Ci endo i gin utrzymywac w ciąży. Dziękuję!
  • 11 lat temu
    dziewczyny które wybierają się na jodowanie, nie zapomnijcie zabrać cytryn, i pijcie sok łyżkami, mnie bardzo pomogło (na ślinianki), nie trzeba faszerować się landrynkami, jak to robią nie które panie, życzę zdrówka

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat