Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Dziewczyny,
    Odebrałam wyniki. Rak papilarny, czy to inna nazwa brodawkowego? Jutro jestem umówiona do mojej Pani endokrynolog po skierowanie i konsultacje. Niby sie na to przygotowalam ale i tak byl troche szok przy odbiorze wyników. Chyba dobrze to znosze, albo jeszcze do mnie do końca nie dotarło, nie wiem. Lekarz powiedzial ze jak nie zostało nic z tarczycy to zrobia tylko badania i jodu nie podadza, czy któraś z was tak miała? Dorwałam lekarza na oddziale dosłownie na minutkę więc dużo też nie powiedział. Mąż to bardzo przeżywa, sam 3 lata temu zakończył ciężką chemioterapię więc się boi. Ale ja jestem dobrej myśli, trzeba to przetrwać i już, nic innego nie zrobię... dam znać jeszcze jutro po konsultacji z endokrynologiem. Pozdrawiam was wszystkie ;*
  • 11 lat temu
    no tak :( a Ja nie mam jak pojechac i zapisałam sie do Nuklearnej w Niemczech .bo tu przebywam ciekawe czy mi to samo zrobia tutaj

Dzieki Kasiab
  • 11 lat temu
    Basiu49,
    kontrola wygląda podobnie jak w czasie przygotowania do jodowania - te same procedury ale bez podania jodu i konieczności siedzenia w izolatce - badanie z krwi, kapsułka diagnostyczna, jodochwytność, usg, i scyntygrafia całego ciała.
  • 11 lat temu
    Witam
    Powiedzcie mi na czym polega kontrola po jodowaniu> czy robia jakies badania ?
  • 11 lat temu
    Kasia, ona
    chciałaby, żeby to było takie proste:) ale chyba przy moim rozrzucie lekarka spodziewała się, ze tak będzie, bo od razu mówiła o tomografii, juz w 1 dzień. Dziwi mnie tylko, bo mi robili tomograf klatki w Krakowie przed operacją i nic nie wyszło. A opisywała mi bardzo dobra lekarka, ta sama co postawiła diagnozę i w końcu odkryła, że to rak.Wiedzała, czego szukać. Natomiast w Gliwicach na scyntygrafii zaswieciło, liczę, że to malutkie komórki, dlatego tomograf nie wykrył, bo przeciez zaraz 2 tyg. po tomografii miałam operację, chyba tak szybko się nie rozniosło? Jakaś masakra wciąż z chorobą, a juz miałam nadzieję, że koniec, bo w szyi spoko, a tam było najgorzej. Mam tylko nadzieję, że ten jod poradzi sobie z tymi płucami, przynajmniej tak mówią lekarze...chcialabym bardzo o tym zapomnieć, zwłaszcza, że fizycznie czuję się już naprawdę dobrze, i blizny mało widoczne.
  • 11 lat temu
    judyta

bedzie dobrze - tak jak mowia Ci lekarze podadza jod i z glowy :) dobrze ze jod masz tak szybko :) szybiej o tym wszystkim zapomnisz :)
  • 11 lat temu
    Judyta,
    spokojnie, jod podziałał ale nie na tyle by całkowicie pozbyć się zmian i dlatego zaświeciło w płucach. Potrzebna jest większa dawka i bezpieczniej podać ją w odstępnie czasu niż od razu. Scyntygrafia daje wynik w postacie plam, a tomografia w postaci "plastrów" i dzięki tem lepiej można określić wielkość zmiany (jej wymiary przestrzenne). Bardzo dobrze, że miałaś zrobioną dodatkowo tomografię.
  • 11 lat temu
    Hej dziewczyny,
    niestety, wieści i dobre i złe po pobycie w Gliwicach.Dobre, bo w szyi przy moim rozrzucie nic nie ma, czyli wszystko wyciete dokładnie, jod zgromadził się tylko w loży po tarczycy, a złe, bo mi wykryli mikroprzerzuty do płuc. Lekarka twierdzi, ze to standard i jest miliony takich przypadków, po prostu mnie beda jodować, może raz, może dwa, nie wiadomo. Na razie mam następny termin na czerwiec, w sumie ten jod to nic takiego, miałam jedynkę, oglądałam tv, czytałam i o dziwo po jodzie głos mi kompletnie wrócił, nie wiem czemu. Także z jednej strony się cieszę, że w szyi ok, bo operacja w moim przypadku to nie byłaby bułka z masłem, z drugiem mi smutno, bo znów zamkniecie. Ale 80% szans na wyleczenie całkowite, wiec jakoś mnie w tych Gliwicach na razie uspokoili, bo z doświadczenia wiem, że lekarze niechętnie mówią dobre wieści, a jeśli juz mówią to wiedzą, szczególnie w tych Gliwicach, na takiej masówce.Jestem młoda i mam szanse bardzo duże. Liczę, że jod załatwi to wszystko. Nie wiem tylko, po co mi robili dodatkową tomagrafię, skoro już na scyntygrafii cos wyszło, nie bardzo to rozumiem,a zapomniałam zapytać. Bo scyntygrafia chyba dokładniejsza od tomografii??? Może ktoś wie? Czy to taka procedura? Poza tym czy ten jod, co mi teraz podali nie podziała do tego czerwca na te przerzuty???Myślałam, że to pół roku działa i potem ew. następne jodowanie, a ja mam już w czerwcu....
  • 11 lat temu
    Iziax,
    witaj. Powtórzę za dziewcyznami - nie ma znaczenia miejsce grunt by podali CI jod a tydzień da się wytrzymać. Ja też byłam w Zgierzu, nie narzekam i moge polecić. Jakie teraz są tam warunki wiem najlepiej Denim bo ja byłąm tam prawie 7 lat temu. Wtedy można było mieć ze sobą telefon, kompa itd. Ubranie do izolatki dostajesz, tak samo ręczniki. Co do strań o dziecko to niestety będziecie musieli z tym poczekać. Niby mozna już po pierwszej kontroli, czyli jakieś 7-8 m-cy od jodowania ale lepiej zaczekać rok - tak przynajmniej mi zaleciła ordynator w Zgierzu. Dodając, że z doświadczeni wie że to bezpieczniejsze zarówno dla Ciebie, dziecka jak i samego utzrymania ciąży. No i hormony muszą byc ustabilizowane. Daj znać po wynikach.
    A, jesteś zadowolona z obecnego lekarza? Masz do niej zaufanie? Jak tak to nie zmienja. To Tobie ma odpowiadać a nie innym.
  • 11 lat temu
    iziax
    Ja służę pomocą i swoją osobą w razie potrzeby. Co do wyboru lekarza, to uważam, że powinnaś chodzić do tego, który Tobie odpowiada i czujesz się dobrze i komfortowo w Waszych relacjach. Znowu będą truizmy, ale każdy z nas jest inny i każdemu co innego odpowiada. Także lekarz.
    A Ty bądź dzielna, po operacji to już z górki, wszystko będzie dobrze.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat