Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
anka244
Na jakiej podstawie lekarz zadecydowal o odstawieniu wapna u Ciebie?Czy mialas robione badanie PTH odpowiedzialne wlasnie za prace przytarczyc??Jesli chodzi o wapno i fosfor to moje sa ksiazkowe wyniki,natomiast PTH pokazuje,ze przytarczyce nie dzialaja jeszcze tak jak powinny i musze lykac 1xcalperos i 1xalfadiol.
-
Hej,
Jestem, jestem i co napiszę posta to mi go 'wcina' :/
U mnie ok choc jestem już zmęczona. Odliczam dni do urlopu, juz tylko 4 zostalo i 2 tyg.laby. Teraz nad morze a w sierpniu na 4 dni może uda się wyskoczyć w góry.
-
anka
nie ma problem musze poszukac nazwy i Ci napisze
kasiab
tak sobie myslalam co u Ciebie slychac nie odzywasz sie cos ostatnio
-
ona26
Byłam wczoraj u internisty i dał mi leki przeciwbólowe i przeciwzapalne i w końcu ulga, ból po mału przechodzi :) ale o te ćwiczenia nadal poproszę :)
megan
ja też tak brałam wapno i po operacji wyszłam w 8 dobie też ze wzgledu na ataki tężyczki. Teraz nie biorę wcale bo jest ok. lekarz dał mi wczoraj skierowanie na wapno, żelazo i tsh ale na razie nie robie bo wynik tsh będzie szokujący bo przecież odstawiłam hormon przed diagnostyką jodem... zrobie badania jak bede po.
-
anka
daj znac czy dostalas jakies cwoczonka - jak nie do ja mam gdzies zapisane jak one sie nazywaja to Ci napisze :) ja patrzylam sobie na youtube jak je prawidlowo robic :)
-
Megan
Niestety z wapniem jest rożnie i jest sprawa indywidualna. Ja po operacji ze względu na ataki tezyczki wyszłam ze szpitala w 9dobie. Brałam calperos 1000 3razy dziennie i alfadiol 1mg 3razy po 1. Kiedy w miarę sie unormowalo zeszłym do 1 raz dziennie calperos i 1raz dziennie alfadiol. Przytarczyce rozpoczęły prace po około roku od operacji i mogłam odstawić leki zupełnie i kontrolować wapń regularnie. Ostatnio dzwonili do mnie ze mam 2,11 (norma 2,23-2,26) i mam przyjąć wapn i stawić sie na kontrole. 8-06 minęły mi dwa lata od operacji.
-
Sara
Tez dawno nie wchodziłem tutaj. możesz mieć telefon w izolatce w Poznaniu, książki , krzyżówki itp :)
-
ona26
To ja poproszę o takie ćwiczenia :) Idę dziś do internisty, może on coś pomoże...
-
anka
nie wydaje mi sie ze to ma cos wspolnego z witamina D- ja bralam witamine D jak bolaly mnie kosci (okazalo sie ze mam niedobor) pozniej zaczal bolec mnie kregoslup - bylam u lekarza to powiedzial mi ze nie ma to nic wspolnego z moim niedoborem - a tak mnie bolal ze chodzic nie moglam !! a tym bardziej sie zginac !! no ale lekarz dala mi specjalne cwiczenia ktore zdzialaly cuda :)
-
Dziewczyny, czy odstawienie wapna i wit D może się przyczynić do bólu krzyża? :P od kiedy go nie biorę czyli jakiś tydzień to odczuwam ból w tym miejscu, nawet jak dotknę. A nie przedźwigałam się itp. czy to może być coś z tym wspólnego?