Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Zaskoczona to super :) Teraz te takie pogody były zwłaszcza u mnie ze nic dziwnego można było sie przeziębić. Ale z tym i z całą reszta sobie poradzisz raz dwa :) No właśnie wszystko zależy od organizmu przecież. Niby przyzwyczaiłam sie juz i bez soli żyć ale jak coś trafi mi się słonego hmm z przyjemnością wszamie ;) wystarczy mi to złe samopoczucie :)
Asica pozbędziesz sie tego raz dwa jak my wszyscy tu :)
-
Zetka hahaha szczęściarą to ja będę jak pozbędę się tego gada ze mnie. Chociaż sama jestem rakiem to tego czegoś nie traktuję przyjaznie
-
Kawka jadę się skonsultować chcę poznać jeszcze opinię drugiego lekarza co do tego jodowania
-
Asica, będziesz się leczyła w Warszawie czy w Gliwicach ? Już się pogubiłam.
-
dziewczyny przy przyjęciu trzeba byc na czczo ,tabletkę łykać normalnie jak co dzień ,w szpitalu tez nam najpierw dawali hormon a pózniej pobierali krew.Jeśli chodzi o dietę to ja przed pierwszym jodem też stosowałam sól nie jodowaną nie jadłam ryb a na kolację w Gliwicach dostałyśmy makrelę póżniej była sałatka ze śledziem i tyle było z mojej diety.Teraz przed drugim jodem nie przestrzegałam żadnej diety i wszysko ok
Asica
super że ci się udało dodzwonić i termin masz bardzo szybko,jesteś szczęściarą :)
-
kalmara
ja nie odstawiałam przed jodem leczniczym hormonów i nie stosowałam specjalnej diety (nie unikałam soli czy ryb, itp)
Jodu miałam tyle w organizmie, że mimo, iż piłam litrami wodę, to w wieczór przed scyntygrafią , kiedy przyszedł z miernikiem technik, miałam 24 jednostki, a inni mieli +/- 5
Nie wiem jak jest lepiej, ale skorzystałam z takiej możliwości. Ja z racji wieku i tak mam już prawo mieć huśtawki hormonów i nastrojów ;)
Czuję się dobrze, nastrój w porządku, tyle ,że przeziębiłam się :) te wahania temperatury na zewnątrz mnie pokonały. Ale rozprawię się z tym , przecież nie takie rzeczy za mną ;)
-
tokaj24 zaskoczona napisała "byłam na czczo, hormony wzięłam dopiero po pobraniu krwi"
-
Tokaj24 Zaskoczona już to pisała musisz znależć bo ja akurat muszę odstawić hormony a tak w ogóle to napisz coś o sobie kiedy się dowiedziałaś, że masz raka i jakiego dużego
-
tak jodowanie mam 12.06 i mam brac hormony bo dostane zastrzyk tylko zastanawiam sie czy w dniu przyjecia jak beda badania krwi nalezy byc na czczo i nie wiem czy lykac rano euthyrox czy nie?
-
tak jodowanie mam 12.06 i mam brac hormony bo dostane zastrzyk tylko zastanawiam sie czy w dniu przyjecia jak beda badania krwi nalezy byc na czczo i nie wiem czy lykac rano euthyrox czy nie?