Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
cześć dziewczyny ..
więc każdy przypadek ma inna historie informowania ,mnie w biopsji wyszło ..bliżej nie określone ...ale usg pokazało że jest nie ruchomy guzek i ciemniejszy niż inne bo miałam ich 4 więc podejrzenie było .Po usunięciu prawego płata wynik histopatologiczny wykazał rak pęcherzykowaty złośliwy ..i to bez zachłyśnięcia powiedział mi chirurg onkolog który operował .....no tak P Izo to spotykamy się za dwa miesiące trzeba usuwać reszte rak złośliwy..... idę teraz na drugie jodowanie ale martwi mnie powiększone węzły chłonne lekarz mówi cały czas że mam sie nie martwić to morze po operacji albo po infekcji ,ale tyle czasu mineło i nadal są ...
kalmara ja leczę się w poznaniu..i naprawdę polecam duży wysiłek fizyczny uwalniam się wtedy z tych złych emocji ...i z nadzieją że zgubie kg hi hi na pewno wraca energia ....no i 5 kg mniej teraz bardzo się pilnuje by znowu nie przybrać ...i tak mam jeszcze duża nadwagę 85 kg .
-
Hej
Dziewczyny nie dołujemy się. To co najgorsze - diagnoza - jest już za Wami. Traktujcie to teraz jak pewne etapy które musicie przejść do zdrowia. Chociaż wiadomo jest stresik itp czy to przy kontroli czy przed operacją czy przed jodem ale nie ma co się dołować :) Będzie dobrze!!!
magdencja zgadzam się z Bulka601. Ale powinnaś często robić badania tsh i wapno tak moim zdaniem. Znam osoby co mają tarczyce oba płaty i też biorą hormony. Uważam że lepiej dmuchać na zimne i robić to tsh chociaż
-
Bulka 601..dziekuje za pocieszenie..pozdrawiam ;))
-
Vjolka - dziwny ten Twój lekarz rzeczywiście- daje telefon komórkowy i nie odbiera. Ja bym napisała smsa. Może nie ma Cię wpisanej w listę, choć to nie jest wytłumaczenie. Napisz i poczekaj. Do wtorku niedaleko. Lekarzy prywatnych- jak psów - znajdziesz lepszego - i bardziej chętnego do kontaktów. A internet kopalnia wiedzy więc Ci kogoś poszukamy:) Daj znać co i jak
-
Vjolka - dziwny ten Twój lekarz rzeczywiście- daje telefon komórkowy i nie odbiera. Ja bym napisała smsa. Może nie ma Cię wpisanej w listę, choć to nie jest wytłumaczenie. Napisz i poczekaj. Do wtorku niedaleko. Lekarzy prywatnych- jak psów - znajdziesz lepszego - i bardziej chętnego do kontaktów. A internet kopalnia wiedzy więc Ci kogoś poszukamy:) Daj znać co i jak
-
Magdencja faktycznie dziwne masz tam to leczenie, co do jodu to nie każdy potrzebuje leczenia nim. przy mikro raku to chociaż taki mały diagnostyczny by się przydał. Co do hormonów to musisz badać krew moze stwierdzili ze ni potrzebujesz tabletek bo druga połowa tarczycy dobrze się spisuje i robi swoje. Ja porozmawialabym z lekarzem i rozwjała wszelkie wątpliwości. Po co się niepotrzebnie stresować. Na całym świecie leczenie raka brodawkowatego jest takie samo jak na razie. Różnica jest tylko w szczegółach no i warunkach. Ja mieszkam w Irlandii i leczenie jest jak w PL. Czyli operacja potem leczenie uzupełniające jodem radioaktywnym żeby dobić gada. Dawkę dobiera się indywidualnie, a potem chodzic na kontrole, raz na rok usg. pozrawiam
-
-
izaa76 ja o raku dowiedzialam się przypadkiem a raczej o podejrzeniu - wtedy leakrz podejrzewal raka piersi - zaczął mi mówić że to nie koniec świata i amputacji piersi na razie nie planują ale trzeba to sprawdzić. wtedy spanikowałam. Potem okazało się ze z cyckiem oki (po poł roku badan i potwierdzania w szpitalu). Więc odetchnęłam i wtedy nagle wyskoczył guz tarczycy. 2 biopsje - i druga potwierdziła pierwszą - nowotwór złośliwy. Lekarze po prostu to przekazali tak : no cóż będzie pani naszą pacjentką. To dobra odmiana raka wiec prosze się nie martwić. Tyle w temacie
Z tym że łatwiej powiedzieć niż wcielić w życie
-
Justin00 cieszę sie że się dobrze czujesz. powrót do pracy boliiiii- ehhhh.Ja mam jeszcze 3 tyg laby:)
-
Hej ,my też po niedzieli z synem do Gliwic ciekawe kiedy jod dostanie.Też łapię doły podwójnie swoje i jego :(