Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Witam Wszystkich,
sylwusiaaa87, ona26 dziękuję Wam ślicznie za odpowiedzi w mojej sprawie:)
Ja leczę się we Wrocławiu...i rzeczywiście okazało sie, ze moja endokrynolog troszkę spanikowała...jeszcze w ten sam dzień konsultowała sie z chirurgiem i okazalo się, że czekamy i kontrolujemy guza na usg....na razie wynik hormonow ok. Jutro ide do chirurga na konsultację i prawdopodobnie będę miała jeszcze raz zrobioną biopsję. Mam tylko nadzieję, że to całe zamieszanie nie wpłynie negatywnie na ciążę:( staram się myśleć juz tylko pozytywnie! Będę tu na pewno wracała, po Wasze porady.
Pozdrawiam!
-
Napiszę co u ortopedy, pewnie da skierowanie na zdjęcie. Najbardziej mnie denerwuje jak mnie odsyłają chirurg do rodzinnego żeby wypisał rehabilitację rodzinny do endo bo nie wie co szkodzi w moim przypadku ten do neurologa od neuro do ortopedy a ja od 2 mc chodzę jak wariatka z bólem ręki w dzień już się nauczyłam radzić z bólem ale noc jest koszmarem nie wspominając o ranku kiedy muszę się ubrać, uczesać, pomalować zrobić śniadanie najgorszy jest czajnik bezprzewodowy.
Pozdrawiam obolałe i wszystkie zdrowe rączki.
-
aniaw też tak robię Ktos czytajac nas może pomyśleć ale mają problemy -biustonosz. Niby błahostka ale do tej pory mimo dwóch operacji byłam sprawna fizycznie do mojej pracy potrzebne są dwie zdrowe ręce a tu nagle taka blokada po prostu mam dość.Chyba ta paskudna pogoda dzisiaj potęguje moje narzekanie czarne chmury za oknem i w mojej głowie
-
zetka
Ja to już zapomniałam jak to jest zapinać biustonosz tak normalnie. ;) Muszę to robić z przodu i przekręcać. ;)
-
witam dziewczyny chyba jestem szczęściarą bo mnie boli lewa ręka więc wizja mańkuta mi nie grozi.Sama nie wiem co o tym myśleć ,wapń mam w normie witaminę d3 łykam od grudnia marker ok .Ręka niby sprawna robie nią prawie wszystko tylko nie mogę podnieść do góry , nie mówiąc o zapięciu biustonosza od razu przeszywający ból od barku po dłoń w nocy masakra nie mogę spaś na tym boku .Pozdrawiam :)
-
sylwusiaaa87
Nic nie namieszałaś, bo u mnie przyjęcie do endo w CO wyglądało podobnie. Koleżanka, która leczy się już tam dłużej poleciła mi swoją Panią dr. Powiedziała jej że przyjadę i że jestem z Trójmiasta. Ja miałam tylko załatwić skierowanie i stawić się na 8 rano. Tam właśnie poszłam do rejestracji pacjentów pierwszorazowych i założyli mi kartę. Z kartą do Poradni i tam odsiedziałam swoje w kolejce, ale przyjęta zostałam. ;)
daytek
Trudno mi powiedzieć jakie leczenie i gdzie zastosują w Twoim przypadku. W CO jest Oddział Terapii Jodowej. Dokładnie obok Poradni Endokrynologicznej. Ja choruję na RRT, więc mnie jod niestety nie dotyczy. A na pierwszej wizycie miałam pobraną krew, zostawiłam kopie swojej dokumentacji medycznej i tyle.
Pablo
Dawno tutaj nie zaglądałeś. ;)
iwona 40
Bardzo dobrze Cię rozumiem. Ja musiałam się przyzwyczaić i nauczyć "obsługiwać" lewą ręką. Nie jest to łatwe.
-
Zetka nie będę Ci wciskać gatki o pozytywnym myśleniu bo sama mam z nim problem, powiem tylko trzymaj się kobieto i bądź dobrej myśli no bo przecież chyba i nam kiedyś musi zaświecić słonko :)
Pozdrawiam :)
-
Megi, daj znać co powiedział ortopeda to może i ja się do niego wybiorę. Mnie ręka boli od 2 miesięcy czyli od drugiego zabiegu bo po pierwszym nie miałam tego problemu.
Tylko teraz u mnie to nie jest do końca już ból, bardziej jest to takie jej zwiotczenie i osłabienie. Ból pojawia się dopiero jak za bardzo ją nadwyrężę, wczoraj wybrałam się z dziećmi na przejażdżkę rowerowa i pomimo faktu, ze większość drogi nie trzymałam nią kierownicy to w nocy wyłam z bólu, a rano nie mogłam córce zrobić warkocza z włosów. Całe życie byłam praworęczna, a teraz na siłę robię z siebie mańkuta :)
Pozdrawiam :)
-
sylwusiaaa87
czuję się bardzo dobrze, a z poziomem TSH wszystko OK (muszę tylko pilnować bym po połknięciu L-tyroksyny co najmniej 45 minut nic nie jadł ani nie pił). Ale tu uwaga: trzeba pamiętać, że w moim przypadku (RRT) TSH jest utrzymywane na poziomie normy dla osób zdrowych tak więc raczej nie powinny u mnie się pojawiać jakieś niedogodności wynikające z wysokiego poziomu tyroksyny, które mogą się pojawiać u osób ze ZRT.
-
Zaskoczona
Dzięki za wyrozumiałość i również zdrowia i słońca które cieszy.