Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
bania
u mnie wszystko dobrze :) czuje sie super :) zostalo mi jeszcze 5 tygodni - powoli zaczynam myslec o porodzie a raczej o tym jak to wszystko bedzie - ostatnio nawet snilo mi sie ze urodzilam coreczke ktora odrazu chodzila i mowila haha i byla strasznie gruba ! podobno takie koszmary w ciazy to norma ale nie raz budze sie cala spocona hehe
-
megan co do diety to ja radzę ci iśc do dietetyka ułoży ci dietę podpowie co najlepiej jęść a czego unikać ja tak zrobiłam i nie żałuję a co do wapna to moja znajoma brała calperos 1000 sześc razy dziennie po jednej kapsułce tak ok roku i teraz dalej czasami musi łykać a jak nie pomagało to musiała brać kroplówki ale myślę że u ciebie nie będzie to konieczne i szybciutko dojdziesz do siebie
Ona jak ty się miewasz słonko ile jeszcze będziecie chodzic we dwoje buziaki
-
megan
tez musialam brac wapno po operacji :/ mialam podobne objawy do Twoich powiem Ci ze po 2 tygodniach czulam poprawe ale jeszcze mialam niektore objawy - wapno bralam chyba przez miesiac i wszystko wrocilo do normy - co do bolow kosci czy stawow okazalo sie ze mam niedobor witaminy D - ktora przed operacja byla w normie
-
moja diagnoza to rak brodawkowaty , moze wiecie co najlepiej wprowadzic do diety a czego unikac oczywiscie o nabiale wiem
-
megan
dlaczego musiałaś mieć całkowite wycięcie tarczycy, jaka to była diagnoza jeśli można spytać... atak tężyczki to ja miałam nie raz, nieprzyjemne uczucie ale na szczęście mija. do dziś mi czasem ręka drętwieje ale lekarka powiedziała że jak jest do wytrzymania to przeczekać a jak nie to mam wziąść wapno i powinno pomóc.
-
dziekuje mam taka nadzieje ,ja juz zaliczylam atak tezyczki w sobote moj poziom wapnia spadl do 0,92 potem podniosl sie do 0,95 jutro mam wyniki z dzisiejszego badania , dodatkowo ten stres powoduje ze wapno sie nie wchlania , jednak nie jestem jedynym przypadkiem i to dodaje mi nadzieji na polepszenie
-
megan
Rzeczywiście bierzesz dużą dawkę. Ja po operacji czyli od 9 maja też brałam wapno tyle że 3 x dziennie i 3 x dziennie alfadiol. Ja też miałam takie dziwne uczucia, jakby mi serce miało za chwilę wyskoczyć, ręcę drętwiały. Teraz biorę wapno raz dziennie tylko rano podczas śniadania i jest ok. Nie martw się, to minie. Jesteś świeżo po operacji i organizm musi się przyzwyczaić ale wszystko się unormuje :)
-
witam was dziewczyny prosze o pomoc jestem 7 dni po calkowitym wycieciu tarczycy . wszystko wydawaloby sie ok jednak mam wielki problem z wapnem bardzo mi spada zazywam bardzo duze dawki lekow i mam nadal wrazenie ze to i tak za malo . Calperos 1000 4x2 do tego magnez 2x2 oraz alfadiol 2x2 . Rano wstaje jakby wystraszona , bola mnie rece .Moja endokrynolog powiedziala mi ze wszystko do dwoch tygodni sie unormuje . Czy ktoras z was rowniez miala takie objawy a moze jest na to jakis sposob .
-
ispahan
To świetna wiadomość! :D
-
Ha! Moje pT4a zniknęło. Kolejna kontrola dopiero za 5 lat... :D