Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Ona, a co u Ciebie?
  • 10 lat temu
    Mam tez orzeczona calkowita niezdolnosci do pracy na okres 2 lat ,oraz znaczny stopien niepełnosprawnosci na okres 2 lat. A ze nie mialam 5 lat w ostatnim 10 leciu przepracowane to z ZUS renta mi sie nie nalezy ,ale i znowu to ale :) dostalam na okres 2 lat zasilek z Opieki w kwocie 525 zl niewiele ale...:)
  • 10 lat temu
    Ja juz za trzy razy zmieniałam szkła w okularach a szatę graficzna tez wolałam poprzednią ta ma jakieś dziwnie małe literki i wogóle jest inna ale i tak postaram się tu zagladać Ona co tam słonko u ciebie dobrego słychać pozdrawiam całą gromadkę
  • 10 lat temu
    Ja dostałam 2 stopien odwolaj sie
  • Mnie bardzo pogorszył się wzrok, ja sama widzę, że okulary, które miałam do czytania niestety sprawdzają się jeszcze jako tako przy standardowym druku lub przy bardzo dobrym oświetleniu , a szata graficzna i ten wyblakły druk, który pojawił się tutaj po zmianie na forum to też nie sprzyja moim oczom. Jakoś tamta szata graficzna i kolorystyczna była dla mnie bardziej odpowiednia. :)
  • 10 lat temu
    Witam mi też wzrok sie pogorszył po leczeniu jodem przynajmniej tak stwierdził okulista pozdrawiam gałą gromadkę
  • 10 lat temu
    Witam, to ja się też dopiszę. Raka wykryto u mnie w wieku 24 lat. Oczywiście nikt nie potwierdza wpływu Czarnobyla, ale ja akurat urodziłam się kilka miesięcy po jego wybuchu. Wcześniej byłam okazem zdrowia, na nic nie chorowałam. Raka odkryła przypadkiem lekarka na badaniach medycyny pracy. Guza nie dało się pominąć, dorastał już do 3 cm. Tak jak Wy byłam zarejestrowanym dawcą szpiku, zmartwiła mnie konieczność wypisania się z bazy. Jeśli chodzi o leczenie to czuję się dobrze, pomimo powikłań - przytarczyce nie działają jak powinny. W czerwcu kolejna kontrola, jeśli będzie ok mam spokój na 5 lat.
  • 10 lat temu
    Komu pogorszyl sie wzrok po usunieciu tarczycy?? Pozdrwiam wszystkich!
  • 10 lat temu
    Iziax, właśnie ludzie nie wiedzą jak się wobec chorych zachować. Fasola, ja włąsnie tak robię - namawiam innych.
  • 10 lat temu
    Iziax Zgadzam się z Tobą, iż większość ludzi nie wie jak ma się zachować, co powiedzieć. Osoby które miały styczność z chorobą już są w tej kwestii mądrzejsze. Wiedzą jakich pytań nie zadawać. ;) Mnie drażnią ciągłe pytania "Jak się czujesz?", więc uświadomiłam znajomych w tej kwestii. ;)) Stopień niepełnosprawności ustala Zespół ds. Orzekania o Stopniu Niepełnosprawności, a rentę ZUS. To jest podstawowa różnica. Ja mam przyznaną rentę z tytułu całkowitej niezdolności do pracy na okres 2 lat. Grupę inwalidzką, czyli w moim przypadku niepełnosprawność w stopniu znacznym też na 2 lata. Do tego dostałam również zasiłek pielęgnacyjny z Urzędu Miasta. No ale mój przypadek jest "cięższy" i gdyby nie uszkodzenie splotu po operacji pracowałabym normalnie i nie starałabym się o rentę.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat