Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Basia,
to super że już po. Trzymam kciuki by już więcej jodu nie było.
Lilcia,
zależy jak nowotwór. R.brodawkowaty i pęcherzykowaty to oznacza się tyreoglobulinę (dodatkowo jeszcze kalcytoninę i anty-Tpo). RRT - kalcytoninę i CEA.
Ona,
odezwij się w wolnej chwili.
-
Witam
Ona skarbie czy juz masz swojego szkraba czy jeszcze czekasz na jego przyjście na świat
miłego pozdrawiam
-
Witam serdecznie :)
Pisałam wcześniej o sobie, a teraz jestem już po biopsji, we wtorek wynik...jaki marker się robi w przypadku raka tarczycy? biopsja może nie wykazać zlosliwych zmian, a marker jest wiarygodny? jak to jest z tym wszystkim dziewczyny? pozdrawiam was serdecznie :)
-
Justyna03
rok po 1 jodzie marker 20 na dzien 2 maja 2014
4 czerwca 2 jod marker 0,3
6 sierpnia 3 jod marker? nie pytalam
wypis dostane do domu wtedy dopisze
-
BASIA
a jak wyszedł marker u ciebie? Po 2 jodzie jeśli czysto na scyntygrafii powienien spaść do 0,1. Jaki miałaś wynik? Możesz napisać? U mnie też niby czysto po 2 jodzie, nic nie świeci, ale marker jeszcze nie spadł (choć spadł ze 150 do 50 teraz). Niektórzy piszą , że sam spadnie, Endo twierdzi, że nie, mam mętlik lekki, skoro u ciebie za 5-cy ma nie być śladu, to jaki masz marker teraz?
-
ja juz w domu :) za 5 mc kontrola po jodzie. Pozostalosc po operacji 1 jod nie zadzialal. zostaly 2 knoten tzn 2 guzki jeden w lozy drugi nad nim bardzo ładnie widoczne . ,a pozatym czysta bez przezutow.Jod duzy dostalam. lekarze sa pewni ze za 5 mc nie bedzie sladu. Leczenie poza Polska juz tym razem
-
ewela12123
Ja miałam wyniki tsh, ft3, ft4 w ten sam dzień ( w przeciągu ok 3 godzin) tyle, że ja diagnostykę guzów tarczycy miałam prowadzoną przez onkologa na 2 piętrze (KLINIKA ONKOLOGII KLINICZNEJ I DOŚWIADCZALNEJ) i badania krwi również robione w laboratorium onkologii na 2 piętrze.
13 sierpnia mam badania krwi "przedoperacyjne" już zlecone przez chirurga z ZAKŁADU MEDYCYNY NUKLEARNEJ i ENDOKRYNOLOGII ONKOLOGICZNEJ więc dam znać czy wyniki były równie szybko.
-
Witam, mam pytanie do dziewczyn, które leczą się w IO w Gliwicach,orientujecie się może czy wyniki tsh , ft3, ft4 mają w ten sam dzień, pytam bo 14 sierpnia jadę właśnie zrobić tam wyniki ponieważ mam dużą nadczynność i muszą mi unormować do operacji i zastanawiam się czy czasem nie będę musiała ponownie jechać po wyniki i dalsze ustalenia, kawałek drogi mam do Gliwic no i ciągłe zostawianie dziecka ( 2 miesięcznego po babciach) :( dzięki za jakiekolwiek informacje , pozdrawiam
-
Za kilka dni mam mieć cięcie pozostałej reszty tarczycy z powodu raka pęcherzykowego, powiedzcie mi czy po usunięciu całkowicie tarczycy jesteście na specjalnych dietach? jak z tyciem i praca serca/ciśnienia? u mnie odkąd biorę antydepresanty waga w miesiąc plus 5, czekam na wynik TSH bo juz nie wiem czy to anty czy tarczyca (szybkorosnący guz na pozostawionym płacie).
-
Witajcie
ispahan gratuluję! powiedz mi jak tego dokonałaś?