Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    hej :)

dzisiaj dowiedzialam sie ze bedziemy mieli CHLOPCZYKA !!!!!!! :D :D :D

lekarz powiedzial ze mam troszke zanisko lozycko :/ ale mam sie nie martwic bo sporo kobiet tak ma i potem podnosi sie w gore samo - pytalam czy jest to niebezpieczne to powieddzial ze nie - wiec narazie staram sie nie panikowac

jak sie dowiedzialam co bedziemy mieli poplakalam sie hehe odrazu wybralam sie na zakupy po ubranka :D
  • Hej dziewczynki.

był sobie na mojej nodze taki mały wypukły jasnobrązowy pieprzyk. Wczoraj rano zauważyłam, że zrobił się czerwono różowy i pojechałam do dermatologa. Pani doktor powiedziała, że choć nie wygląda groźnie to widać, że coś tam się dzieje i zaleciła usunięcie. Wieczorem już byłam u chirurga, który wyciął mi zmianę. Teraz mam dwa szwy i za trzy tygodnie wyniki badań histopatologicznych.
    Mąż śmieje się, że u mnie nie może być spokojnie :)))

Z dobrych wiadomości schudłam te 5 kg które przybrałam po odstawieniu tabletek w listopadzie. Od razu mi lepiej. Codziennie przez godzinę rowerek albo orbitrek. Daje mi to ostrego kopa i mam więcej energii. Polecam wszystkim!!!
  • 11 lat temu
    Judyta03
    Trzymaj się! Wszystko będzie dobrze, a czas w szpitalu szybko zleci! :)
  • 11 lat temu
    Hej dziewczyny, jestem w gliwicach. Naprawde przyjemnie, mam pojedynczy pokoj, internet, ogladam seriale na laptopie. Gdyby nie rak to bylyby naprawde mile wakacje. Dostalam zastrzyk i siedze sobie, wszyscy wokol radosni i o dziwo nikt nie zdolowany .oddzial jak w
    dobrym sanatorium, nowoczesnie i czysto, personel bardzo profesjonalny, odpowiadaja na wszystkie pytania. Martwi mnie fakt, ze jestem tu najmlodsza chyba, ale za to podobno lepsze rokowania do 45 roku, wiec sie tym pocieszam. Chodze normalnie w dresiku, zadnych szpitalnych szlafrokow, oprocz usg i zastrzyku nic sie nie dzieje, jutro pewno to samo, w piatek juz idziemy do izolatek, ale mozna miec tableta, mam tam audiobooki wiec przetrwam. No i scyntygrafia w poniedzialek, juz bede wiedzieć, czy sie cieszyc czy plakac. Pozdrawiam wszystkich
  • 11 lat temu
    Judyta03
    Witaj! Nie masz się co martwić na zapas i tak jak dziewczyny piszą, to że miałaś przerzuty niczego nie zmienia w rokowaniach. Co do strun głosowych, to też będzie dobrze. Mój głos praktycznie już wrócił do normy. Mam czasem takie dni, że gorzej mówię, ale nie martwię się tym. Chciałabym mieć tylko taki problem. ;)) Moja operacja niestety zakończyła się gorszym powikłaniem, niż tylko porażenie strun głosowych. Z nimi byłam najpierw u laryngologa, a potem u foniatry. ;))) Nie musiałam mieć żadnych specjalnych zabiegów, tylko ćwiczenia. Jeśli chodzi o nie, to są właśnie takie jak Kasia pisała. :)) Ja tylko inny zestaw literek wymawiałam uciskając struny. ;))
  • 11 lat temu
    judyta

jak juz bedzie po jodzie i dostaniesz dobre wyniki to sie uspokoisz :) moja operacja trwala 7,5 godzin mimo ze nie mialam przerzutow
  • 11 lat temu
    Ruszam do Gliwic...jutro oddział, potem jodowanie. Do tej pory się trzymałam, teraz już nie, nie wiem, co mnie czeka.
  • 11 lat temu
    asiaa
    "Obraz cytologiczny przemawia za wolem guzkowym koloidowym". mialam takie same rozpoznanie. Tak jak pisze zaskoczona poddaj sie operacji.Histopatologia Koszalin oceniła wycinek na raka łagodnego natomiast Gliwice na złosliwego :) ale jestem 10 miesiecy po zabiegu 6 mc po jodowaniu czuje sie swietnie. Wczoraj Usg nie wykazalo zadnych zmian jest super jak stwierdziła lekarz ( lecze sie od stycznia w Niemczech ) za tydzien mam termin u rodzinne beda wyniki TSH i wapnia . Mam nadzieje ze znowu mi zmniejsza hormony. Z dnia na dzien czuje sie wysmienicie .Tylko słuchaj zalecen lekarza nie kombinuj nic sama :) Pozdrawiam i zdrowka zycze
  • Nie zwlekaj, idź i zrób co każe lekarz.
    Strach normalna rzecz, trzeba jednak działać a jak trzeba oswoić się z myślami i nie poddawać się czarnym myślom bez powodu.
    Grunt to pozytywne myślenie. Ja jestem ponad trzy miesiące po operacji . Nie spodziewałam się takiego wyniku, ale skoro wyszło co wyszło, nie ma co załamywać się tylko trzeba poddać się leczeniu. Tym bardziej, że wszyscy mówią i piszą , że to się dobrze leczy, a ja czuję się dobrze,więc nie ma co panikować.
  • 11 lat temu
    Dziękuję bardzo za odpowiedź. Zbieram siły na wizytę o lekarza, lecz przeraża mnie to bardzo. Wiem, piszecie, że to nic strasznego, że lepiej się pozbyć i mieć spokój, lecz strach ma wielkie oczy :(

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat