Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
zetka :) przepraszam, ale ostatnio jestem mało aktywna w sieci, jedynie na swoim blogu staram się bywać systematycznie choć i to nie do końca mi wychodzi :( przez te ostatnie tygodnie sporo złego się wydarzyło w mojej rodzinie: choroba i pobyt mamy w szpitalu, choroba córki i nawet o sobie nie bardzo w tym czasie myślałam chyba się już pogodziłam z faktem, że mam to cholerstwo i muszę z nim walczyć. Co do ręki to u mnie ortopeda stwierdził zanik mięśni, ale nic z tym nie może zrobić i kazał mi się zgłosić po wizycie w Gliwicach z aktualnymi wynikami, a na jod jadę 26 czerwca z tym, że wcześniej ręka była słaba taka jak odrętwiała teraz po dwóch kuracjach antybiotykami na nią boli i to najnormalniej w świecie boli tylko nie cała od łokcia w dół jest ok, ale od karku po bark i pod pachą to dramat :( cały czas czuję ból mniejszy lub większy, ale wyczuwalny po wysiłku nawet ból taki pulsacyjny i kilka razy pojawił mi się taki dziwny ból który powodował przykurcz mięśni taki chwilowy brak kontroli nad ręką. Nie ukrywam, że boję się co z tego wyjdzie po tym całym jodowaniu. Dodatkowo ja nadal nie odzyskałam swojej formy jestem cały czas zmęczona i śpiąca, schudłam 10 kg wciągu ostatnich 2 miesięcy, kiedyś bym się cieszyła teraz nie do końca mnie to cieszy.
Ząb mnie nie boli jest po prostu ukruszony bo wiesz jak to jest do dziecka mówisz " nie gryź cukierków bo połamiesz zęby " no to teraz ma dowód na to, że mama ma rację :) stomatolog na urlopie do 22 czerwca, a nie chciałabym szukać innego jednak się obawiałam jak na to tam spojrzą i czy nie odrzucą mnie z jego powodu, ale jak mówisz, ze nikt nie pyta to poczekam na swojego dentystę.
Pozdrawiam i jeszcze raz przepraszam, że nie usłyszałam wołania :) :) ;)
-
anka 1978 Fajnie ze masz juz za sobą. Jak wyniki ?? Jaki okres kwarantanny ?? I jak dalej leczenie??
-
iwona 40 witaj wywoływałam cię dwie strony temu,kiedy masz dokładnie jod ,ja byłam 2x w Gliwicach i nikt nie pytał mnie o zęby ,jeśli jest stan zapalny to moga wyjść zmiany w morfologi lub powiększone węzły ale się złamał na cukierku to nie powinno mieć znaczenia.Jak twoja ręka ?,ja byłam u ortopedy mam podobno ZBB-zespół bolesnego barku,i tu zaczyna sie problem z leczeniem nie moge miec fizykoterapi nie mogę leków ze sterydami dostałam blokadę jednorazową ,troszeczke lepiej ale mam ograniczoną ruchomość ogólnie do d...
anka 1978-mam nadzieję że wszędzie czysto :)
-
Cześć :) dawno mnie nie było tutaj, ale starałam się w ten sposób unikać myślenia o kłopotach jednak termin jodu zbliża się i mam pytanie do tych co już go zaliczyli.
anka1978 jesteś świeżynką :) i widzę, ze miałaś coś z internetem czyli można zabrać ze sobą coś takiego bo myślałam, że tylko telefon i to zapakowany w woreczek i proszę powiedz mi jeszcze czy dostaje się jakieś szafki na cenniejsze rzeczy takie jak pieniadze czy dokumenty bo wiadomo ubrania można zostawić w szatni.
Jeszcze mam jedno pytanie, właśnie złamałam zęba na cukierku i nie wiem czy uda mi się zrobić go do wizyty w Gliwicach, czy zęby mają jakieś znaczenie w przypadku jodu bo wiem, ze do chemii muszą być zdrowe jeśli mają to muszę szukać szybszego terminu na wizytę u stomatologa bo mój na urlopie. Ząb z tyłu i nie boli więc mogłabym w normalnej sytuacji na niego czekać, a w tej to nie wiem.
Pozdrawiam wszystkich serdecznie :)
-
anka1978 ile kwarantanny? i kiedy następna kontrola?
-
dziewczyny dzięki za wsparcie i ciepłe słowa właśnie się dowiedziałam ze wychodzę dziś do domku <3 :)pozdrawiam was i życzę zdrówka
-
kromka u mnie minęło 4 miesiące od operacji do jodu , wyniki scyntografi są tego samego dnia w dniu wypisu .pozdrawiam
-
anka1978
Po jakim czasie od operacji miałaś jod? Czy wyniki scyntygrafii są tego samego dnia czy trzeba czekać?
-
bodzia
kiedy miałam jechać na jod leczniczy mi poradziła jedna z pacjentek żebym butelki po wodzie wykorzystała do napełnienia ciepłą wodą ( w izolatce przed toaletą i prysznicem jest umywalka) i w awaryjnej sytuacji można jakoś się poratować pod prysznicem :)
Dla mnie to była bardzo przydatna informacja
-
anka1978
mam nadzieję, że jod miałaś na takim poziomie , że mogłaś iść na scyntygrafię i ta była ok i będziesz już dziś w domu :)
Ja raczej podchodzę do tego brodawczaka spokojnie, ale jednak czas badań diagnostycznych jest jednak stresem. Ja miałam wieczorem w przeddzień scyntygrafii ponad 20 więc była ona pod znakiem zapytania, ale do rana spadło o 8 jednostek i mogłam je mieć. Czas oczekiwania na wynik scyntygrafii też był stresujący, ale co zrobić, trzeba to przetrwać, a jak piszesz kadra tam jest sympatyczna i idzie wytrzymać to leczenie i izolację.