Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Witajcie Kochani
    Jak minęły Wam święta?
    Mam dośc nietypowe zdaje mi się pytanie- czy ktoś z Was miał jakies dziwne kłucia w dole pleców przy wdechu? Zdarzyło mi się to przed świętami i dzisiaj znowu jest to samo, taki kłujący przeszywający bol przy nabieraniu powietrza. i nie wiem czy to może mieć jakis związek z tarczycą?
  • 11 lat temu
    Witam,
    Dlugo nie zagladalam.
    Witam szczegolnie wszystkie nowe osoby.
    Izax,
    Nikt Cie nie 'wygoni' bp to nie przeszkadza w jodowaniu. Co do badan robili jeszcze hormony ale jesli odczytasz to dzis to zadzwon na oddzial to pielegniarka Ci powie. Co do ograniczenia kontaktu to profilaktycznie bo wychodzac masz w sobie naprawde sladowe ilosci.
    Ona,
    Zdrowka. U nas hormony w ciazy badaja co miesiac, a z tym ze hormony po 20tyg. wracaja do normy to roznie bywa.
    Justyna_27,
    w Pl nie ma koniecznosci unikania produktow zawierajacych jod przed jodowaniem.
  • Iziax,
    ja tez bylam przeziebiona (straszny katar i troche kaszel, nawet mierzyli goraczke to mialam stan podgoraczkowy), ale to nie stanowilo zadnego problemu.

U mnie tez trzeba byc na czczo, tzn. mozna zjesc sniadanie 3 godziny przed przybyciem na oddzial.
  • 11 lat temu
    Po tych swietach to ja bede miala wysoki cukier jeszcze przez miesiac hehe ;) dobra najwyzej zrobie sobie kanapki i zjem cos po badaniach. Ja nie mialam konsultacji, umawialam sie przez telefon.
  • Nie wiem jak w Zgierzu, w Gliwicach trzeba było być na czczo. Miałam to napisane w karcie konsultacyjnej. Tam robią szczegółowe badanie krwi , także cukier- a ten wiadomo na czczo się robi.
  • 11 lat temu
    Zaskoczona
    W zadnym wypadku nie zamierzam tego lekcewazyc, pytalam z ciekawosci ;)
    Od 2-3 dni biore jakies gripexy itp i mam nadzieje ze do wtorku bedzie lepiej, przed snem sprobuje z jakas polopiryna. Dziewczyny jeszcze jedno, czy na oddzial trzeba byc naczczo? Wiem ze robia badania na ciaze. Do tego nie trzeba raczej byc naczczo ale czy robia jeszcze jakies badania ktore tego wymagaja?
  • iziax
    nie wiem jak to jest z przeziębieniem. Weź może sobie dziś na noc coś , nawet jakieś grzane winko z goździkami czy może masz coś typu aspiryna, bo szkoda gdyby mieli Cię odesłać.
    Kwarantanna jest istotna i nie wolno jej lekceważyć, dorosłym kontakt z nami może wywołać czasowe zaburzenia ich tarczycy a u dzieci do lat 18 i kobiet w ciąży , a raczej u płodu można uszkodzić im tarczycę. Ten promieniotwórczy jod, który jest w nas może "działać" także na nich, na ich tarczycę.
  • 11 lat temu
    Hej dziewczyny, jade juz we wtorek rano do zgierza wyjezdzam kolo 6 bo mam kawal drogi... z tym ze jestem przeziebiona, mam dosyc mocny katar i troche kaszlu. Myslicie ze mnie nie wygonia z powrotem? Roznie to bywa w szpitalach... wczesniej pytalam z ciekawosci jaki skutek moze byc od kontaktu z innymi osobami po jodowaniu? To jest tak ze mozemy zrobic komus krzywde? Czy ktos sie moze zle czuc? Nie bardzo wiem... bede zdawac relacje juz od wtorku ;)
  • 11 lat temu
    WESOLYCH SWIAT KOCHANI !! :)
  • 11 lat temu
    Radości spokoju świąt takich jak lubicie najbardziej dużo zdrówka pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat