Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    beata

dokladnie teraz wiecej ludzi musi badac sobie tarczyce - guzy lagodne tarczycy ma bardzoooooo duzo ludzi ale nie wie o tym bo kto bada sobie tarczyce - praktycznie nikt :/ ja przeciez sama chodzilam z guzami 8 lat i w tym czasie nie mialam ani jednego usg - tak samo bylo z moja mama - chodzila z guzami mnustwo lat - miala ich chyba z 17 !!! porozsiewaly sie juz nawet za tarczyce - poszla do lekarza bo musiala zalatwoc jakies tam badania - naszczescie u niej sa to guzy lagodne - lekarze rozbili je lekami
  • 11 lat temu
    Witajcie moje drogie panie i panowie (nieliczni :-)). Ostatnio nie bywam tu zbyt często, dlatego jeśli ktoś chce ze mna się skontaktować to proszę pisać bezpośrednio na maila rrt@poczta.onet.pl
    Widzę, że ostatnio wiele się tu rozmawia o terapii jodem 131, wiec serdecznie zapraszam na bloga: www.raktarczycy.blogspot.com gdyż własnie przed momentem wrzuciłem tam drugą część leczenia raka tarczycy izotopem jodu. Zachęcam do zostawiania pod notatką swoich komentarzy.
    Pozdrawiam cieplutko.
  • 11 lat temu
    Beata,
    nie chorba tylko większa wykrywalność bo caraz więcej lekarzy zleca badania tarczycy.
  • 11 lat temu
    Zgadza się ona26.
    Ale dziś ten rak to jak choroba zakaźna...zewsząd się o tym słyszy...
    Pozdrawiam
  • 11 lat temu
    beata
    jestes na forum raka tarczycy temu tutaj prawie kazda z nas jest po raku - a powiem Cie ze tylko 2% guzow tarczycy to rak - wiec badz dobrej mysli :)

timi
    nie kazdy dostaje te zastrzyki - niektorzy musza odstawic hormone - co do skotkow ubocznych to raczej ich nie ma a jak sa to malutkie - ja nie mialam zadnych
  • magdalena ul
    wygląda na to , że będziesz miała podany "duży" jod w poniedziałek, a wcześniej pewnie zrobią Ci jeszcze jakieś badania, może scyntygrafię Ci zrobią. Nic się nie martw, tam są dobrzy specjaliści wiedzą co robią i to bardzo dobrze , że będziesz miała badania.
    Nie wiem dlaczego jednym każą odstawiać przed dużym jodem hormony a innym nie . Tak sobie myślę ( ale to moje hipotezy prywatne :) ), że może to na potrzeby badań, przecież tam są instytuty badawcze i mnie np. pani w recepcji przy rejestracji pytała czy zgodzę się na badanie krwi w celach naukowych. Później pobierali tych fiolek kilka, także do badań. Może sprawdzają, jak zachowuje się to wszystko przy odstawieniu hormonów, a jak bez , tylko po podaniu zastrzyków? Podkreślam ,że to moje takie rozważania na ten temat - gospodyni domowej ;)
  • Teraz mam takie pytanie, bo może ja coś źle zrozumiałam tego lekarza albo sama się jakoś nastawiałam na ten duży jod.... już zachwiało się we mnie poczucie że wiem co mnie czeka... na karcie konsultacyjnej mam napisane: wyznaczono termin przyjęcia na oddział terapii izotopowej na dzień 30.05.2014r. wówczas diagnostyka izotopowa, uzupełniające leczenie radiojodem w dniu 02.06.2014r. na 4 tygodnie przed przyjęciem prosimy odstawić hormony tarczycy przed odstawieniem leku proszę oznaczyć stężenie tsh w surowicy
    Czy ktoś kto jest w temacie stamtąd może mi przybliżyć co tak naprawdę mnie tam czeka i jak to mniej więcej wygląda w takim przypadku bo już zaczynam się w tym gubić od nadmiaru informacji.... chodzi mi najbardziej o to czy to w tym przypadku jest ten mały jod czy duży bo już sama mam wątpliwości, chyba że to ma się okazać na miejscu? jeśli ktoś może mi przybliżyć ten temat to będę wdzięczna za każdą informację :)
  • 11 lat temu
    No może , ale to może ciut mniejsza panika...Dziękuję
  • 11 lat temu
    Magdalenia ul,
    bo przed jodowaniem lepiej właśnie jest odstawić hormony niż dostać zastrzyk.
  • a tak w ogóle to któraś z Was tak miała w Gliwicach przy dużym jodzie z tym odstawieniem hormonów?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat