Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    agnes1981 Proszę bardzo. ;) ewela12123 U mnie jeden węzeł z prawej strony był podejrzany. Usunięto mi węzły szyjne boczne i środkowe. Taką decyzję podjął chirurg podczas operacji. A wynik badania hist-pat wykazał, że prawie wszystko już było "zajęte". Więc decyzja chirurga o tak rozległym cięciu była słuszna. ;) Bólu żadnego nie odczuwałam. Zero objawów. Gdyby nie przypadek, to dalej bym sobie z tym rakiem chodziła. ;) Bliznę mam tylko jedną. Śmieję się, że żadnego łańcuszka nie muszę nosić. ;) A Ty się nie nakręcaj. Może Cię zawiało i dlatego boli. ;)
  • aniaw12 ja też pytam odnośnie węzłów chłonnych , bo uzyskałam też informację że mogę mieć je usunięte? jeżeli mogę wiedzieć dlaczego miałaś je usunięte? miałaś przerzuty jeśli tak to odczuwałaś jakiś ból, pytam bo mnie jakoś dziwnie boli w okolicy ucha i się juz nakręcam, a bliznę to masz rozumiem jedną na szyi ?
  • aniaw12 dzięki za informację.
  • 10 lat temu
    agnes1981 Ja miałam usuwane węzły chłonne boczne. Moja blizna ma tak ok. 10 cm.
  • czy Ktoś miał usunięte węzły chłonne boczne? jak duża jest blizna, na ile cm?
  • fasola1983 Ból głowy niestety nadal istnieje :-( zważywszy jednak na historię z rakiem przestałam zwracać na niego uwagę. Pojawiła się jeszcze inna kwestia. Prowadząc w IO W Gliwicach diagnostykę guzów dostała skierowanie na Tomografię Komputerową brzucha i miednicy. Wyszły jakieś nieprawidłowości na prawym jajniku " w rzucie jajnika prawego widoczna jest obrączkowato wzmacniająca się stuktura 31x18 mm ( najpewniej zmiany zapalno-pozapalne). Dodatkowo wykryta wada macicy " macica dwurożna". Wskazana konsultacja ginekologiczna i TV USG. Czyli kolejny stres. W piątek wizyta u ginekologa-endokrynologa ( i tutaj znowu chwała za prywatne firmowe ubezpieczenie).
  • ewela12123 ja badanie laryngologiczne mam jutro ( prywatne ubezpieczenie w pracy wiec wizyty u specjalisty załatwione w szybkim terminie). Na wizytę w Gliwicach 13 sierpnia będę już przygotowana. Szkoda, że jedziesz 14 :-) Moje myśli przez ostatnie dni są nieco odciążone ponieważ siostra ze swoją rodzinką spędza u mnie wakacje. Ja natomiast od czwartku 7 sierpnia zmykam na urlop wypoczynkowy który trwa do 21 sierpnia a 22 już rejestruję się na oddziale szpitalnym w IO. Myślę, że pewnie będzie to również dzień operacji skoro wszystkie badania wcześniej robią.
  • 10 lat temu
    anka244 alez oczywiscie napisze . Mam ciuchy z walizka w pokoju w szafie. Tym razem leze w pokoju bez prysznica ,a szkoda :( 2 dni bez prysznica bo to duzy jod codziennie pomiar ale wychodzimy do pokoju gdzie robia pomiary.Pizama elegancka jak moj mundurek z pracy w kolorze niebieskim:)na zmiane 2 w szafie. Nie jest zle da sie wytrzymac Laptop na kolanach telefon nic w woreczkach Ostatnio w Polsce musialam do woreczka foliowego ,a tu dali WLAN z haslem i kwita .Aaa nie połykaczy w sedesie normalna spłuczka . Dawno wymieniona armatura łazienkowa na nowa . No super jak w hotelu :) Jedzenie do wyboru 3 zestawy
  • 10 lat temu
    Basia49 Napisz potem co i jak. Trzymam kciuki :)
  • 10 lat temu
    Hallo :) Jestem juz w pokoju czekam na USG i ok 16 tej dostane radiojod 3700 tj 100 tak jak ostatnio w polsce. Nie jest to wznowa lecz pozostałosc po operacji dotad nikt tego nie zauwazył. Rak był na lini ciecia wiec moze to ta resztka niezauwazona.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat