Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • timi ja w Gliwicach byłam już przed 7.00 a po konsultacji byłam o godzinie 10 i od razu jechałam do domu, tylko tak szybko mi to poszło bo wywołali mnie na usg i potem do gabinetu jako pierwszą. Lekarz zaczyna przyjmować od godz 9.00 z tego co wiem jedziesz 22 lipca we wtorek a to jest dzień pryzmowania dr Wygody to on jest szybki w przyjmowaniu, jeszcze nikt mi tak szybko jak on nie zrobił usg trwało dosłownie 2 minuty:)
  • 10 lat temu
    kochani pytanie za 100 punktow :) Farbowanie włosów przed jodowaniem ? sa jakies zakazy> bo juz głupieje człowiek co mozna ,a co nie
  • 10 lat temu
    ewela O ktorej godzinie bylas w Gliwicach i ile Ci to zajelo tzn.o ktorej juz wracalas z powrotem?Ja nie dostane teraz jodu mam sama konsultacje co dalej ze mna?Musze tez dostarczyc szkielka i bloczki z operacji. anka Dalej utrzymuje,ze to kregoslup jak sie lezy to nie boli,najbardziej daje sie we znaki podczas schylania,natomiast bol nerek jakbys miala czego Ci nie zycze(ja juz mialam!)to zapewniam,ze wyladowalabys w szpitalu jest nie do zniesienia i nawet goraczka 40C!:( Kregoslup tez boli i to bardzo,ale to zupelnie inny ból.Naciskaj neurologa na rezonans i wszystko bedzie jasne,powodzenia!
  • 10 lat temu
    timi Nie wiem sama co mnie boli bo jak siedzę czy leżę to nic nie boli, nawet samo chodzenie po domu nie boli. Boli jak wychodzę w dłuższą "trasę". Dziś myślałam że na zastrzyk nie dojdę a mam w miarę blisko do przychodni. Pielęgniarka pytała czy po wczorajszym zastrzyku mi coś przeszło,to zapytałam ja czy po jednym zastrzyku można odczuć ulgę to twierdzi że powinnam a ja żadnej różnicy nie czuję, jak bolało tak boli. Nie wiem czy ja kiedyś wyjdę z tych chorób. 30 lat a po lekarzach chodzę jak 80-latka....mam już dosyć.
  • timi z tego co wiem też jedziesz po raz pierwszy do Gliwic,trzeba uzbroić się w cierpliwość, mnóstwo ludzi, długie kolejki do rejestracji,może nie będziesz musiała mieć jodowania i szybko wrócisz do domku tym bardziej że masz spory kawałek drogi
  • 10 lat temu
    fasola1983 Skad Ty wyczytalas takie rewelacje!?Nie jestem lekarzem,ale jak dla mnie to niedoczynnosc i hormony nie maja zadnego zwiazku z powstawaniem raka piersi,w ogole nie widze w zwiazku,a to,ze ktos cos napisal to nie mozna wszystkiemu wierzyc!Ja tez przed operacja sie naczytalam tyle,ze nawet nie chcialam isc na operacje i usunac tarczyce,bo ludzie wypisywali,ze prawie bez niej umieraja,dlatego przestrzegam Ciebie ewela12123 nie daj sie zwariowac i nie czytaj za duzo w necie!!!Ludzie maja tez inne schorzenia i jak im sie trafi rak tarczycy to od razu wszystko zwalaja na tarczyce,ze to od niej! anka244 Jasne,ze branie duzych dawek wapna ma wplyw na nerki dlatego tak sie tego obawialam,bo choruje mi jedna nerka od zawsze,ale to od bardzo duzych dawek i dlugiego czasu stosowania!Najprosciej idz sobie zrob kreatynine i od razu bedziesz miala jasna odpowiedz jak pracuja Twoje nerki ewentualnie kwas moczowy.Natomiast z opisanych przez Ciebie objawow raczej jasno wynika,ze choruje Twoj kregoslup,ja tez mam taki sam bol po stronie prawej wyszlo mi po ciazy zrobilam rezonans i okazalo sie,ze mam zwyrodnienia wlasnie po stronie bolu na poziomie L4/L5 kregosupa. ewela Ja jade na konsultacje do Gliwic 22 lipca takze sie miniemy:)
  • 10 lat temu
    ewela12123 Wszystkie to przechodzilysmy ja calkiem niedawno bo w lutym mialam operacje. Wtedy to byla tez dla mnie tragedia, operacja, leczenie itp. Ale z perspektywy czasu to nie bylo tak źle. Owszem po operacji bolalo mnie doslownie wszystko ale to mija a na leczeniu jodem najgorsze sa nudy... najbardziej doskwieral mi brak hormonu ale z czasem to tez dochodzi do normy. Najwazniejsze to pozytywne nastawienie :)
  • Witam jestem już po konsultacji w Gliwicach,robiono mi usg ale nie ponawiali biopsji bo robił je dobry patomorfolog i nie trzeba było ich ponownie weryfikować. Tak naprawdę wiem to co wiedziałam przed konsultacją czyli że mam raka brodawkowatego i że dobrze rokuje. Ponowna wizyta wyznaczona na 24 lipca (moje urodzinki) i wtedy konsultacja z chirurgami i wyznaczenie terminu operacji:( jak tam siedziałam to wróciłam bardziej chora niż jestem
  • 10 lat temu
    anka244 Mam tez podobnie jak ty .Bralam 3x dziennie 1000 Calperos zmniejszyłam sama do 2 x dziennie.Ale wit D3 mam spadek ponizej normy byc moze to jest przyczyna ,ale o tym dowiem sie jak bede w MHH Hannover na jodowaniu.Oprocz objawow jak opisujesz bola mnie rece nadgarstki szok :(Jak sie czlowiek rozchodzi to wszystko mija do czasu polozenia sie ,ale rano na nowo .Biore 1,25 wit D3 .wyniki ide robic jutro zobaczymy jak to bedzie
  • 10 lat temu
    Chciałabym Was zapytać o wapno, dokładnie Calperos. Czy ma on wpływ na działanie nerek? Pytam bo jak już wcześniej pisałam miałam problemy z bólem krzyża który do dziś mi przeszkadza, poruszam się jak starsza pani. W domu jest ok, jak wychodze do sklepu itd i tempo przyspieszę to muszę baaaardzo zwolnić. Lekarz przypisał mi dziś zastrzyki, twierdzi że po tym na pewno ból minie. Ból promieniuje na boki, jakby na nerki.... czy to możliwe ze coś jest nie tak z moimi nerkami? Biorę raz dziennie.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat