Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Ja jadłam wszystko normalnie jak zawsze, nie miałam żadnej listy ;)))
  • 10 lat temu
    Basia49 Kiedy idziesz na jod? Ja w niedzielę odstawiam hormon a jod 7 lipca i też pojęcia nie mam co mnie czeka. Ja niestety nie mam listy co można jeśc a czego nie, możesz mnie nieco oświecić?:)
  • 10 lat temu
    powiedzcie na co sie przygotowac w momencie odstawienia hormonow na 4 tyg przed jodowaniem? :) Co wolno jesc a czego nie tzn mam liste ale mowi ona ogolnikowo, czy stosowac jakas diete>
  • 10 lat temu
    timi Mój guzek miał tylko 3 mm, reszta też czysto a mimo to mam mieć podany mały jod... widocznie wszystko zależy od szpitala
  • 10 lat temu
    anka244 Scyntygrafie musza wszyscy zrobic po wycieciu raka tarczycy,a to czy bede jodowana to tego na razie nie wiem-nie mnie o tym decydowac,zobacze co powiedza w Gliwicach?Licze po cichu zeby go nie dostac,bo nie mialam nigdzie przezutow,wszedzie czysto,a guzek mial tylko 5mm.Wedlug norm Gliwic moglam nawet zachowac jeden plat,taka dostalam odpowiedz.Wapno teraz biore dwa razy dziennie,1xcalperos i 1xsatural i jedna D3.Jutro znowu robie badania i mam nadzieje,ze juz ostatni tydzien bede lykac znowu zmiejszona dawke,bo mam juz gorna granice wapna ponad 10!
  • 10 lat temu
    hej widze ze rozmawiacie na temat kwarantanny - ja mialam podany tylko maly jod po ktorym przez tydzien nie moglam zblizac sie do odob doroslych i dzieci powyzej 12 roku zycia na dwa metry do niemowlakow, kobiet w ciazy i dzieci ponizej 12 roku zycia nie moglam zblizac sie wogole i to przez 12 dni - tak jak piszecie wszystko zalezy od dawki :)
  • 10 lat temu
    timi Skoro masz takie rozpoznanie jak ja tzn.rak brodawkowaty jak wynika z histo to może warto popytać lekarzy co z tym dalej? Jeśli musisz mieć badanie scyntygrafii to dlaczego bez jodu? Ile razy dziennie bierzesz wapno i d3?
  • 10 lat temu
    anka244 Na pewno musze zrobic scyntygrafie,a co do jodu to na razie nic nie wiem?Licze tylko po cichu,ze go nie dostane,bo czytalam o kilku osobach,ktore nie dostaly wlasnie z takim rozpoznaniem gdzie wszedzie bylo czysto po histo-zobaczymy czas pokaze?Ja mam zmniejszone wapno i d3,bo mialam juz gorna granice i tez licze,ze juz niedlugo odstawie na dobre.Ja robie badania co tydzien.Tez czuje sie dobrze biore 100 hormon i to jest dla mnie za duzo jak sie okazuje z badan,tsh mi mocno spada,wiec chyba przejde na 75,pozdrawiam:)
  • 10 lat temu
    timi Biorę cały czas calperos i wit.d, jutro jadę sprawdzić poziom wapna bo ostatnio miałam za niski. Czuję się dobrze bo hormon biorę, ale w niedzielę muszę odstawić bo czeka mnie diagnostyka jodem w lipcu. Też miałam nadzieję że mnie to ominie ale lekarka zdecydowała że warto to sprawdzić żeby mieć spokojną głowę. Ciebie nikt nie kierował na jod?
  • 10 lat temu
    timi

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat