Rak tarczycy

14 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • sylwusiaaa87 Też bardzo dziękuję za to co napisałaś. To forum to świetna sprawa.
  • Zaskoczona bardzo Ci dziękuję za te ciepłe słowa. Jesteś naprawdę świetną osobą. Dziękję bardzo
  • w wyniku histo ma: Podsumowanie Carcinoma papillare glandulae thyroideae G1, pT(m)3 N1b.
  • Badanie klatki piersiowej czysty i tyle miał robione
  • Andzia.pl - czy brat ma jakies przerzuty odlegle ?
  • Andzia.pl - czy brat ma jakies przerzuty odlegle ?
  • andzia.al spokojnie, my tu w większości z takim rozpoznaniem. Będzie dobrze. Lekarz, który powiedział że teraz jest już czysty onkologicznie i czeka go tylko jodowanie i po wszystkim dalej tylko kontrol u endokrynologa - ma racje. Taka drogę przeszliśmy tutaj jak wspomniałam już w większości. Nie myśl stereotypowo, jak wielu, którzy słyszą słowo rak. Nie ma znaczenia czy zmiany były tylko na jednym płacie, na obu czy były przerzuty na węzłach- to i tak kończy się wycięciem całej tarczycy- takie są zalecenia i podaniem jodu. dawka już dobierana jest indywidualnie. Ale nie przynosi to skutków ubocznych jak bywa w innych terapiach przy innych rodzajach raka. Poczytaj to forum, albo zerknij tutaj http://www.io.gliwice.pl/dla-pacjenta/informatory-dla-pacjentow i zajrzyj do broszurki o raku tarczycy. masz myśleć pozytywnie i tak nastawić brata- stres jest w tej diagnozie chyba gorszy jak ten rak.
  • Andzia.al - strasznie to dziwne, Twoj brat bylby chyba pierwsza osoba tak jak przegladalam to forum, ktora by uslyszala, ze rokowania ma nie za dobre.... moze ktos to zle zrozumial ? Mam nadzieje, ze tak. Symbolem C73 sie nie przejmuj - taki numer ma ta jednostka chorobowa o niczym to nie swiadczy, Wazne sa potem te oznaczenia po zbadaniu wycinkow w histo - pacie. 3mam mocno kciuki
  • Dodam że miał raka brodawkowatego, bo zapomniałam tego napisać. Nowotwór złośliwy tarczycy C73
  • Hej. Znowu jesteśmy w rozsypce. Dziś brat był w W-wie CO na Ursynowie ma wyznaczone jodowanie na 24 sierpnia 2015 r. Nie byłam z nim, bo pojechała mama i brat wrócił załamany znowu. Mama inaczej zrozumiała panią doktor i brat też. Brat miał już przerzuty do węzłów chłonnych i zajęty zarówno prawy jak i lewy płat tarczycy i wszystko zostało usunięte. Lekarz prowadzący powiedział że teraz jest już czysty onkologicznie i czeka go tylko jodowanie i po wszystkim dalej tylko kontrol u endokrynologa a ta pani dziś podobno rokowania nie są za dobre. Dodam, że brat ma 34 lata jest młody był w pełni zdrowy do tej pory. Ratujcie co o tym wszytskim myśleć?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat