Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Mi powiedział "dobrze nie jest" Gatta mi po południu odwala...do wtorku chyba zwariujemy.
  • witam mam kilka pytan..mialam w 2011 operacje usuniecia jednego plata tarczycy (prawa strona) rak brodawkowy 8 milimetrow..dwa razy w roku mam usg..mieszkam od 14 lat w Szwajcarii ..nie biore zadnych hormonow ani nie mialam terapi radiojodem i czy to normalne czytajac rozne przyadki na tym Forum juz nie wiem czy to dobrze czy zle ze nic nie biore ?? miesiac temu mialam kontrole i lekarz powiedzial ,ze wszystko jest w normie..a ja sie zaczynam bac tym bardziej ,ze czesto mam bole fantomowe..prosze o porade ...pozdrawiam :)
  • 9 lat temu
    Mi o wyniku lekarz powiedział tak: Nie jest dobrze, ale też źle. Ale idzie Pani pod nóż. I wtedy płacz był... Vjolka ja mam wizytę tydzień po Tobie ;-) Mnie jakiś dół znowu łapie....
  • 9 lat temu
    U mnie było tak. O raku dowiedziałam się na wizycie u lekarza. Lekarz powiedział do mnie tak: " wyszło tak jak myśleliśmy" i wręczył mi wynik.
  • 9 lat temu
    Nie odbiera >:) Nie rozumiem takiego zachowania,wszystko jedno kim się jest.We wtorek konsultacja to wytrzymam,juź nie będę zawracać sobie głowy prywatnymi wizytami.Tylko niesmak pozostał. A
  • izaa76 ja o swoim raczku dowiedziałam się listownie. Robiłam prywatnie biopsje i w ciągu 7 dni miał być wynik. Ale nie przychodził i już czułam że coś nie tak w sumie po 10 dniach otrzymałam wynik i w wyniku " zmiana złośliwa - i nazwa łacińska" wiadomo w dobie internetu od razu google i wszystko jasne. Ale nie wiem czy bym chciała w gabinecie się dowiedzieć? Raczej nie. Nie lubię właśnie okazywać takich uczuć jak strach lęk itp. Więc taka opcja mi pasowała a że silna staram się być to jeszcze innych pociesze :) Po operacji też miałam zamiar ćwiczyć ale jak odstawiłam hormony to totalnie klapa się zrobiłam i na razie tylko myślę o ćwiczeniach :( To mnie pocieszyłaś z tą wagą 7kg przybrałam przed jodem i jestem juz prawie 3 tygodnie po jodzie waga stoi w miejscu :( Odstawiałam hormony przed jodem właśnie 131 czyli leczniczym. A w grudniu miał być diagnostyczny ten mniejszy ale że świece to nie wiem jaki mi teraz dadzą :/ Ale w tym szpitalu co byłam nie wszyscy odstawiali hormony - zależy jaki lekarz prowadzi. A Ty do jakiego szpitala na jod idziesz?? Justin00 super :) Dobrze że nie odstawiałaś hormonów :) Vjolka i jak dodzwoniłaś sie czy może napisałaś smsa do dr??
  • 9 lat temu
    No i gitarra Justin :-)
  • Hej u mnie wszystko ok,koniec sielanki sie zbliża w poniedzialek powrót do pracy, jeżeli o mnie chodzi to nie mogę powiedzieć żebym w tej chorobie narzekała na jakiekolwiek boleści nie czuje żadnej roznicy z tarczyca czy bez i wszystkim Wam to życzę <3 <3 <3
  • 9 lat temu
    złośliwość rzeczy martwych ale ręce mi sie trzęsą więc powieliłam drugi raz
  • 9 lat temu
    wiem że łatwiej się znosi złe nastroje otępiałość bóle nóg ... gdy się ma dużo ruchu . ja ze szwagierką co dzień chodzimy po 6 km ostatnio już mniej bo nie daje rady ale to mnie trzyma w dobrej kondycji psychicznej i fizycznej ale hi hi kochanego ciałka i tak mam w gratisie hi hi gdy odstawiłam leki w tamtym roku było 9 km więcej mówili że to woda w organiżmie hi woda zeszła po miesiącu a waga nie ...teraz staram się uważać co jem i ile ale mam duży nałóg pozostalość po ciąży zachciołki uwielbiam słodycze ....a jak jest u was z wagą ??pozdrawiam

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat