Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Hej powtarzam post do ludzi z jodowania Wim z Szaserów. Jutro już jadę a do szpitala kładę sie 18 czerwca. Co ze sobą zabrać?
Wiadomo że piżama, ręcznik, przybory toaletowe, leki. Do izolatki min 3 butle wody, kwaśne cuksy, żelki, gumy ewentualnie coś na ząb ;) dla zabicia czasu książka. Pytanie też takie czy pierwszego dnia po przyjęciu do szpitala obowiązuje strój piżamka czy można dresiki?? I np wyskoczyć na inne oddziały szpitala? Czy trzeba grzecznie siedzieć na endokrynologi?? I czy po podaniu jodu w izolatce dostaje się kubraczek szpitalny czy w swoim się przebywa??
Mieszkam 150 km od wawy jadę sama i raczej nikt mi nic nie podrzuci w razie sklerozy :( A jak czytam to szpital a szpital inne reguły :(
-
Vjolka rok temu siedząc w pracy i miziając się po szyi :D, wyczułam zgrubienie, gulę poleciałam do lekarza pierwszego kontaktu ten stwierdził że to węzeł porobiłam podstawowe badania wszystko ok ale ciągle mi to nie dawało spokoju, zrobiła usg wyszła torbiel dosyć spora, mój rodzinny kazał to usunąć wiec tak zrobiłam potem wyniki i wszystko było już jasne przerzut raka brodawkowatego z tarczycy w lutym miałam operacje w Gliwicach teraz jadę na jod, nie wiem gdzie się leczys ale jeżeli to będą Gliwice to nie masz czego się obawiać :)
-
Kiedy miałaś operację? mogę poznać Twoją historię?
Boże to forum nie dołuje tylko podnosi:-) taka słaba buźka ale się staram.
Gotowane potrawy bez soli nie są złe,kiedyś miałam dietę przy wrzodach.Gorzej z gotowymi produktami,czyli pieczemy chlebek w domu;-)
-
Vjolka na szczęście wszystko jest do przeżycia :-), w przyszłym tygodniu leczenie jodem czytałam ze dobrze jest odstawić sól, tylko jak to zrobić jak ona jest chyba we wszystkim???
-
Aaa tu wszystkie jesteście.Jestem nowa,przerażona,może teraz troszkę mniej...mam wynik z biobsji i wszystko przede mną...
-
Dzięki kawka, dopytam jeszcze w takim razie dokładniej;)
-
W Centrum Onkologii w Warszawie przepisy są takie, że po małym jodzie nie można zachodzić w ciąże przez 6 miesięcy, a po jodzie leczniczym rok.
-
kawka
Aż tyle? Znalazłam na jakimś innym forum, że przy takiej małej dawce (miałam podane 3mCi jodu radioaktywnego) należy odczekać 3 cykle.
-
Hej wszystkim
Mam pytanie do osób, które były na jodowaniu w WiM na Szaserów. Co ze sobą zabrać?
Wiadomo że piżama, ręcznik, przybory toaletowe, leki. Do izolatki min 3 butle wody, kwaśne cuksy, żelki, gumy ewentualnie coś na ząb ;) dla zabicia czasu książka. Pytanie też takie czy pierwszego dnia po przyjęciu do szpitala obowiązuje strój piżamka czy można dresiki?? I np wyskoczyć na inne oddziały szpitala? Czy trzeba grzecznie siedzieć na endokrynologi?? I czy po podaniu jodu w izolatce dostaje się kubraczek szpitalny czy w swoim się przebywa??
Mieszkam 150 km od wawy jadę sama i raczej nikt mi nic nie podrzuci w razie sklerozy :( A jak czytam to szpital a szpital inne reguły :(
-
Saraa po jodzie diagnostycznym przez pół roku nie można zachodzić w ciąże.