Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
a jeśli juz to w moim odczuciu jod nie jest taki straszny:) jak witaminka c:) gorzej z tym okresem izolacji od ludu i cała otoczka ochronna:)
-
anka244
To wszystko zależy od tego jaki będziesz miała wynik histo. Mam nadzieję, że zmiana łagodna to wtedy wątpię byś dostała duży jod:) jeżeli okaże się odwrotnie to wtedy na pewno pierwszy jod dostaniesz. Ja miałam operację w 2010 i duży jod bo miałam raka. Ale poki co na jednym dużym jodzie się skonczyło. w 2011 byłam na diagnostyce (nie podali mi jodu), a teraz 28 maja po dwóch latach wracam na kolejną diagnostykę i mam nadzieje nie dostać dużego jodu:) także zobaczysz i trzymam kciuki za wynik:) jestem przykładem że da się go zwalczyć:D
pozdrawiam:)
-
ona26
No właśnie mam takie male zgrubienie nad szwem, lekarka mówiła że mam to masować. Dziwna ta skóra,jakby nie moja ;) no to teraz czeka mnie jod, ale na początku chyba nie muszę być w izolatce prawda? Bo możliwe że nie będzie potrzebny ten duży (taką mam nadzieję). Mi lekarka mówiła że umówi mnie na jod, nic więcej narazie nie wiem.idę do niej w czwartek na kontrolę to mam nadzieję że się czegoś dowiem. chyba że coś wiecie na ten temat, co i jak po operacji z tym jodem....
-
saraaa!
Wczoraj wróciłam z Poznania, jest tak jak opisała fasola. Izolatki są dwie, ja byłam w dwójce, obok jest trzyosobowa. Jest w tych izolatkach lepiej niż na oddziale (malutki, kocioł, jednych wypisują drugich przyjmują itd... Nas do przyjęcia było dwie a czekałyśmy na miejsce do 14. Robili już badania, ale to takie trudne doświadczenie. Potem już poszło szybko. Nam trafiły się dobre lekarki, miłe, sympatyczne, oddane. Można to przetrzymać. A żetony jak zadzwoniłyśmy to pielęgniarki doniosły. Ja teraz już po jodowaniu jestem bardzo osłabiona i mam straszne dolegliwości żołądkowo - jelitowe, być może nie od tego jodu tylko od choroby jelit. Nie było tego na początku, zgłosiłam lekarce i nie kazała mi brać alaxu. Boję się, żeby nie było jakiś komplikacji. Teraz czeka mnie scyntygrafia całego ciała w piątek. Kolejny etap za mną. Gdybyś miała jeszcze jakieś pytania odnośnie leczenia w Poznaniu pisz.
-
anka
ciesze sie ze jestes juz po wszystkim :) z tego co piszesz wszystko poszlo tak jak powinno :) takie operacje trwaja od 2 do 4 godzin wiec u Ciebie uporali sie ze wszystkim dosyc szybko :) a to ze rana puchnie i ciagnie to tak jak napisala aniaw - to normalne :) u mnie jeszcze po jakims czasie zrobila sie bardzooooo twarda czylam jakbym miala kamien w tym miejscu - ale to tez normalna rzecz wiec jak u Ciebie bedzie cos takiego to sie nie martw :)
-
anka244
No i super! :) Masz to już z głowy! :) Czas operacji w normie. ;)) A to że rana ciągnie i jest jeszcze opuchnięta to normalne. No ale najgorsze masz już za sobą. Teraz będzie już tylko lepiej. :)))
-
Witam:)
jestem już w domu, wróciłam w środę. Mogłam wyjść wcześniej ale ze względu na to że miałam niski poziom wapna zatrzymali mnie... atak tężyczki miałam 2 razy... okropne uczucie. A więc wyciętą mam całą tarczycę, uparłam się i koniec choć na konsultacji przed operacją nadal podtrzymywali że wystarczy usunąc jeden płat. Ale w końcu ordynator (ten który mnie operował) powiedział że wytnie całą. Operacja trwała 2 godziny, nie wiem czy to długo czy nie...bałam się okropnie a teraz wiem że jednak nie było czego :) nie jest źle. Teraz W czwartek idę na kontrolę do chirurga, i wtedy dostanę skierowanie na badanie krwi. No i czekam na wynik histopatologiczny. Cieszę sie ze mam to juz za sobą :) Rana się ladnie goi, troszkę ciągnie i jest lekko opuchnieta ale to chyba normalne? Hormony brałam w szpitalu tylko 3 dni, potem je odstawiono bo czeka mnie jod na który lekarka mnie zapisze w CO.
-
sara
jestem pewna ze juz za jakis czas spelni sie Twoje marzenie i zostaniesz mama :) trzymaj sie kochana mysl pozytywnie - jestem pewna ze wszystko bedzie dobrze :) a leczenie jodem nie jest wcale takie straszne wiec dasz rade :)
-
dzięki fasola1983 za informacja;)
ona26- zdecydowałam się;) dla dobra swojego i tych moich przyszłych hipotetycznych tak upragnionych dzieci....;)
trzymaj się ciepło "z brzuchem";)))))
-
ppp
niestety ale nie slyszalam o czyms takim co moglo by pomuc przy odstawieniu hormonow :/