Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • witam...a ja mam mieć podany jod w Gliwicach 30tego maja mam się zgłoisić na oddział, od lekarza dostałam informację że to ten duży jod, że później kwarantanna i tak dalej.... na karcie informacyjnej pisze że drugiego czerwca mam mieć podany, a właśnie ja mam odstawić hormon na 4 tygodnie wcześniej... jutro już nie biore hormonów pierwszy dzień.... pani która była ze mną w tym czasie na wizycie starsza odemnie (ja mam 26 lat) także po dwóch operacjach miała te same zalecenia co ja i w tym samym czasie będziemy jodowane... sama nie wiem od czego to zależało w naszym przypadku że mamy odstawić hormony.... ale jak kazali to tak zrobie bez dyskusji bo ufam że wiedzą co robią i że jestem w dobrych rękach.... a i przed odstawieniem miałyśmy oznaczyć stężenie tsh, jutro idę po wynik... pozdrawiam wszystkich serdecznie i życzę wytrwałości i pogody ducha
  • 11 lat temu
    Justyna,
    mój lekarz jest z Krakowa, ale to człowiek nie poddający się tutejszym układom na onkologii, dlatego zostal szefem nowo powstałej placówki w Tarnowie. Krakow pod względem układów jest podobno najgorszy. Natomiast dziwię się twojemu lekarzowi, że nie zrobil badań! Ja poszłam do mojego tylko z guzem i tomografią szyi, nie było jeszcze diagnozy, bo biopsje nic nie wykazywały. On od razu wysłał mnie na nową biopsję i USG do swojej zaufanej lekarki i ona postawiła dopiero diagnozę. Zaraz potem mi powiedzial, że musi wiedziec wszystko wcześniej, zanim mnie otworzy, żebym nie musiała miec powtórnej operacji, której być może nie dałoby się zrobić. I dlatego od razu zrobiono mi jeszcze tomografię płuc, oprócz szyi. Czyli przed operacją miałam 2 tomografie, one pokazały, że mam węzły środkowe zajęte tak jakoś od tyłu, dlatego cięli mi mostek. Od razu mi o tym powiedział, wszystko wiedział zanim poszlam pod nóż. Gdyby nie te tomografie to na pewno 2 druga operacja, jak u ciebie. Ja radziłabym ci wrócić do Polski i udać się z tym do mojego profesora, on będzie wiedzial co zrobić. Jakoś nie ufam twojemu chirurgowi, skoro nawet 1 tomografii ci nie zrobił, a dodatkowo nie usunął 2 węzłów podczas operacji! Mój lekarz cały czas konsultował się z lekarką od USG i biopsji, ona też wykonywala tomografię, bo on jej ufa i tylko do niej wysyła wszystkich, znakomita diagnostka. Mi 2 razy robili USG miesiąc wcześniej i nikt nic nie zauważyl, ona od razu. Na tomografii płuc nic nie wyszło, bo te zmiany na płucach mam malutkie, ale jakby były większe to za 1 operację miałabym wszystko usunięte. Mądry lekarz, dzięki niemu mam nadzieję wyjść z tego bałaganu. Powiem ci też, że usunęli mi w czasie operacji trochę, i wszędzie w hist.-pad. był rak. W każdym kawałku, który wyciął. I teraz na scyntygrafii nic nie świeci, tylko te płuca nieszczęsne, ale jak u ciebie po 2 jodzie zniknęły, to może u mnie też. Zastanów się nad moją radą, albo przyjedź sobie tylko do niego na konsultację.
  • 11 lat temu
    BEATA41
    Nie każdy guz na tarczycy, to już to najgorsze. Na pewno wszystko co nam "urośnie" innego, to nowotwór (takie nazewnictwo ;))). Jednak nie każda zmiana jest nowotworem złośliwym, bardzo często są to zmiany łagodne. Nie ma co się nakręcać! Idź na badania, jak będzie trzeba to na operację! I głowa do góry! Pozytywne myślenie przede wszystkim! :)
  • 11 lat temu
    Judyta,
    wystarczy. chodzi o to byś od razu nie recytowała całego wiersza, a stopniowo - to tak jak np.przed biegiem, najpierw rozgrzewka, potem bieg.

Timi,
    od mojego lekarza endo. Pisałam już o tym, i później któraś z dziewczyn też pisała. Jeśli zalecał Ci usunięcie to lepiej to zrób. Póki co nie nakręcaj się, spokojnie, idź do lekarza i zrób potrzebne badania.

Settantatre,
    bo wskazań do stosowania jest wiele:wiek, samopoczucie przy odstawieniu hormonów, limit z NFZ też ale w niektórych ośrodkach (np. w Łodzi), poziom Tg, diagnoza (rak dobrze zróżnicowany), całkowite usunięcie tarczycy. W pewnym momencie był też tak, że producent miał problem z oznaczaniem jednego zanieczyszczeń i produkcja była wstrzymana. A ponieważ to lek importowany to było go niewiele w PL (tylko to co było w zapasie przez prawie rok) i dostać go mogli tylko najbardziej potrzebujący.
  • timi,
    kazdy inaczej reaguje na odstawienie hormonow. Na mnie nie dzialo to zbyt dobrze: bylo mi zimno, ciagle bylam zmeczona, przytylam i na koncu zapuchlam. Ale juz opuchlizna zeszla, nie jest mi zimno i zaczynam chudnac...
  • Judyta, ja tez jestem z okolic Tarnowa, ale tak jak wczesniej pisalam obecnie mieszkam we Francji.
    Nie wiem dlaczego nie wycial mi wszystkiego. Tez jestem zla, ale nic juz nie zrobie.
    Ja mialam robione tylko USG tarczycy, biopsje, na ktorej wyszlo ze rak i z tym poszlam do chirurga. On mnie zakwalifikowal do calkowitego usuniecia tarczycy i tyle. Nikt mi nie robil wiecej badan. Po operacji dostalam skierowanie na jod (2 miesiace pozniej), potem scyntygrafia i wyszly przerzuty itd...
  • 11 lat temu
    Skad masz takie info,odnosnie obserwowania mikroraka??

cytat>
    Użytkownik @kasiab napisał:
    Judyta,pamiętaj, że z ćwiczeniami lepiej jednorazowo krócej a częściej i najpierw rozgrzewka czyli oddychanie. Dla urozmaicenia dokładaj sobie rózne kombinacje literek, np.: a....,s...m.., ma, da, ta itd.Timi,w Gliwicach (zgodnie z tym co tutaj na forum pisały osoby tam leczące się) nie trzeba odstawiać hormonów. Podobno lepiej jak się właśnie dostawia hormony przed właściwym jodowaniem bo im większa niedoczynność tym więcej jodu sie pochłonie. Ale o tym zdecyduje lekarz na oddziale. Co do zastawienia jednego płata, tak jest taka możliwość. Niektórzy nawet uważają, że przy mikroraku nie ma konieczności operowania i tylko opserwacja. To taki nowy trend z zachodu. Ja osobiście się bym na pozostawienie i opserwację nie zdecydowała i na szczęscie mój lekarz też.Bania,aj, aj, aj, jak ja Ci zazdroszczę!!!!! Miałam yorka ale przy wskakiwaniu na łóżko ześliznął się i spadł na grzbiet, tak nieszczęśliwie, że nie dało sie go uratować. Teraz z pieskiem zaczekam do momentu jak syn podrośnie.Beata41,Ty nie panikuj tylko idź na biopsje bo jeszcze nie masz co się denerwować. Nie każdy guz zaczy nowtwór! Ludize mają całą tarcyzcę porśniętą guzami i ani jeden nie jest nowotworem. Weź poprawkę, że tutaj wszyscy są już po dokładnym rozpoznaniu więc u nas u każdego musiał być min. 1 guz ze zmianą.Settantatre,miałam thyrogen i nic mi nie było ale każdy organizm jest inny. Ja dostałam thyrogen na kontroli w zeszłym roku, czyli po prawie 6 latach od leczenia i wole thyrogen niż odstwianie hormonów mimo iż całkiem dobrze znosiłam ich brak.

• 11 lat temu
    Dzieki bardzo :))

Użytkownik @zaskoczona napisał:
    timija przed dużym jodem nie odstawiałam hormonów, ale przed wyznaczoną diagnostyczną hospitalizacją, czyli tzw małym jodem mam odstawić hormony na 4 tygodnie przed jej terminem Co do terminu, to nie wiem , możesz zadzwonić do Gliwic i zapytać, jeśli operację masz już wkrótce, a masz wynik hist-pat, to spróbuj już się umówić . Rejestracja do poradni- od poniedziałku do piątku w godz. 7:00 - 17:00 tel. (32) 278 93 16, 17

• @ kasiab Mnie poza niewielkimi mdlościami ròwnież nie, ale tak jak mòwisz każdy reaguje inaczej. Po zastrzyku tsh jest zdecydowanie wyższe niż przy odstawieniu hormonu i to rzeczywiście może mieć wpływ na jodochwytność. Koleżanka leczona w tym samym czasie co ja musiała odstawić hormon więc niekoniecznie to kwestia limitòw (był sierpień).

• 11 lat temu
    Kasia, a jak ta rozgrzewka wygląda???I ile trwa? I jak zrobie na 3 głoski po 3 razy każdą (długą i krótką) to wystarczy?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat