Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 11 lat temu
    Ona26
    Wiem to ja sie zle wyrazilam sorki:) chodzilo mi wlasnie o to ze ja mam ten gen od polipowatosci zmutowany i on powoduje problem z jelitem ale tez dodatkowo tarczyce itd.
  • 11 lat temu
    ppp
    teraz juz rozumiem mialas uszkodzony gen ktory jest powodem polipowatosci - stad najpierw usuniecie jelita a pozniej guz na tarczycy - teraz juz zrozumialam :)

myslalam ze piszesz na odwrot - ze mialam uszkodzony gen ktory wywolal raka tarczycy -a to wszystko bylo na odwrot - sorry ze tak namieszalam juz wszystko rozumiem :)

tak czy siak ciesze sie ze u Ciebie wszystko ok :) i jestem pewna ze juz tak zostanie :)

• 11 lat temu
    a ja dalej sie z tym nie zgodze sorry - rozmawialam juz z niejednym specjalista ktory owiedzial mi ze rak brod. i pecherz. nie sa genetyczne - a dowiadywalam sie o tym przed zajsciem w ciaze - reszta rodzaji raka tarczycy moga juz byc genetyczne - ale nie te pierwsze dwa
    ja nie czytam neta bo juz nie raz wyczytalam na nic nie jedno klamstwo - jak mam watpliwosci to pytam lekarzy - juz nie jeden mnie zapewnil ze dwa pierwsze rodz raka tarczycy nie sa genetyczne - wiec kazdy ma swoja opinie
  • 11 lat temu

ppp
    dzięki, czekam na link. Ja ostatnio chciałam sobie zrobić badania genetyczne, sprzedają je w pakietach, i właśnie tam odkryłam, ze jeden gen jest odpowiedzialny za raka tarczycy, jelita grubego i trzustki. Akurat te raki były w mojej rodzinie, czyli mogły pochodzić od tego samego genu. Mam synka, muszę u niego sprawdzić też ten gen.
    Ona
    to jest możliwe, jeden gen odpowiada za kilka rodzajów raka, czytałam na stronie o genetyce. Nie jest prawdą, że nasz rak nie jest genetyczny: byłam w poradni genetycznej w Gliwicach, będę robić badania, bo lekarze nie wiedzą, skąd to się bierze. Mówią niby, że to rak środowiskowy, ale to tylko teoria, tak mi też powiedzieli w poradni. Mam już skierowanie od rodzinnego. Także możliwe jest, to co pisze pp, że polipowatość na jelicie i guzy tarczycy to wynik 1 błędu w genomie. Dlatego trzeba zrobić badania genetyczne, żeby wiedzieć, co badać. To się z krwi robi, raz pobierają i potem badają na określone geny. Mojej cioci już rok szukają, a ma to na pewno, bo miała jelita pocięte. Dlatego warto to zrobić, bo badania robią tylko osobom, które miały raka, jak odkryją, który to gen to dopiero wtedy zdrowe osoby w rodzinie sie badają. U pp nieleczone polipy szybko zamieniłyby się w raka. Dlatego pewno usunięto jej jelito, tak jak nam tarczycę, żeby rak nie miała gdzie się tworzyć.
    Inax
    jodowanie mam 18 czerwca w Gliwicach, mam nadzieję, że będzie ostatnim, straszne mam problemy z cerą, nie dają juz rady, to chyba po tym jodzie.
  • 11 lat temu
    Kostniaka na udzie w gimnazjum. Ale to juz nie ten temat mysle;) chcialam Wam dac tylko nadzisje ze sie da!;) i jak cos to sluze pomoca;)
  • 11 lat temu
    Judyta wysle Ci linka do opracowania naukowego na temat Rodzinnej Polipowatosci Gruczalokowatej.Ja mam uszkodzony gen APC ktory jest powodem polipowatosci. W tym opracowaniu jest opisane ze 94% osob z tym genem ma guzy zlosliwe tarczycy. Poza tym kostniaki oraz polipy zoladka i dwunastnicy. Musze teraz znalezc lekarza ktory mi to wszystko pouklada co mam jeszcze badac przez cale zycie;) a pomijajac tarczyce i jelita to ja juz mialam
  • 11 lat temu
    ppp

fajnie ze u Ciebie wszystko ok :) ale jednego nie rozumiem - napisalas ze guz tarczycy jest wynikiem guzow jelit - nigdy o tym nie slyszalam i szczerze lekarz tez nic mi takiego nie mowila - przepraszam ze sie madrze ale szczerze to wydaje mi sie ze to nie ma nic wspolnego - gadalas o tym z lekarzem ? chodzi Ci o to ze przez tarczyce mialas problem z jelitem ? z tego co wiem guzy nawet lagodne nie przechodza na jelita
    mlodo zachorowalas - ale jestem pewna ze wszystko bedzie juz ok :) ja dowiedzialam sie o raku w wieku 24 lat (lekarz powiedziala ze mialam go juz jakies 7-8 nic o tym nie wiedzac) teraz mam prawie 28 :)
  • 11 lat temu
    Judyta03 gdzie jestes teraz na jodowaniu?
  • 11 lat temu
    PPP
    zainteresował mnie twój wpis, a raczej część dotycząca jelit.W mojej rodzinie od zawsze jest gen odpowiedzialny za raka jelita grubego, wszyscy od strony mamy na to chorowali, jedna ciocia sie badała wiedząc o tym,wycieli jej już 2 razy kawalek jelit z powodu raka. Robi teraz badania genetyczne. Ja tez robiłam rok temu kolonoskopię, nic nie wykazała, ale przy okazji badań wyszły guzy na tarczycy i rak brodawkowaty, w grudniu miałam operację, teraz jestem po 1 jodzie, w czerwcu drugi. Bardzo interesuje mnie ta zależność, ktorą znalazłaś, między rakiem tarczycy a jelita, być może u mnie jest podobnie. Podaję ci maila, napisz proszę, jak do tego doszłaś (żeby tu nikogo nie stresować dodatkowo) i jakie trzeba robić dodatkowe badania, żeby się tego ustrzec. annadtp@gmail.com No i zazdroszczę ci optymizmu:)
  • 11 lat temu
    ZGIERZ DZIEŃ DRUGI

Jestem po badaniach i konsultacji z ordynatorem.
    Wszystko jest w porzadku. Nie dostane dawki jodu ktora bedzie wymagala izolacji.
    Dostane mniejsze dawki az do poniedzialkowej scyntygrafi calego ciala. W poniedzialek tez wychodze. Lekarz wszystko dokladnie wytlumaczyl, powiedzial ze jesli tarczyca jest ladnie usunieta to juz odchodza od wielkich dawek jodu, kontrole w takich przypadkach odbywają się dopiero za rok poniewaz pol roku to jeszcze za wczesnie zeby cos tam mialo odrastac i sie dziac. Mam byc pod stala kontrola endokrynologa i cieszyc sie zyciem ;)) szkoda ze spedze tu samotnie weekend ale jak trzeba to trzeba ;))

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat