Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
To piękny czas dla kobiety:)))
-
Ona,
Możesz czuć już maluszka, tylko na początku to są bardziej taki smyrniecia niz kopniaki :o) Ja poczułam pierwszy raz właśnie ok. 16 tyg. a moj mąż w tydzień później w Mikołajki. Pamiętam, że lekarz był trochę zdziwiony, że tak szybko bo podobno w tym tygodniu to czują ruchy mamy, ktore juz rodziły. No ale to też zależy jak maluch juz ułożony. Czekamy z Tobą na wiadomość o płci.
-
aniaw
ostatnio jak bylam na kontroli to lekarz powiedziala ze moze poczuc bobasa juz nawet teraz :) ale ze przewaznie kobiety czyja dzidzie w 18 tyg
-
ona26
16 tydzień?? Jak ten czas leci. ;)) Tak mi się wydaje, że ruchy dziecka poczuć można dopiero ok. połowy ciąży. No ale pewna nie jestem. ;) Trzymaj się i uważaj na Was dwójkę. ;))
-
zapomnialam dodac ze to juz 16 tydzien :)
-
kasia
zgadzam sie z Toba - wszystko co zlosliwe i czego nie powinno byc powinni usuwac bezwzgledu na rozmiar !!!! tez slyszalam o przypadkach gdzie mniejsze guzy daly przerzuty a te duze nie - wiec tu nie ma reguly
pytasz jak sie czuje - super :) walcze dalej z moim cisnieniem :/ w sumie mieszcze sie w normie ktora dala mi lekarz (jak przez jakis czas bede miala 140 cisnienie to mam jej to powiedziec u mnie jest 135 czasami 138)wieczorem -rano jest idealne a wieczorem podwyrzszone ale w normie- ide w poniedzialek do mojej lekarz moze zmieni mi dawke lekow na wieczor albo rozlozy na 3 razy na dzien - zawsze miezylam cisnienie tylko rano I myslalam ze jest ok - a raz pomyslalam sobie ze zmierze o 8 wieczorkiem i tu szok :/ chyba ciagle tak mialam ale nigdy nie sprawdzalam tak pozno - no ale jestem pewna ze lekarz cos na to poradzi :)
ogolnie to czuje sie super :) niemoge sie doczekac kiedy dzidzia zacznie kopac :) wydawalo mi sie ze czulam juz je pare razy ale nie jestem pewna czy to to hehe :)
juz niedlugo dowiem sie czy bedziemy mieli chlopca czy dziewczynke :D
-
Witam,
Oj długo mnie nie było ale najczesciej po pracy nie mam już ochoty patrzeć na komputer. W zeszlym tyg. troche przeziebiona byłam ale teraz już ok.
Byłam też u endo - hormony super (dla zainteresowanych 0.175 po prawie 7 latach), następna wizyta przed wakacjami. I mała ciekawostka, nowy trend z zachodu dot.leczenia przy zmianach pT1 - nie wycinać, nie jodowac tylko obserwować (ktoś tu nawet pisał, że leczy sie poza PL i nie chcieli mu wyciąć). Dla mnie to niezbyt mądre, mój endo też się z tym niezgadza, tym bardziej że zna przypadki gdzie guz w tarczycy był malusienki (kilka mm) ale dał tyle przerzutow, że skonczylo sie smiertelnie, niestety.
Inezka,
Przy dobrze doranych hormonach waga jest stała, a zwiększenie dawki przyspieszy akcję serca.
Ona,
Jak sie czujesz? Ktory to już tydzień?
Milego wieczoru.
-
Kto z Was leczy sie w Nieczech ? potrzebuje kilku informacji bo własnie zaczełam leczenie na terenie Niemiec po jodzie w Polsce .Dzisiaj dostałam skierowanie do Nuklearnej w Hildesheimie
-
Aniaw
Ja bym mogła być pogodynką...ale musiałabym stać za mapami na wizji :D
-
inezka
No ja na 'pogodynkę' nie wyglądam. ;) Też jestem ciekawa co lekarz powie. Czekam na tą wizytę już długo, bo zapisywałam się pod koniec października. ;) I to wcale nie jest wizyta na NFZ. ;) To ten lekarz jest tak oblegany. ;)