Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    maximos u mnie podobnie:( operacja w kwietniu 2012, duży jod w lipcu 2012... teraz diagnostykę miałam i jechałam z nastawieniem że powiedzą że OK. Co roku do kontroli... a tu niespodzianka.... tyreoglobulina powyżej 4:( dotychczas niewykrywalna(w lutym badana)... scyntygrafia czysta.... lekarze nie wiedzą dlaczego tak jest ... tk za 3 miesiące:(
  • ona26 To super że wszystko u Ciebie ok ! Takie informacje podnoszą na duchu i napawają optymizmem ! Pozdrawiam cieplutko :)
  • 10 lat temu
    hej kobitki u mnie wszystko ok :) synek rosnie jak na drozdzach :) ma juz miesiac ! ostatnio mialam problem z guzem za uchem - wylazl mi jakies 3 tygodnie temu - oczywiscie juz niewiadomo co przychodzilo mi do glowy - wczoraj bylam na kontroli u mojej endo - okazalo sie ze to znowu slinianki mi wywalilo ! kurcze mialam ten problem po leczeniu a teraz znowu sie odezwaly - jem juz jakis czas kwasne rzeczy i guza juz prawie nie ma :) ale nie powiem wystraszylam sie i to bardzo - usg wyszlo super - na reszte wynikow musze czekac no i zapomnialabym - wlasnie mijaja mi 4 latka jak jestem zdrowa ! :)
  • 10 lat temu
    bania1 kiedy miałaś operację i czy miałaś przerzut do wezłów chłonnych ? bo ja przy operacji miałem usuwane i węzły chłonne i jest podejrzenie że jakieś drobne węzełki przyatakowało ale nie mają pewności dlatego też chcą mi zrobic tą diagnostykę.
  • 10 lat temu
    operację miałem na początku sierpnia 2012r
  • 10 lat temu
    Maximos ja tez tak miałam dostałam drugą dużą dawkę jodu potem po pół roku kontrol potem znowu trzecia duża dawka i znowu kontrol i narazie jest w miare dobrze w pażdzierniku mam do endo z kompletem wyników i on zdecyduje czy pojade na następną dawkę kontrolna czy jeszcze poczekamy a co ty się martwisz będzie dobrze tylko twoje leczenie potrwa trochę dłużej głowa do góry i myśl pozytywnie pozdrawiam Ona daj znać jak ci się wiedzie
  • Witaj maximos Wierzymy że będzie ok bo musi tak być !!!! Kiedy byłeś operowany?
  • 10 lat temu
    Witam po długiej przerwie niektóre osoby może mnie pamiętają. Wróciłem właśnie dzisiaj z Gliwic i wyniki badań nie były tak dobre jak w grudniu 2013r. Mam podniesioną tyreoglubinę czyli marker nowotworowy na poziomie 2,61 także u mnie prawdopodobnie jest nawrót cholernej choroby.W ramach przypomnienia rak brodawkowaty. Za miesiąc mam sie stawić do zakładu medycyny nuklearnej w Gliwicach na tz. diagnostykę rodzi sie teraz mnóstwo pytań co dalej......... Czuję się okropnie myślałem że mam to już za sobą ;(
  • 10 lat temu
    Hej, Ona daj znać co i jak! :)
  • Dziewczyny Dzisiaj mijają 2 tygodnie od mojej operacji usuniecia całej tarczycy. W zasadzie gdyby nie rany i ciagniecie szyii oraz codzienne łykanie hormonów to zapomniałabym prawie o fakcie operacji :) Tak więc na obecną chwilę jest w miarę ok ;) Co dalej-okaże się po konsultacji w Gliwicach 22 września.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat