Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
saraaa!
Nie wchodziłam tu dawno. W Poznaniu można mieć telefon, nawet nie wkładają w folię, kosmetyki lepiej mieć te jednorazówki, ja wyrzuciłam wszystko, nawet cukierki i gumy, które mi zostały. Tam możesz mieć książki, jest telewizor, także nie jest źle.
Jak masz jakieś pytania to pisz. Obiecuję, że częściej tu będę zaglądać.
-
Basia49
Jestem bez hormonu od niedzieli i póki co nawet dobrze się czuję... Do południa czuje się troszkę gorzej a potem już jakoś leci :) ale brak tego hormonu odczuwam, nie powiem. Oby tak dalej bo czeka mnie we wtorek daleka podróż :-/ Wapno mam już w normie więc lekarka kazała odstawić, chyba że będę czuć jakieś mrowienia to mam sobie wziąć i już :) Jak będzie mi gorzej to też poinformuję, choć mam nadzieję że będzie dobrze :)
-
Ja bylam w zgierzu i o diecie nie bylo nic mowione :)
-
anka
ja mialam tylko maly jod i mialam ta diete - wiem ze nie wszedzie jest jeszcze konieczna - jesli Tobie nic nie mowili to nie masz sie czym przejmowac :) ja mieszlam w usa i tutaj bez tej diety ani rusz :/ a powiem ze mila to ona nie jest - praktycznie nic nie mozna jesc - wiem ze w polsce powoli tez ja wprowadzaja ale jeszcze nie wszedzie
-
ona26
mi też nic nie mówili na temat diety. nie wiem co prawda czy trzeba także do diagnostyki taką dietę przestrzegać ale ja nic o tym nie wiem ale myślę że gdyby miało to duże znaczenie to by mnie poinformowali.
-
ixiax , basia
ja tydzien przed jodem mialam specjalna diete ! ktorej musialam BARDZO przestrzegac ! jak szlam na zastrzyki juz przed samym jodem - lekarz zapytala mnie czy przestrzegalam diety powiedzialam ze tak ale w jeden dziej cos tam zjadlam czego nie powinnam (ale malego) i wiecie co sie stalo ! nie podali mi jodu !!!!!! powiedzieli ze bez prawidlowej diety nie podadza bo badanie nie ma wtedy sensu ! bylam tak zla na siebie ze myslalam ze sie tam rozplacze ! znowu kazali mi przeztrzegac tygodniowej diety (przed jodem) no i drugim razem tak sie pilnowalam ze same ziemniaki jadlam bez niczego !
-
Justyna, super, że jednak się zdecydowałaś na powrót. Podaję ci maila, napisz do mnie, pogadamy.
annadtp@gmail.com
Mam w Krakowie też rewelacyjną kobietę od USG pod kątem nowotworów. U mnie 3 wcześniejsze USG nic nie wykazały, ona za to od razu zobaczyła, co mi jest. Wszystko ci powiem. Ania
-
Judyta03,
wracam do Polski i chcialabym zapytac czy moglabys mi dac namiary na swojego endokrynologa? Mieszkam kolo Tarnowa, a pisalas ze Ty tez wiec znasz pewnie kogos takiego.
8 lipca ide tutaj na ostatnia konsultacje. zrobilam juz USG i zobacze co mi powiedza. Pewnie bedzie kolejna operacja, ale to juz w Polsce. Dlatego potrzebuje endokrynologa, a on juz mnie pokieruje dalej (tak mysle).
Pozdrawiam
-
Ja mam nadzieję że bez dużego jodu się w moim przypadku obejdzie, ja mam tzw.trzydniówkę czyli jod diagnostyczny, dostanę kapsułkę i wracam do domu,nastepnego dnia mam przyjechać na scyntygrafię szyi a ostatniego na scyntygfrafię całego ciała. Narazie czuje sie normalnie, zobaczymy co bedzie dalej.
-
bania1
:D jest to moje 2 duze jodowanie . Pierwsze obylo sie bez odstawiania hormonow dostalam zastrzyk 2 jodowanie tez zastrzyk ,ale to 3 juz niestety ,ale musze odstawic hormony. W sumie bedzie to moje 3 jodowanie