Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
agnes1981
Proszę bardzo. ;)
ewela12123
U mnie jeden węzeł z prawej strony był podejrzany. Usunięto mi węzły szyjne boczne i środkowe. Taką decyzję podjął chirurg podczas operacji. A wynik badania hist-pat wykazał, że prawie wszystko już było "zajęte". Więc decyzja chirurga o tak rozległym cięciu była słuszna. ;) Bólu żadnego nie odczuwałam. Zero objawów. Gdyby nie przypadek, to dalej bym sobie z tym rakiem chodziła. ;) Bliznę mam tylko jedną. Śmieję się, że żadnego łańcuszka nie muszę nosić. ;) A Ty się nie nakręcaj. Może Cię zawiało i dlatego boli. ;)
-
aniaw12 ja też pytam odnośnie węzłów chłonnych , bo uzyskałam też informację że mogę mieć je usunięte? jeżeli mogę wiedzieć dlaczego miałaś je usunięte? miałaś przerzuty jeśli tak to odczuwałaś jakiś ból, pytam bo mnie jakoś dziwnie boli w okolicy ucha i się juz nakręcam, a bliznę to masz rozumiem jedną na szyi ?
-
aniaw12
dzięki za informację.
-
agnes1981
Ja miałam usuwane węzły chłonne boczne. Moja blizna ma tak ok. 10 cm.
-
czy Ktoś miał usunięte węzły chłonne boczne? jak duża jest blizna, na ile cm?
-
fasola1983
Ból głowy niestety nadal istnieje :-( zważywszy jednak na historię z rakiem przestałam zwracać na niego uwagę. Pojawiła się jeszcze inna kwestia. Prowadząc w IO W Gliwicach diagnostykę guzów dostała skierowanie na Tomografię Komputerową brzucha i miednicy. Wyszły jakieś nieprawidłowości na prawym jajniku " w rzucie jajnika prawego widoczna jest obrączkowato wzmacniająca się stuktura 31x18 mm ( najpewniej zmiany zapalno-pozapalne). Dodatkowo wykryta wada macicy " macica dwurożna". Wskazana konsultacja ginekologiczna i TV USG. Czyli kolejny stres. W piątek wizyta u ginekologa-endokrynologa ( i tutaj znowu chwała za prywatne firmowe ubezpieczenie).
-
ewela12123
ja badanie laryngologiczne mam jutro ( prywatne ubezpieczenie w pracy wiec wizyty u specjalisty załatwione w szybkim terminie). Na wizytę w Gliwicach 13 sierpnia będę już przygotowana. Szkoda, że jedziesz 14 :-) Moje myśli przez ostatnie dni są nieco odciążone ponieważ siostra ze swoją rodzinką spędza u mnie wakacje. Ja natomiast od czwartku 7 sierpnia zmykam na urlop wypoczynkowy który trwa do 21 sierpnia a 22 już rejestruję się na oddziale szpitalnym w IO. Myślę, że pewnie będzie to również dzień operacji skoro wszystkie badania wcześniej robią.
-
anka244
alez oczywiscie napisze . Mam ciuchy z walizka w pokoju w szafie. Tym razem leze w pokoju bez prysznica ,a szkoda :( 2 dni bez prysznica bo to duzy jod codziennie pomiar ale wychodzimy do pokoju gdzie robia pomiary.Pizama elegancka jak moj mundurek z pracy w kolorze niebieskim:)na zmiane 2 w szafie. Nie jest zle da sie wytrzymac Laptop na kolanach telefon nic w woreczkach Ostatnio w Polsce musialam do woreczka foliowego ,a tu dali WLAN z haslem i kwita .Aaa nie połykaczy w sedesie normalna spłuczka . Dawno wymieniona armatura łazienkowa na nowa . No super jak w hotelu :) Jedzenie do wyboru 3 zestawy
-
Basia49
Napisz potem co i jak. Trzymam kciuki :)
-
Hallo :)
Jestem juz w pokoju czekam na USG i ok 16 tej dostane radiojod 3700 tj 100 tak jak ostatnio w polsce. Nie jest to wznowa lecz pozostałosc po operacji dotad nikt tego nie zauwazył. Rak był na lini ciecia wiec moze to ta resztka niezauwazona.