Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
anka
ale jak bedziesz miala tylko polowe tarczycy to tez bedziesz musiala brac hormony i tez ktos bedzie musial Ci je dobrac i kontrolowac - czasami jest tak ze polowa tarczycy po jakims czasie podejmie dzialanie calej ale to moze wogole nie nastapic a jak tak to po bardzo dlugim czasie - wiec kontrolowanie hormonow niestety i tak Cie nie ominie
no i kochana najwazniejsze jest zdrowie - wytniesz wszystko bedziesz miala spokoj :) ja tak uwazam :) a z polowa tarczycy roznie bywa - rak ma gdzie wrocic a kontrole Cie i tak nie omina bo przeciez mialas raka wiec to sie kontroluje do konca zycia
-
A ja dziś odebrałam mój wynik tsh i o zgrozo wyszlo 18,45 a dopiero zaczynam odstawiać hormon przed jodowaniem, już się boje co to będzie dalej jak jodowanie mam dopiero na początku czerwca.... w czwartek ide na wizytę do mojego rodzinnego lekarza, który jest też endokrynologiem z zawodu, ciekawe co mi powie...
-
anka244
Witam. Swoim skromnym zdaniem też radziłabym usunąc odrazu całą tarczycę, ja jestem własnie po dwóch operacjach i tą drugą zniosłam gorzej psychicznie, więc po co się narażać.... chociaż u mnie ze mam raka okazało sie dopiero po pierwszej więc to inny przypadek niż Twój, ale mimo wszystko popieram to co pisze ona26.
-
anka244
na prywatną wizytę do endokrynologa nie musisz mieć żadnego skierowania, ale weź ze sobą wszystkie dotychczasowe badania i zrób sobie badanie TSH (na to może dać ci skierowanie lekarz rodzinny) i oznacz poziom ft3 i ft4 - te są płatne , ale endokrynolog będzie miała pogląd i więcej będzie mogła Ci coś powiedzieć.
Ja teraz o ustalanie dawki mam zamiar chodzić do lekarza rodzinnego, przecież mam napisane w karcie wypisowej na jakim poziomie ma być utrzymany. W minionym tygodniu byłam u niej po leki i już dostałam od niej skierowanie na badanie TSH , które zrobię przed kolejną wizytą. Lekarz rodzinna bardziej mnie zna i więcej o mnie wie. Ma w karcie wysztko co dotyczy mojego zdrowia. Jeśli trzeba wyśle mnie na USG czy inne badania, czy każe iść do endo.
A endokrynolog, która przyjeżdża raz w miesiącu i ma "wydzierżawione" biurko w przypadkowym gabinecie nic innego mi powie.
-
Dziękuję Wam za odpowiedzi:) Kurcze, ja już sama nie wiem co mam robić :( nie mam żadnego endokrynologa bo miejsc na nowych pacjentów juz na ten rok nie ma (próbowałam zapisać się już w lutym) a nie wiem czy jak pojdę prywatnie do jakiegoś to czy mi da potrzebne skierowania itd. i tego sie boję, ze nie bedzie kto miał regulować moich hormonów po operacji.
-
beata
nawet najmniejszy guzek moze byc rakiem wielkosc tu nie ma znaczenia - u mnie tez mniejszy guz byl rakiem a duze nie
anka
wiesz co ja bym nalegala na usuniecie calej tarczycy -znam juz sporo przypadkow gdzie lekarze nie usuwali calej tarczycy a potem za jakis czas byla koniecznosc usuniecia reszty - dla mnie lekarz odrazu powiedziala ze jak rak to trzeba wywalic wszystko zeby rak nie mial gdzie wrocic - pozatym czulabym sie niepewnie chodzac z polowa tarczycy - nam ludziom forum przeciez tez moze odrosnac tarczyca ale lekarze na to nie pozwalaja (lekami- hormonami) wlasnie po to zeby to cholerstwo nie mialo miejsca na powrot - kurcze slysze teraz coraz czesciej o tym ze lekarze chca zostawic polowe taracycy :/ szczerze to ten pomysl mi sie nie podoba :/
kiedys kolezance usuneli polowe tarczycy (tez miala malutkiego guza) ale z ciekawosci poszla do bardzo madrego starszego lekarza ktory jak tylko uslyszal ze to byl rak kazal jej usunac reszte tarczycy - I tak wlasnie zrobila - dzisiaj jest wszystko ok - ale po co czlowiek ma przechodzic przez to dwa razy skoro mozna wszystko zrobic odrazu
pytasz co Cie czeka po usunieciu calej tarczycy - takie samo zycie jak dotychczas tylko ze codziennie bedziesz musiala lykac malutka tabletke (na pusty rzoladek) nic pozatym sie nie zmieni :) na poczatku mozesz odczuwac zmeczenie lub nadpobudliwosc - ale to tylko wtedy jak lekarz bedzie dobierala Ci idealna dawke hormonow - ja jestem po usunieciu tarczycy juz prawie 4 lata i szczerze to nie czuje rzadnej roznicy :) na poczatku mialam uderzenia goraca ale to tak jak pisalam tylko jak mi dobierali leki - no i pocieszajace jest to ze te hormony nie sa chemiczne wiec nie niszcza organizmu (watroby) i nasz organizm nie ma pojecia ze hormone jest sztuczny - nie chce Ci nic kazac - ale ja na Twoim miejscu nie zastanawialabym sie ani sekundy - ale oczywiscie decyzja nalezy do Ciebie :)
-
anka244
Trudno radzić, bo my tu nie jesteśmy lekarzami. Jednak standardowo przy raku tarczycy usuwany jest cały gruczoł. Po jej usunięciu będziesz musiała do końca życia brać hormon - tyroksynę. Codziennie rano na czczo tabletka. Można się przyzwyczaić. ;)
-
Aniu? jeden taki mały guzek i rak???jak to???przepraszam za lakoniczne pytanie???
-
Witam:) Mam 30 lat, i niestety raka brodawkowatego tarczycy. W środę 7 maja idę do szpitala na operację jednak mam pewien dylemat. Lekarz ktory ma mnie operować uważa że wystarczy usunąć tylko jeden płat a z tego co czytam to usuwana jest wowczas cała tarczyca. Mam guzek 4x5 mm więc mikrorak. Byłam na konsultacji w CO w Warszawie bo tu mieszkam) i według tego chirurga usunieta powinna być cała tarczyca. co radzicie? co mnie czeka po usunieciu calej tarczycy? wszystkie wyniki mam dobre, nie biorę żadnych leków. proszę o pomoc :)
-
Witam, dziękuję za każde wyjaśnienia, zawsze to człowiek wie trochę więcej.
Pozdrawiam