Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Chodze teraz do dr. Szczurowicz prywatnie w invikcie... stwierdzila ze tsh po 2,5 msc z 55 powinnam miec 0,1... cos mi tu nie gra. Za wizyte place 150 jutro musze zrobic badania za 250 w pon usg za 110 a pozniej wizyta znow 150 plus laki to jestem 700 na miekko... mam tez inne hormonalne problemy ale 300zl to same wizyty a mnie na to nie stac...
  • 10 lat temu
    Chodze teraz do dr. Szczurowicz prywatnie w invikcie... stwierdzila ze tsh po 2,5 msc z 55 powinnam miec 0,1... cos mi tu nie gra. Za wizyte place 150 jutro musze zrobic badania za 250 w pon usg za 110 a pozniej wizyta znow 150 plus laki to jestem 700 na miekko... mam tez inne hormonalne problemy ale 300zl to same wizyty a mnie na to nie stac...
  • 10 lat temu
    Ktos mi w szpitalu ja wlasnie polecal ale ona chyba tylko prywatnie przyjmuje a u nas kiepsko z finansami. Pracuje tylko maz no i mamy kredyt na mieszkanie...
  • 10 lat temu
    Iziax do kogo chodzisz? Kiedyś byłam w gdańsku u Lewczuk(chyba Anna) . Bardzo sympatyczna ale przede wszystkim zna się na rzeczy.
  • 10 lat temu
    Dziewczyny z Gdańska i okolic. Polecacie jakiegoś endokrynologa? Najlepiej endokrynolog ginekolog. Wydaje mi sie ze moja lekarka zaczyna mnie robic w balona i naciagac na kase... najlepiej byloby na nfz bo cienko z pieniedzmi a u mojej lekarki w 2 tyg wydam 700zl za 2 wizyty i badania...
  • 10 lat temu
    timi radze na ten bol masaz kregoslupa wystarczy klasyczny . ja mam az 6 serii przepisanych dzisiaj 1 i czuje sie jakbym sie dopiero narodziła. To nie wina wapna ,ani nerek to poprostu nasz krzyz :)
  • 10 lat temu
    timi Na wizytę do Centrum Onkologii mam się zgłosić dopiero w marcu. Do tego czasu mam po prostu kontrolowac i regulować TSH. Zaczęłam od dawki 50, od dziś przez 5 dni mam brać 75, po 5 dniach 100 a potem 125 euthyroxu i kontrola po 6-8 tygodniach TSH. Nic więcej. Jutro jadę zbadać sobie nerki bo zwariuję,nie wiem naprawdę co mnie boli. Mąż też uważa że gdyby to były nerki to bolałoby mnie cały czas a nie tylko podczas chodzenia ale ja już sama nie wiem. Kostki mam jak banie, bolą jak chodzę. już mam dosyć tych dolegliwości. jak nie jedno to drugie i tak w kółko.... Basia49 Śmiało możesz włosy farbować, nie ma żadnych przeciwwskazań. Basia49
  • Timi ja też uważam że wolniej a dokładniej ale ten lekarz leciał jak na złamanie karku dla nich to porostu rutyna i codziennie te same przypadki. Wiesz co jak będziesz już przy rejestracji poproś panie o przedłożenie twojej dokumentacji medycznej bo masz bus powrotny i chciałabyś ze wszystkich sił zdążyć panie są bardzo miłe. Co do operacji odkładam myśli i temat zupełnie na bok, całkowicie pochłonęłam się wychowaniem córeczki- jutro kończy 5 tydz:) i rośnie jak na drożdżach. A co do dokumentacji -moje szkiełka zabrali i pobierali krew pod kątem sprawdzenia tsh ale ja jestem dopiero co po ciąży wiec może chcieli sprawdzić. Zanim przyjmie Cię lekarz najpierw poprosi Cię taka pani i wypyta o wszystko o choroby w rodzinie, ostatnią miesiączkę itp i powie Ci czy masz iść na krew no i na usg tak przynajmniej było w moim przypadku.
  • Pytałam ginekologa o te piersi. Nie widzi związku miedzy hormonami tarczycy a zmianami w piersiach. Przy okazji usłyszałam, ze mam piękna macice i bardzo ładne jajniki. :) Taki komplemencik :) Cytologia za 3tyg wyniki. Jutro mam usg piersi na 19:00 Powiem Wam, ze pilnuje tych wszystkich kontrolnych badań, zyje zdrowo :)) ale każda wizyta mnie stresuje. Badanie i czekanie na wyniki. Ehh... Pozdrawiam wszystkich!
  • 10 lat temu
    ewela Szybko nie znaczy dobrze,wolalabym wolniej,a dokładnie:)Pytam,bo mam powrotny bus po 14 i chcialabym na niego zdazyc,bo nastepny dopiero o 19:( Mam nadzieje,ze juz sie tak nie zadreczasz operacja?Moja rada dla Ciebie nie mysl o tym w ogole,a jak przyjdzie dzien operacji to ruszaj i sie nie zastanawiaj,zobaczysz,ze juz na drugi dzien bedziesz z siebie dumna i szczesliwa,ze masz to za soba!!Pomysl ile osob to przeszlo,a Ty bedziesz tylko kolejna osoba,ktora musi sie z tym zmierzyc.Wszystko do przezycia nic wielkiego ta operacja z perspektywy czasu,powiem Ci nawet,ze to zabieg,a nie operacja,a minelo dopiero dwa miesiace. basia49 Nie dajmy sie zwariowac z tym jodowaniem!!!Wlosy,specjalne diety!Ujme to tak,a wiem to od osoby tu z forum poznala kobiete na jodowaniu w Gliwicach,ktora przed jodowaniem miala specjalna diete unikala wszystkiego co zawiera jod,a na kolacje dzien przed jodowaniem w Gliwicach dostały wedzona makrele i jaki z tego morał..?Luz,pozdrawiam anka Kiedy masz sie teraz wstawic na jakas kontrole po tej scyntygrafii??Jakie zalecenia?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat