Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
sylwusiaaa87 i ona26 dziękuję za ciepłe słowa:)
Nie wchodziłem tu przez kilka dni bo musiałem złapać trochę dystansu.
To badanie zostało zrobione w "opolskim centrum onkologi" ale próbki zostały wysłane do Szczecin bo to jest chyba jeden z dwóch ośrodków w Polsce zajmujący się tym. W przypadku żony były bezpłatne ale to w związku z "przypadkiem" choroby nowotworowej w bliskiej rodzinie. Kuzynce odmówili tego badania bo takiego przypadku w jej rodzinie nie było. Więc podejrzewam że wtedy trzeba płacić.
Szczerze to żona i tak się często bada...w zeszłym roku mieliśmy ekspresowe przeboje z nerką zakończone happy endem bo zmiana łagodna. Wszyscy mówią że kaliber tego przypadku z tarczycą jest nieporównywalnie mniejszy niż nerki. Ale ileż może spadać na jedną osobę.
No ale gen jest jaki jest i teraz trzeba się stosować do zaleceń . Gdzieś doczytałem że istnieje jakiś program prewencyjny dla osób obciążonych tą mutacją.
znalazłem koszt tego badania:
www.genomed.pl/index.php/pl/badania-genetyczne/lista-badan/rak-piersijajnikaprostatyjelita-grubegotarczycy-dziedziczny-badanie-mutacji-genu-chek2
-
iwona40 i zaskoczona
Przepraszam pomyliłam Was. Czuję się z tym mało fajnie. Jestem najzwyczajniej gapa. Następnym razem postaram się bardziej skupić. Mam nadzieję, że ie macie mi za złe.
kromka
Pewnie, że dam znać. Pewnie ustalą mi termin jodowania bo wycieli mi już chyba wszystko. Ty również szybko opowiadaj jak przebiegło wszystko u Ciebie. Powodzenia życzę.
-
Iwona dobrze pamiętasz już za miesiąc będę miała drugi jod i stres coraz większy ,nie boję się zamknięcia tylko wyniku scyntygrafi.Jak bym miała mało kłopotu to od miesiąca boli mnie lewy bark nie mogę podnieść ręki do góry ani wygiąć jej do tyłu.Byłam u endo marker nie oznaczalny dr twierdzi że ten ból nie ma nic wspólnego z tarczycą ,mam nadzieję że to po prosto SKS.Czy musisz odstawiać hormon ?Ja za pierwszym razem musiałam odstawić nie wspominam tego dobrze ale teraz dostane zastrzyki chociaż tyle dobrego :)
-
iwona40 i zaskoczona
Przepraszam pomyliłam Was. Czuję się z tym mało fajnie. Jestem najzwyczajniej gapa. Następnym razem postaram się bardziej skupić. Mam nadzieję, że ie macie mi za złe.
kromka
Pewnie, że dam znać. Pewnie ustalą mi termin jodowania bo wycieli mi już chyba wszystko. Ty również szybko opowiadaj jak przebiegło wszystko u Ciebie. Powodzenia życzę.
-
iwona40 i zaskoczona
kromka
-
Daytek i aniaw12
Przepraszam nie chcialam jakos napmieszkac, moze u mnie to troche inaczej przez ta ciaze wygladalo... sama nie wiem. We wtorek, dzien wizyty u endo na banacha kiedy dowiedzialam sie o raku, od razu w gabinecie ten moj endo do kogos z CO zadzwonil ze swojej komorki prywatnej i po rozmowie przy mnie stanelo, że mam tam byc w czawrtek na 8.00, dal mi skierowanie i ja tam pojechalam z mezem. Od razu do rejestracji pierwszorazowej i potem na wizyte.... wiec jesli cos zle przedstawiam to przepraszam, moze po prostu przez ta moja ciaze tak wlasnie ze mna bylo.
Pozdrawiam
-
daytek
Jestem pacjentką CO w W-wie 1,5 roku. I tak jak piszesz najpierw trzeba przejść przez rejestrację pacjentów pierwszorazowych. Ja od razu z założoną kartą poszłam do Por. Endokrynologicznej, bo tam nie ma osobnej rejestracji. W tym samym dniu zostałam przyjęta.
-
Teraz w Onkologi chyba inaczej to funkcjonuje bo byłem w piątek ze skierowaniem ze szpitala gdzie mnie operowano z wynikami histo oraz całą dokumentacją i tu się pojawił problem; Pierszo razowych pacjentów nie zapisują w szpitalu tylko trzeba zarejestrować się przez infolinie wtedy ustalają dzień pierwszej wizyty i wtedy dopiero do rejestracji dla pacjentów pierwszo razowych zakładają kartę i dopiero zgłosić się trzeba do rejestracji endokrynologicznej tak mi to wytłumaczono w szpitalu gdzie mimo tego że byłem to nic i tak nie załatwiłem. Odnośnie odpowiedzi Sylwusiaaaa87 dzięki bardzo rzeczywiście mam usunięty tylko jaden płat oraz cieśń bo ponoć lekarz operator stwierdził że operacja była adekwatna do zmian chorobowych i nie było potrzeby usunięcia całej tarczycy tylko tera ja będe jeszcze raz musiał operację ale on się tym nie prze przejął zbytnio i powiedział że mogło być też tak że jeżeli zmiany okazały by się obojętne to ten płat mógłby przejąć pracę tego usuniętego a to co ja bym wolał nikogo na dobrą sprawę nie interesuje taka jest niestety rzeczywistość .
Pozdrawiam Daytek :)
-
megi518
Szkiełka wnoszą najwiecej chyba. Daj znać co U Ciebie po wizycie. Ja z kolei jadę w poniedziałek już rozprawić się ze swoją tarczycą. Powodzenia.
-
Daytek
Jesli trafisz do centrum onkologii w Warszawie to trafisz pod opieke swietnej doktor E.S. Jesli dobrze pamietam Twoje posty to miales usuniety jeden plat tarczycy - sadze, ze jesi histopatopogia wyszla, ze to rak to lekarze moge chciec prewencyjnie usuwac i cala reszte tego gruczolu. Nie chce byc ekspertem, ale tak mi tlumaczyla moja endo, ze to standardowe procedury. W centrum onkolgii do poradni tarczycy nie trzeba sie jakos uprzednio zapisywac. Doktor o ktorej mowie przyjmuje zawsze w czwartki od 9.00. Oczywiscie sa zawsze tlumy ludzi i bedziesz musial przy pierwszej wizycie sie tam zarejestrowac, ale zostaniesz przyjety tego samego dnia. Nie wiem tylko czy tam sie potem odbywa jodowanie dlatego, że duzo osob potem przyjmuje jod w szpitalu WAM na Szaserow.
Ona26 - Maluszek jest swietny, po prostu przeslodki i jaki radosny :)
Pozdrawiam wszystkich :)