Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Hej mam jeszcze pytanie odnośnie scyntygrafii, czy podczas tego badania ma się na sobie ubranie,piżamę czy trzeba się rozebrać?
-
Wiktoria, to zwycięstwo -pasowałoby)))
-
kasia b.
kazdy z nas tutaj przezyl szok jak uslyszal diagnoze :/ ja rok czasu mialam dola ale potem uswiadomilam sobie tez ten rak nie jest wcale taki straszny :) zyje sie po nim normalnie i jak to mowia lekarze na niego sie nie umiera - wszystko bedzie dobrze zobaczysz :) znam mnustwo ludzi po tym raku ktorzy maja sie swietnie :) niektorzy sa po nim nawet prawie 30 lat :)
emma
kurcze z imieniem dla chlopca mamy duzy problem :/ jak mi cos sie podoba to dla mojego damiana nie i tak w kolko hehe
dla dziewczynki mamy wybrane imie wiktoria a na drugie paulina :)
-
Pablo
ja za 2 tygodnie jadę na jod więc chętnie odpowiem jak było:)
kasia.b.77
Czytaj zawsze kiedy dopada Cię dół!Mi strasznie pomogło:)głowa do góry, na pewno będzie dobrze:)tez jestem po operacji (10.10.2013) i czekam na jod:)a gdzie się leczysz?
-
Kasia.b.77 skoro jesteś "na świeżo" po jodowaniu to mam do Ciebie goracą prośbę o odpowiedź na kilka pytań:
1. w jakim osrodku miałaś jodowanie
2. czy miałaś scyntygrafię PRZED jodowaniem
3. czy miałaś badanie jodochwytności przed jodowaniem
Jeśli ktoś jeszcze jest po terapii jodem radioaktywnym i miałby ochotę odpowiedzieć na powyższe pytania to będę bardzo wdzięczny.
Porzadkuję informacje na temat jodowania i każdy dodatkowy głos jest dla mnie cenny. Jeśli ktoś woli, to może napisać mi to info w mailu: rrt@poczta.onet.pl
Pozdrawiam.
-
Witam Was. Jestem tu nowa. W listopadzie ub. roku operacja jechałam powyniki szczęśliwa a tu szok -rak brodawkowaty na jodowanie do szpitala 1 styczeń jestem po dużej dawce jodu kolejna wizyta w kwietniu. Życie przewróciło mi się o 180 stopni. Czytam Wasze wypowiedzi i jest mi lżej.
-
Ona, a zdradzisz tajemnice jakie wersje imion:))))
-
kasia
to chyba sie pomylilam myslalam ze to Ty bralas tabletki na cisnienie w czasie ciazy :/ ktos kiedys o tym tutaj pisal I myslalam ze to bylas Ty
-
Witam serdecznie.
Przerwa na reklamę;-)
http://raktarczycy.blogspot.com/2014/01/konkurs.html
No i oczywiście serdecznie pozdrawiam.
-
Ona,
u mnie z ciśnieniem całą ciążę był spokój. Tabletki endo zmieniał mi coś ok.4 razy. O ciąży dowiedziałam się w 5 tyg., w 6 byłam u endo i wtedy zmienił mi pierwszy raz na 125 i zmiany były do ok.6 tyg.- skońcyzłam na dawce 175 i taka dawka była do końca ciąży i miesiąc po porodzie (ja nie karmiłam więc u mnie można było zmienić dawkę bez porblemu). Zapotrzebowanie na hormon zwiększa się w ciąży do momnetu aż dziecko samo nie zacznie pordukować go w wystarczającej ilość.