Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam. Po dużym jodzie miałam robiony tomograf z kontrastem szyi i klatki piersiowej, odebrałam wynik i tu czysto, ale niepokojące jest to że wyszły jakieś guzy na wątrobie, na wyniku napisane jest że to podejrzenie FNH i zrobiono kolejny tomograf i czekam na wynik. Ktoś wie może co to może być, może miał ktoś podobnie? Pozdrawiam
-
settantatre
leczę się w Centrum Onkologii w Warszawie. Mały jod miałam w lipcu(odstawiłam hormon miesiąc przed). W scyntygrafii było czysto na szczęście i duzyjod nie byl potrzebny. Teraz mam sie zglosic w marcu z badaniem tsh,poziom wapna, usg szyi i morfologia. Nic wiecej. czy to mozliwe ze w marcu wyznacza mi jod diagnostyczny czy jest on zbedny gdy nie bylam leczona jodem? jak to jest?
-
ona 26 gratulacje! zdrówka dla Was życzę:)
Agnes1981 daj znać jak po wizycie w Gliwicach, ja jadę jutro na konsultację endokrynologiczną i na zlecone wyniki
-
@anka244 Kontrole są standardem. Hormony odstawia się (o ile nie dadzą zastrzyków) przed diagnostyką z tzw. małym jodem a to coś całkiem innego niż kontrola ambulatoryjna z pobraniem krwi na oznaczenie markeru i poziomu tsh, usg itp. Zależy gdzie się leczysz, w każdym ośrodku terminy diagnostyki są inne i zależne od indywidualnego przypadku. Tak samo z resztą jak konieczność odstawienia hormonu albo cud dostąpienia zaszczytu otrzymania zastrzyków. Wszystko powinnaś mieć dokładnie opisane w Twojej dokumentacji medycznej.
-
Ona26
Gratuluję maleństwa:) Jak się czujecie?
-
Ona26
Gratuluję maleństwa:) Jak się czujecie?
-
Basia49
Jak to masz nadal dwa guzy?
Czy ktoś mi powie czy pomimo że nie musiałam mieć dużego jodu bo podczas badań diagnostycznych było czysto to czy za pół roku czeka mnie kontrola i znowu odstawienie hormonow?miał ktoś tak? Myślałam że kontrole są po leczeniu jodem...
-
Basia a leczysz się w gliwicach? ja od 28 jestem bez hormonów> Na duży jod nie musiałam odstawiać i dostałam zastrzyki ale teraz niestety muszę. Ktoś przechodził mały jod? powiecie mi co i jak?
-
ona26
Gratuluję!!! :) Dużo zdrowia dla Was wszystkich! :)
-
anka244
dzieki ze pytasz :) u mnie ok w czwartek wrocilam do domu po jodzie ,od piatku biore na nowo Eutyrox zaczynajac od dawki 2 dni po 50 potem 2 dni 100 i juz jestem na 150 i tak przez 6 tyg do nastepniej kontroli Tsh. za pol roku kontrola tzn maly jod i scyntografia nie odstawiam hormonow dostane zastrzyki. bede 4 dni hospitalizowana . I na dzisiaj tyle 2 guzki pozostalosc po wycieciu gdzies sie uchowały nie chcial mnie skorupiak calkowicie opuscic podczas operacji hahaha
Pozdrawiam