Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    dorzro Dzięki za odpowiedź :) ja mam być z rana 23.04 więc pewnie bedziemy razem na oddziale:) no włąsnie informacje co do sprzętu sa sprzeczne, a ja bym chętnie wzięła tablet z serialami i książkami - własnie uzupełniam biblioteczkę na chomiku. Zazdroszcze Ci zastrzyku, ale moja endo zdecydowała ze odstawiamy hormon wiec właśnie wchodze w najgorszy ostatni tydzień - stąd zakaz sportu, zreszta co tam sportu wyjście po zakupy też już staje sie problemem bo jestem po tym zmęczona jakbym maraton przebiegła. Zle znoszę odstawienie hormonu, no i waga jestem załamana. Ja tez chce z powrotem moje 150 Euthroxu:) Majka 81 - nie znam niestety takich przypadków, u mnie miałam też jeden guzek ale wyniki biopsji były jednoznaczne rak i wycinamy całą tarczycę.Trzymaj sie ciepło - wazne że szybko wykryte, a że nie w porę - cóż na taie wiadomości i chorowanie nigdy nie bedzie dobrego czasu.
  • 10 lat temu
    Mk81, źle mnie zrozumiałaś :) Nie mam potwierdzonego raka, póki co jest to guzek pęcherzykowaty, który niby musi być wycięty aby dogłębnie go zanalizować i zdiagnozować. Pytałam czy guzki tego typu co mój mogą okazać się łagodne bo z tego co słyszałam nie wróżą nic dobrego. Czy u Was już na USG widać było jakieś cechy bardzo podejrzane, które już wtedy, jeszcze przed biopsją czy operacją, mogły sugerować złośliwość zmiany?
  • 10 lat temu
    dorzro Dzięki za odpowiedź :) ja mam być z rana 23.04 więc pewnie bedziemy razem na oddziale:) no włąsnie informacje co do sprzętu sa sprzeczne, a ja bym chętnie wzięła tablet z serialami i książkami - własnie uzupełniam biblioteczkę na chomiku. Zazdroszcze Ci zastrzyku, ale moja endo zdecydowała ze odstawiamy hormon wiec właśnie wchodze w najgorszy ostatni tydzień - stąd zakaz sportu, zreszta co tam sportu wyjście po zakupy też już staje sie problemem bo jestem po tym zmęczona jakbym maraton przebiegła. Zle znoszę odstawienie hormonu, no i waga jestem załamana. Ja tez chce z powrotem moje 150 Euthroxu:) Majka 81 - nie znam niestety takich przypadków, u mnie miałam też jeden guzek ale wyniki biopsji były jednoznaczne rak i wycinamy całą tarczycę.Trzymaj sie ciepło - wazne że szybko wykryte, a że nie w porę - cóż na taie wiadomości i chorowanie nigdy nie bedzie dobrego czasu.
  • 10 lat temu
  • 10 lat temu
    Witam wszystkich serdecznie. Mam dwumiesięcznego synka. W ciąży trochę podskoczyło mi TSH więc dostałam skierowanie do endokrynolog i małą dawkę leku. Endo wysłała mnie również na USG tarczycy. USG ujawniło guzka 8 mm. Po porodzie TSH wróciło do normy i odstawiłam lek. Lekarz skierował mnie jednak na biopsję guzka. Wyniku nie widziałam ale endokrynolog powiedziała, że trzeba usunąć. Jest ponoć pęcherzykowaty. Spytałam czy złośliwy, dostałam odpowiedź, że nie ale może się w taki zmienić. Czytam i teraz już wiem, że w przypadku guzków pęcherzykowatych ich złośliwość lub łagodność można stwierdzić tylko i wyłącznie po wycięciu i analizie. Nie wiem czemu endo tak mydliła mi oczy...Mam mało nadziei na łagodność zmiany bo jest to guz dosyć lity i pojedynczy. USG mówi, że ma bardzo regularne kształty, co nie jest złe ale ja już w nic nie wierzę. Jestem załamana, patrzę na moje dziecko i pytam czemu muszę teraz przez to przechodzić gdy On taki malutki. Karmię piersią, nie wiem jak to się ma do operacji...czy będę mogła kontynuować... Znacie przypadki gdzie pojedynczy guzek pęcherzykowy okazał się jednak łagodny? Szukam trochę nadziei... Dziękuję.
  • 10 lat temu
    Mk81 ja ide na Szaserow 22.04. Z tego co rozmawialam z dziewczyna z tego forum, a ktora tez byla na Szaserow, to mozna miec ze soba wszystko. Sprawdzilam maja wifi :) tez sie przymierzam do tego, żeby wziąść tablet. Nie ogladam ulubionych seriali, zostawiam na czas zamknięcia ;) Dlaczego nie mozesz cwiczyc? Ja wrocilam do cwiczen 3 tygodnie po zabiegu i ćwiczę do dzisiaj. Ja biegam, jezdze na rowerze, chodzę na spinning, silownie. Tylko ja nie odstawialam hormonu. Mam dostac zastrzyk. Tarczyce mialam usunięta 03.02. Biore teraz 150 eutyroxu. Daj znac kiedy jedziesz. Moze trafimy razem na oddzial. Pozdrawiam
  • 10 lat temu
    Witam wszystkich . Czytam Was od dłuższego czasu a dziś postanowiłam sie zarejstrować . Mam usuniętą tarczycę w listopadzie zeszłego roku - po diagnozie carcinoma papillare. a za tydzień jodowanie w Wawie. Czy ktoś może też bedzie w tym terminie albo był niedawno i może opowiedzieć jak warunki na Szaserów? Zastanawiam sie co zabrać ze soba zeby nie oszalec z nudów na samym oddziale - tablet jest tam dopuszczalny? Czy trzeba go jakos zabezpieczyć ? Jak radziłyście sobie z przybraniem wagi po odstawieniu hormonów - wszystko wróciło Wam do normy ? Ile to trwało? - ja przybrałam już z 8 kg i jestem załamana. Zwłaszcza ze prowadziłam aktywny tryb życia - basen, zumba, fitness a teraz wiadomo nie mogę i strasznie mi tego brakuje.
  • 10 lat temu
    zetka Masz rację, ktoś może pomyśleć, że to błahostka. Na co dzień nie zastanawiamy się nad prostymi czynnościami, które wykonujemy bez zastanowienia. Dopiero jak dotknie nas jakaś niepełnosprawność, to wszystko sobie uświadamiamy. Ja mam takie proste marzenie, żeby właśnie móc zapiąć biustonosz tak normalnie. ;) Mogłabym wtedy iść do sklepu z bielizną na luzie, ;) bo teraz to przeprawa przez mękę. ;) megi518 Ja mam spory zanik mięśni, choć i tak jest dużo lepiej niż na początku. Jest to spowodowane brakiem przewodnictwa w nerwach. Nie ma impulsu do mięśni i zanikają i dzieje się to bardzo szybko. Trzymam kciuki za pomyślne wieści w Gliwicach. :)
  • Hej :) megi518 - powodzenia jutro w Gliwicach, daj znać co i jak.
  • 10 lat temu
    Byłam u ortopedy tak jak się spodziewałam dostałam skierowanie na zdjęcie. Przemiły pan powiedział, że mam zanik mięśnia i musimy poszukać przyczyny. A teraz sadam pod prysznic i do spania bo jutro Gliwice wczesna pobudka bo 350km do pokonania. A jeszcze coś odebrałam wynik tsh 3,33 Wy też taki miałyście na początku? Wiem, że powinien mieć mniejszą wartość bliską nadczynności.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat