Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
kalmara powiedz to za pierwszym razem odstawiałaś leki a teraz nie ?? to jaki jod bierzesz ja jak dobrze pamiętam 131jakoś tak
-
wiem że łatwiej się znosi złe nastroje otępiałość bóle nóg ... gdy się ma dużo ruchu . ja ze szwagierką co dzień chodzimy po 6 km ostatnio już mniej bo nie daje rady ale to mnie trzyma w dobrej kondycji psychicznej i fizycznej ale hi hi kochanego ciałka i tak mam w gratisie hi hi gdy odstawiłam leki w tamtym roku było 9 km więcej mówili że to woda w organiżmie hi woda zeszła po miesiącu a waga nie ...teraz staram się uważać co jem i ile ale mam duży nałóg pozostalość po ciąży zachciołki uwielbiam słodycze ....a jak jest u was z wagą ??pozdrawiam
-
cześć dziewczyny ...
dziękuje za ciepłe przywitanie :D moje myślenie zwalnia już więc trudno mi was wszystkie ogarnąć :) ale czytając to co piszecie mam wrażenie jak bym trafiła na bratnie dusze od czuwam większość tych dolegliwości co wy .. ciekawi mnie dziewczyny jak w waszym przypadku mieliście przekazaną informacje że to rak ?? naoglądałam się filmów np.leśna góra myślałam ze taką wiadomość przekazuje się dość delikatnie w obecności kogoś z rodziny hi hi ba morze propozycja psychologa a tu wala prosto z mostu i następny pacjent proszę ....w moim przypadku nie musialam mieć ale napatrzałam się w szpitalu na ludzi jak panikują z podejrzeniem raka a co dopiero dowiedzieć się ...ja miałam usówaną tarczyce na dwa razy więc zdążyłam troche zobaczyć .Ja z reguły nie umiem pokazywać słabości i staram się przed rodziną trzymać fason ...oni bardzo to przeżywają ..Ale łatwiej mi bo często dostaje od znajomych kawały dowcipy przypominają że są razem ze mną ...Gdy szlam na izolatkę wszystko przestraszone ,ja też nie wiedziałyśmy jak to jest ,koleżanka pisze mi .....Iza nie łam się gorzej gdyby Hitler brał cie na ruszt tam nie było by odwrotu hi hi tak nas to rozbawiło i lżej było ...
-
Napisz smsa skoro masz komórkę skoro umawialiście się na telefon to napisz a co Ci szkodzi?? Jedynie odpisze łaskawie że nie może rozmawiać :) Chyba że dzwonisz z zastrzeżonego ;)
-
Dobijam się, Dobijam się, na marne>:) Nie wiem czy wypada napisać smsa,ale wypada też odebrać:|
A ja boję się tej książki,czy nastawia pozytywnie?
-
Vjolka dobijaj sie z rana w tedy chyba najłatwiej lekarza dorwać :)
Justin00 jak się czujesz??
-
Cześć dziewczyny :)
Witaj Izaa76 współczuję odstawienia hormonów znam ten ból :( . Też mnie czeka drugi jod ale na szczęście nie muszę dostawiać :) Co do bóli nóg hmm ciężko mi się wypowiedzieć. Jestem po wycięciu tarczycy 3 miesiące. Najbardziej odczułam bóle rąk i kręgosłupa w sumie i nóg na odstawieniu hormonów. Od 3 tygodni biorę hormony i mnie kręgosłup cały czas napitala. Nogi a raczej najbardziej jedna stopa puchnie ale żeby bolały to raczej nie. Ale jutro ide do rodzinnego wiec sie dopytam ;)
I.wanna no ba nikomu nie damy sie tu smucić :) Wchodzisz w niedoczynność i jak zaczniesz brać hormony te objawy powinny minąć. Po wycięciu tarczycy oj też miałam apetyt zwłaszcza na słodkie :) Raz ze stres dwa że zmiana gospodarki hormonalnej a u Ciebie raczej jej brak :( Ale już nie długo zaczniesz brać i wróci wszystko do normy.
Niestety nogi dalej puchną mimo smarowania :( A co do książki właśnie spojrzałam na opis i chyba się skusze i zakupie ;)
-
Czytałyście książkę "Magda, miłosć i rak" ? bardzo polecam, jak któraś chce to mogę swoją puścić w obieg, znaczy pożyczyć? dajcie znać jakby co:) Jest i o przeżywaniu choroby przez chorą i o tym jak najbliżsi na to reagują i jak to widzi psychoonkolog. To jest o tej założycielce fundacji "Rak'n'roll"
-
kalmara - jak nogi - dalej tak puchną?
-
Vjolka próbuj dzwonić, najlepiej kilka minut przed godziną rozpoczęcia pracy, lub postaraj się znaleźć inny numer i poproś o połączenie, z wewnętrznego częściej odbierają:):):)