Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    magdalena ul
    Ja operacje mialam 26 luty.
    15 marca moje tsh wynosilo juz 50.150 uU /ml przy normie do 4.200 ....
    I jeszcze nie było tragedii....
    Dopiero przed wyjazdem do zgierza tak na poczatku 2 polowy kwietnia zaczela sie jazda... nie mialam sily na nic i w sumie teraz tez ale bywaja lepsze i gorsze dni.
    Czekam na wypis ze zgierza bo ma przyjsc poczta. Bo z tego wszystkiego nie zapytalam sie lekarza ile wynosilo moje tsh w trakcie pobytu. Za miesiac ide na kolejne tsh, teraz biore 150 eutoryxu wiem ze trzeba cierpliwosci zanim hormon sie unormuje ale kupilismy z mezem mieszkanie jest tyle pracy w nim a ja nie moge niz zrobic jak sie za cos zabiore to za 10minut juz musze sie polozyc normalnie sie czuje jakbym miala 80 lat a nie 23... ale teraz to juz moze byc tylko lepiej i to mnie podtrzymuje na duchu ;))
  • Rozumiem, ja akurat nie pracuje, mam małego urwisa dwuletniego w domu także tylko to co przy nim się nabiegam, więc myśle że jak bede już traciła siły to poprosze rodzine o pomoc.... trochę się boję tego jak tu wszyscy narzekają na brak hormonów że źle się czują, ja nie lubie siedzieć, lubie aktywnie czas spędzać ale mam nadzieję że na mnie aż tak źle to nie podziała, teraz mam już ponad 18 tsh i najgorzej nie jest, zmeczenie bardziej niż zawsze to owszem, teraz troche kłopotów z włosami ale wszystko w granicach rozsądku jeszcze :) tylko swędzi mnie skóra czy mam to z tym łączyć, z brakiem hormonów? może to przez to że bardziej sucha jest...
  • 10 lat temu
    magdalena ul
    Myślę, że trzeba dużo wypoczywać, nie przemęczać się, nie eksploatować organizmu,tak jak zwykle. Ja popełniłam błąd, na ostatnich nogach szłam do pracy. W piątek jeszcze w biurze, a w poniedziałek Zgierz. Nie wiem czemu tak walczyłam z organizmem, który dawał znać, że nie daje rady. Po ponad miesiącu bez hormonów. Jak padłam na łóżko w Zgierzu to chciałam tylko leżeć i spać i żeby wszyscy mi dali święty spokój.
  • Macie jakieś sprawdzone rady jak radzić sobie z tą niedoczynnością? Cierpliwoć to wiem, a są jakieś rady na poszczególne dolegliwości, jak sobie radziłyście z tym przy odstawieniu hormonów bądź zanim dobrano odpowiednią dawkę?
  • 10 lat temu
    Iziax
    Też byłam długo bez hormonów. Wiem co to za "ból". Zobaczysz, teraz już z każdym dniem będziesz się czuła lepiej. Cierpliwości.
  • 10 lat temu
    ona26
    Tak,wiem to po wyniku biopsji którą robił najlepszy specjalista w Warszawie, gdzie bym nie szła z tym wynikiem to jak lekarze spojrzą kto robił biopsję to nie mają wątpliwości, wiedzą że to nie pomyłka u tego lekarza więc jestem pewna. Już jutro idę do szpitala...strach.
  • 10 lat temu
    kasia
    no wiasnie lekarze mowia ze Anka ma raka a mino to chca zostawic polowe tarczycy - oczywiscie jakby okazalo sie ze to guz lagodny to bez zastanowienia kazalabym zostawic tarczyce - tak jak piszesz lekarze juz przy operacji beda wiedzieli czy to rak czy nie albo czy cos wyglada nie tak jak powinno

beata
    co do rozmiarow guzka - moja lekarz od poczatku mi powiedziala ze nie rozmiar guza sie liczy a jego wyglad i struktura - czasami ogronme guzy sa rakiem a czasami te ogromne okazuja sie lagodne a malutkie zlosliwe
    anka
    no wlasnie nie zapytalam a skad wiesz ze to rak ? po wyniku biopsji ?
  • 10 lat temu
    Hej dziewczyny od tygodnia biore eutyrox juz po powrocie ze zgierza. Chcialam zapytac ile u was srednio trwalo dochodzenie do siebie? Ja czuje sie chyba nawet gorzej ... 2 razy bardziej puchna mi dlonie a skora na calym ciele zrobila sie kompletnie sucha.... fizycznie i psychicznie tez ze mna kiepsko nie mam na nic sily a ze wszystkiego robie wielka afere mam dosyc sama siebie. Dostalam dawke 150. Za okolo msc pojde zbadac tsh i zobaczymy. 2 msc praktycznie nie baralam eutoryxu chyba to stanowczo za dlugo ;((( nikomu nie polecam tak dlugiej przerwy
  • 10 lat temu
    Anka,
    nie jestem lekarzem więc czy wyciąć całą czy część tarczycy nie powiem. Lepiej ustal dokładnie co i jak z tym lekarzem, który ma operować. Chirurg jak otworzy to będzie widziałem z czym ma do czynienia i jak będzie to nowotwór to wytnie całą tarczycę, a jak nie to zostawi. Owszem pół tarczycy może produkować wystarczając ilość hormonu ale fakt czasami trzeba mimo wszystko łykać tabletki ale w znacznie mniejszych dawkach niż po całkowitym wycięciu. Pamiętaj też, że biopsja to wynik też obarczony błędem. U mnie się potwierdziła ale u mojej siostry nie i dzięki temu, że nie wycięto całej tarczycy i połowa przejęła pracę całej nie łyka tabletek.

Beata,
    mój guz miał 7mm i w jego obrębie była zmiana nowotworowa. Miałam tylko jeden guzek.
  • 10 lat temu
    Zdecydowałam się na wycięcie całej operacji, wolę to zrobić od razu żeby nie przechodzić tego dwa razy. Bardzo Wam dziękuję za wypowiedzi. Jadę jutro do centrum onkologii zapisać się do endokrynologa więc prowiant muszę ze sobą zabrać:) bo kolejki tam podobno że hej.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat