Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Maria 82 u mnie podobnie jak u Kalmary w czwartek operacja w sobotę wyszłam,czułam się całkiem dobrze fizycznie jedynie trochę ból szyi a
E do przeżycia gorzej ze mną było psychicznie. Zwolnienie też od razu dostałam na miesiąc ale czy dłuższe zwolnienie ma sens to nie wiem w pracy tak się nie myśli o chorobie a w domu cały czas oczywiście to jest moje zdanie i wszystko zależy jak kto się czuje
-
maria82 w moim przypadku do szpitala przyjęta zostałam we wtorek operacja w środę wypis w piątek. Ale też były osoby co w środę przyszły, operacja w środę i wypis w piątek. Zwolnienie otrzymałam na 30 dni od dnia wypisu. Po samej operacji, mimo bólu itp, lepiej się czułam niż teraz. Ale nie miałam ustawionych hormonów i obecnie odstawiłam przed jodowaniem. Jeśli mogę coś doradzić, to jeśli będziesz musiała odstawić hormony bo też będzie Cię czekał jod, warto żebyś wtedy mogła być na zwolnieniu i po operacji dłużej. Po jodowaniu też jest okres kwarantanny. Osobiście jestem na zwolnieniu od wyniku biopsji - nerwowo bym w pracy nie wytrzymała i ten komfort psychiczny jak ma się gorszy dzień, że nie trzeba nigdzie iść :) czy też jakieś badania, wizyta u lekarza.
-
mam jeszcze takie pytania dotyczące samej operacji - na jak długo idzie się do szpitala na wycięcie tarczycy i na jak długo dostaje się zwolnienie z pracy po operacji ? Jak długo dochodziliście do siebie po operacji?
Ja jutro miałam wrócić do pracy po urlopie macierzyńskim i teraz muszę zdecydować, czy w ogóle jest sens...
-
Dzięki Zetka :) A w ogóle to jak ty się czujesz ?
-
ja czekałam miesiąc ale z tego co słyszałam są i krótsze terminy,dzwoń po południu bo z rana nie ma szans żeby ktoś odebrał
-
O to dobrze jutro będę dzwonić ciekawe co mi powiedzą a powiedz mi Zetka ile się czeka mniej więcej ?
Też jestem ciekawa co u Iwony 40
-
asica-nie musisz mieć skierowania tylko wynik hist pat ,dzwonisz do rejestracji i wyznaczają ci termin konsultacji .
Iwona 40 co u ciebie słychać chyba niedługo jedziesz do Gliwic ? :)
-
Dzięki Kawka chyba wiem już wszystko co mnie interesuje :)
Zetka w Gliwicach to w ogóle jest inaczej takich jak ja z mikrorakiem 0.1-0.2 cm nie jodują może to i lepiej nie musiałabym hormonu odstawiać . Tak się właśnie zastanawiam czy się tam nie skonsultować ale jakieś skierowanie powinnam pewnie mieć
-
W Warszawskim Centrum Onkologii jest inaczej.
-
dziewczyny przepraszam że się wtrącam ale po jodzie diagnostycznym nie ma kwarantanny ,przebywa się normalnie na oddziale otwartym,po jodzie leczniczym jest kwarantanna od tygodnia do dwóch w zależności z jaka dawka promieniowania się wychodzi,tak jest w Gliwicach pozdrawiam :)