Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • tak jodowanie mam 12.06 i mam brac hormony bo dostane zastrzyk tylko zastanawiam sie czy w dniu przyjecia jak beda badania krwi nalezy byc na czczo i nie wiem czy lykac rano euthyrox czy nie?
  • Zaskoczona chyba Cię myślami ściągnęłam ;) Jak się teraz ogólnie czujesz? Ale masz fajnie z tym że nie musisz odstawiać. Mi właśnie dr powiedział zeby lepiej jod sie wchłonął odstawiamy hormony i od pięciu tygodni nie używam soli. Jak na razie to ciężko to znoszę - straszne wahania nastrojów, momentami taka depresja, zimno, mrowienie rąk i nóg. Czuje ze puchnę ale aż się boje na wagę wejść bo moje samopoczucie sie pogorszy wiec po co dodatkowo się dołować. ( w ubrania dotychczasowe sie mieszczę jak wcześniej, wiec nie jest tak źle ;) Ale sa i dni takie jak dziś fajne :) tfu tfu ;) Byle do 18 czerwca wytrzymać.
  • tokaj24 ja jadąc na jod leczniczy nie odstawiałam też hormonów i byłam na czczo, hormony wzięłam dopiero po pobraniu krwi, wspomniałam o tym kiedy zapytano mnie czy jestem na czczo i powiedziano mi ,że mogłam je wziąć
  • Witam!:) mam pytanie czeka mnie jodowanie w Gliwicach w dniu przyjecia na oddzial trzeba byc na czczo poniewaz zazywam hormony tarczycy to czy w dniu przyjecia mam je brac czy juz odstawic?
  • 9 lat temu
    Hej hej Tokaj24 a już wiesz kiedy masz to jodowanie ? Bo powinni ci powiedzieć czy masz odstawić hormony czy dadzą ci zastrzyk ? Zetka dodzwoniłam się do Gliwic nawet całkiem szybko, mam przyjechać ze szkiełkami 16.06.
  • Witam!:) mam pytanie czeka mnie jodowanie w Gliwicach w dniu przyjecia na oddzial trzeba byc na czczo poniewaz zazywam hormony tarczycy to czy w dniu przyjecia mam je brac czy juz odstawic?
  • anka1978 nie stresuj się, wszystko będzie ok. Czytałam, co dziewczyny Ci radziły, to chyba napisały co najważniejsze. Rozumiem,że dostajesz zastrzyki więc pierwsze dni swobodnie chodzisz gdzie chcesz, później przepakujesz się w szatni do reklamówki :) i z niezbędnymi rzeczami (woda, kwaśne rzeczy typu żelki, żurawina, duże ilości wody, kosmetyki w niewielkiej ilości , telefon, coś dla zabicia czasu - w naszej izolatce nie było TV ) powędrujesz po jodzie do izolatki. Dasz radę.
  • kalmara do mnie zadzwonili z Gliwic,że jeśli nie zdążyłam odstawić hormonów, a nie chcę ich odstawiać, to nie muszę, bo mogą mi dać zastrzyki. Wiem, że niektórzy uważają ,że lepiej odstawić, itd,bo niby lepiej jod się wchłania, ale ja przed leczniczym jodem nie odstawiałam tylko dostałam zastrzyki, to i tym razem skorzystałam. Chyba nie chcę wiedzieć jak to by było bez tych magicznych tabletek. Tyle ,że będę nieco dłużej w szpitalu, ale wytrzymam. Póki co mam ten komfort,że nie odczuwam huśtawki hormonalnej. A Ty jak się czujesz?
  • maria82 doczekasz jeszcze wnuków, wszystko będzie dobrze. Nie denerwuj się , bo stres może wyrządzić większe szkody niż ta diagnoza.
  • witam 3 czerwca jadę do Gliwic na radiojod może jest ktoś kto też się wybiera w tym terminie? to mój pierwszy raz i trochę się boję może jakieś rady od tych co już byli ? to już pojutrze a nie chciałabym o czymś zapomnieć bo mam bardzo daleko i nikt mi nic nie dostarczy .pozdrawiam wszystkich na forum?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat