Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    justin, wszystko możliwe, ze gdzieś tam sobie migniemy, szybko idziesz do tej izolatki ja mam przyjęcie na 26, ale 30 dopiero izolatka, mam nadzieję, ze szybko ten czas w tej izolatce zleci bo ja strasznie źle znoszę zamknięte pomieszczenia i tego się najbardziej boję. Powiedziała mi babka, ze taki pobyt w szpitalu to około tygodnia więc na izolatkę wypadnie około 2-3 dni moze nie dostanę na głowę :)
  • 10 lat temu
    Iwona to chyba sie spotkamy, ja 24 mam przyjęcie na odział co prawda 26 do izolatki ale moze jakoś sie uda ;)
  • 10 lat temu
    Cześć :) Zetka, jestem po tej wizycie w Gliwicach i wreszcie mam ustalony termin jodu, ale dopiero przyjęcie 26 czerwca już mi jest wszystko jedno więc czekam cierpliwie, zielona karta w Gliwicach nic nie znaczy, a tylko denerwuje ich fakt, ze ktoś taką posiada. Zadałam też Pani doktor pytanie odnośnie moich nacieków na mięśnie szkieletowe, odpowiedziała mi, "że oznacza to dokładnie to co jest napisane" co do radioterapii to na razie nie biorą jej pod uwagę bo zobaczą co zdziała jod. Pytałam się też na jakiej podstawie stwierdzono te nacieki bo to było dla mnie niejasne, a stwierdza się to na podstawie tych szkiełek więc dla pewności zbadają je jeszcze w Gliwicach bo gdyby była tylko sprawa tarczycy to nie potrzebne było by badanie materiałów bo choroba już była u nich rozpoznana. Co jeszcze, ręka boli mnie dalej i jest bardzo słaba już nic na nia nie biorę tylko smaruję maściami przeciwbólowymi. Tyle u mnie, a co u Ciebie ? Tobie zbliża się termin jodu jeśli dobrze pamietam
  • Witaj kaja1202 Pisze - poniewaz jestem w podobnej sytuacji do Ciebie - tez jestem w ciazy i raczej na pewno mam raka brodawkowatego tarczycy ( 5 kategoria po biopsji) . Przede wszystkim spokojnie - jak sama piszesz ryzyko jest srednie siec glowa do gory, moze sie okazac , że wszystko jest dobrze. Moj guzek ma identyczny wymiar i nie jest zalezny od hormonow ciazy. Moze zaczne do tego - powiedz gdzie sie leczysz ? Ja dowiedzialam sie o wszystkim przypadkowo, bedac juz w 5 miesiacu ciazy, wiec powiem jak to wyglada z mojej perspektywy a tak jak dziewczyny pisza kazdy przypadek i sytuacje jest inna. Lecze sie w Warszawie - najpierw bylam pod opieka endo ze szpitala na banacha doktora P, a teraz jestem pod opieka endo ze Szpitala bielanskiego. W obydwu przypadkach decyzja byla ta sama - czekamy i monitorujemy guzek, patrzymy czy posieksza sie pod wplywem hormnow ciazy. Regularnie przyjmuje tez hormony tarczycy w dawce zwiekszajacej sie wraz z postepem ciazy. Juz pierwszy edno mowil mi, że w moim przypadku najlepsze bedzie czekanie do rozwiazania lub operacja w 2 trymestrze kiedy juz plod jest mniej podatny na zabiegi anestezjologiczne. Oczywiscie musialam to konsultowac dalej a zarowno chirurg onkolg, ktora bedzie mnie operowala jak i kolejna endo potwierdzily, ze czekamy do uwaga - 3 miesiecy po poprodzie zebym sobie dziecko na spokojnie odkarmila ! (nie wiem czy tyle po porodzie wytrzymam). Konsultowalam to tez z Gliwicami i oni tez zalecili czekanie wiec tak czekam..... Wiem, że w naszym przypadku teoretycznie zabie mozna wykonac w ciazy - problme jest tylko ze znalezieniem szpitala, ktory sie podejmie takiej operacji w ciazy. Poznalam tez swietna dziewczyne, ktora w ciazy byla z powodu tarczycy operowana, ale to dlatego, ze miala duzego guzka ktory byl juz na wezlach zuchwy i obojczyka. Z dzidzia i nia teraz wszystko super, miala zabieg wlasnie w 5 miesiacu ciazy w bielanskim w warszawie. Podczas operacji obecny byl leakrz ginekolog. Wiem, że ona dowiedzialasie tego w poczatku ciazy i proponowano jej usuniecie lub wlasnie czekanie na 2 trymestr, ale to dlatego, że tak jak mowie ona juz maiala nawet wyniki krwi zle. Jesli chcesz mozemy pogdac przesz tel, chetnie podam na priv numer i powiem wszystko to co ja wiem. Nie lam sie, bedzie dobrze, musimy byc silne dla dzieci !
  • 10 lat temu
    Witam, jestem tutaj, bo moze ktos kiedys byl w podobnej sytuacji i jest mi w stanie cos doradzic. Po pierwszej ciązy w 2011 roku wykryto u mnie guzka na tarczycy ok 10mm (usg przed ciaza nic nie wykazalo)...monitorowalam go raz na rok, bez wiekszych zmian. W lutym tego roku moja endokrynolog zdecydowala sie zrobic mi biopsje (guzek ma obecnie ok 15mm)...wynik biopsji wykazal średnie ryzyko (stopien III), moja lekarka zdecydowala, ze powinnam jaknajszybciej usunac guzka. Problem pojawil sie kiedy w miedzyczasie dowiedzialam sie, ze jestem w 5 tyg ciazy! Endokrynolog twierdzi, ze w ciazy tez mozna takie guzy usuwac...zlecila dodatkowe badania (TSH, FT4, FT3)...czekam obecnie na wyniki i jej ostateczna dezycje. Moze ktoś miał podobne doswiadczenia...niewyobrazam sobie takiej operacji w czsie ciazy:( moze powinnam poczekac? Prosze o jakis kontakt, gdzie takie zabiegi sie wykonuje i z kim powinnam sie jeszcze konsultowac:( narazie jestem zalamana ta cala sytuacja....
  • 10 lat temu
    anka1978-twój marker super iwona odezwij się jak po wizycie w Gliwicach? :)
  • 10 lat temu
    ona26-śliczny maluszek !
  • 10 lat temu
    ona26- dzięki za te ciepłe słowa, dzięki wam jakoś z tą chorobą można sobie poradzić, a może orientujecie się co do wyników Tg ? ja mam 0,28 i nie wiem czy to zły wynik?
  • 10 lat temu
    Bedac we Wrocławiu na PEt babka zdziwiła sie po co mi robia te badanie skoro wiadomo ze mój przerzut jest z tarczycy i wtedy mi powiedziala ze rak brodawkowaty moze poza tarczyca w bardzo rzadkich przypadkach pojawic sie na pęcherzu ale na pewno na żadnym innym narządzie.
  • 10 lat temu
    :)

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat