Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 10 lat temu
    Zetka super, że mogę mieć swoje ubrania :D Zabiorę książkę i krzyżówki, aby umilić sobie pobyt w odosobnieniu :)
  • 10 lat temu
    Tosienko88 dziękuję za info. Niestety nie mam konta na FC. Pozdrawiam :D
  • 10 lat temu
    bodzia na diagnostyce możesz mieć swoje ciuchy ale nie musisz,jesteś na oddziale otwartym tzn. że możesz wszędzie chodzić po całym instytucie, jest bufet ,kawiarenka ogólnie straszna drożyzna.Zaopatrz się w landrynki cytrynę i wodę niegazowaną koniecznie cos do zabicia czasu w zależności co lubisz.Po przejściu na oddział zamknięty nie możesz nigdzie wyjść ,na niektórych salach są telewizory w innych radio na ogół są wszędzie czajniki.To tak bardzo ogólnie pozdrawiam
  • 10 lat temu
    Witam się. Mam na imię Marta. Jestem tu nowa i chciałabym podzielić się z Wami historią z moją tarczycą. W 2012 roku zaraz po ślubie udałam się do endokrynologa ponieważ leciały mi włosy garściami. Zrobiłam konieczne badania tarczycowe. Pomimo, że były w normie dr stwierdziła, że mam zapalenie tarczycy i mam przyjmować euthyrox 25. Potem dawki zwiększała i skończyło się w 2014 roku na dawce 25/50. Przez dwa ostatnie miesiące czułam się fatalnie , osłabiona , bez energii, bez apetytu. Postanowiłam zrobić badania i iść do innego endokrynologa. Przedtem zrobiłam pakiet tarczycowy, wyniki w normie TSH 0,5, a w między czasie okazało się, że zamiast dawki 25/50 przyjmowałam 50/75 - stąd tłumaczyłam sobie mój stan. Endokrynolog nowy zajrzał we wszystkie dotychczasowe wyniki i stwierdził, że skoro nie mam podwyższony anyciał, to nie mam Hashimoto, więc on nie widzi zasadności leczenia, biorąc pod uwagę wynik, z którym pierwszy raz poszłam do endo, gdzie tsh wynosiło 1,49. Zrobił mi nadzieję, że będę odstawiać już powoli leki. Później przeszedł do badania manualnego i USG. I zaraz jak przyłożył sondę do prawego płata powiedział, że mam guza 5x4mm. Uspokoił, że to najpewniej cysta lub torbiel. Później zrobił Color Doppler i już przestało być zabawnie, jak okazało się, że guz jest dość bogato unaczyniony. Nie chciał mnie oszukiwać, że to nic takiego i kazał zjawić się na biopsji 29 kwietnia. Teraz siedzę załamana, przeglądam internet, szukam podobnych historii, które zakończyły się szczęśliwi (bez raka), ale im więcej przeglądam, tym bardziej świruję i przekonuje się, że szczęśliwe zakończenie (diagnoza - łagodna zmiana) mnie nie dotyczy. A teraz sedno. Wiem, że wszystkie tutaj jesteście zdiagnozowane w przeciwieństwie do mnie, jednak czytanie waszych postów mnie uspokaja i pozwala już na zapas się pogodzić z tym, co mnie czeka. Czy wasze guzy też były unaczynione?
  • Hej, bodzia zapraszam na grupę zamkniętą na fc - ja byłam w Gliwicach w lutym więc raczej na bieżąco :) Na naszej grupie sa Dziewczyny - chętnie wszystkim poopowiadają i podniosą na duchu :) https://www.facebook.com/groups/1433266600297633/ - wystarczy wpisać GUZ TARCZYCY A co do piżamy - to tak tylko na czas izolatki (czyli 2doby dostajesz piżamę szpitalną, resztę dni możesz śmigać w swoich ciuszkach :))
  • 10 lat temu
    Kawka witam cię serdecznie mam do ciebie kilka pytań;Jestem po usunięciu lewego płata oraz cieśni i po wyniku histopatologi potwierdzono u mnie raka brodawkowatego . Dostałem skierowanie do Onkologi na Ursynowie aktualnie czekam na pierwszą wizytę do Endokrynologa dk Długosińska 28 Kwietnia .Jak myślisz jak w moim przypadku to się może potoczyć czy ty długo czekałaś na jod lub ewentualną wizytę u chirurga bo z tego co powiedział mi lekarz przy tym jak dawał skierowanie na Onkologie to powiedział że trzeba będzie usunąć pozostały płat a dopiero potem ewentualnie jod .Nie wiem czy jeszcze przed operacją trzeba będzie zrobić jakieś badania czy oni jakoś diagnozują węzły chłonne bo jak do tej pory nic mi o ewentualnym usumięciu węzłów nikt nic nie wspominał mimo tego że przy badaniu USG wykazywały kilka węzłów o wzmożonym przepływie odczynowe Jak znajdziesz chwilkę odpisz proszę co o tym sądzisz. i jak tam na tej Onkologi jest czy jesteś w miarę zadowolona i czy leczenie jest w . miarę płynne. Pozdrawiam Serdecznie <3
  • 10 lat temu
    Hej! Jestem tu nowa.17.06.15 mam termin jodowania w Gliwicach. Najpierw diagnostyka, a po dwóch dniach izolatka. Zastanawiam się bo w ulotce wyczytałam, ze dają tam piżamę, ale przed izolatka mogę chyba mieć swoje rzeczy. Moze wiesz coś więcej na ten temat. Pozdrawiam Bodzia :)
  • 10 lat temu
    dorzro Dzięki:) Będę wdzięczna za info:) Ja w ogóle nie umawiałam sobie terminu wizyty ani nie znam szczegółów - to robiła moja endo. Od niej też wyszło info o odstawieniu hormonu, szczerze liczyłam tez na zastrzyk, ale podobno tak jest skuteczniej i lepiej w moim przypadku. A na Gliwice nie chciałam się decydować bo tam z terminami ciężko, no i dojazd średni ze Szczecina, gdzie mieszkam. A tak siądę w nocny i z pociągu od razu do szpitala. Odstawienie hormonu to jednak masakra i nigdy bym nie przypuszczała, jak bardzo nasz organizm po usunięciu tarczycy jest uzależniony od tej malej tabletki. Do pracy nie chodzę bo zwyczajnie nie daję fizycznie rady, zresztą psychicznie też człowiek zwalnia.Nic się nie martw - skoro masz takie info od lekarzy na szaserów to widocznie tak ma być. Pozdrawiam ciepło
  • 10 lat temu
    Mk81 napisze Ci jak juz bede na oddziale jak to jest z tą siecią :). O tym, że mam dostać zastrzyk i nie przerywać euteroxu powiedział mi lekarz na Szaserow. Przez telefon. Zaczynam sie obawiać czy jak przyjadę to nie okaże sie, ze cos źle zrozumialam. No nic juz teraz nic nie poradzę. 8 kg przytylas w miesiąc? Slyszalam, ze sie tyje, ale domyślam sie jak musisz sie czuć. W tak krótkim czasie to i fizycznie i psychicznie musi wykanczac. Kolezanka co prawda mowila, ze potem rownie szybko schodzi "opuchlizna". Bo tak to nazywala. Rozumiem, ze nie chodzisz do pracy? Po leczeniu i jak zaczniesz brac eutyrox to wszystko wroci do normy. I wrocisz do sportu. Pozdrawiam
  • 10 lat temu
    Cześć daytek. Pytasz czy w Centrum Onkologii leczy się jodem ? Tak jak najbardziej jest specjalnie do tego przeznaczony oddział. Też jest podawany jod diagnostyczny, Już przez to wszystko przeszłam. Teraz jeżdżę od czasu do czasu na jod diagnostyczny i zwykłe wizyty kontrolne. Pytaj jak nie będziesz czegoś wiedział.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat