Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Izaa76
Bulka601
Biorę euthyrox min pół godz przed śniadaniem, przeważnie jest to ok 45 min przed. Jednak zaczynam pracę o 4 rano wiec budzik nastawiam na 3 i wtedy tabletka. Potem dosypiam jeszcze ok pół godz zanim wstanę ;) kawa w pracy czyli min godzine po tabletce.
-
-
Duze znaczenie własnie ma branie na czczo pól godzinny przed jedzeniem. Jak masz taki problem z wchłanianiem to tez nie zaczynaj śniadania od potraw mlecznych. Podobno to ma tez wpływ na wchłanianie sie hormonu. 225 to bardzo duża dawka wiec musisz sie pilnować zeby nie popaść w nadczynnosc bo serce wtedy dostaje w kość.
-
agnes1981 ja też mialam problem z obniżeniem ..eutyroks 225 na przemian 200 bralam dopiero mi zbił ale przyznam się czasem zdażalo mi się zapomnieć wżiąć ale to może dwa dni w miesiącu P prof powiedział że to dość wysoka dawka i musze się pilnować ,inny endykrynolog powiedziała że naczczo powinnam brać pół godz przed jedzeniem i tak brałam zaś było dobrze ale krótko bo musialam teraz odstawić ale miałam 0, 870
-
anka50 w jakim on jest wieku ? .drugi jod nie wiem powiedzieli że trzeba zniszczyć resztki tarczycy której nie udało się wyciąć a miałam wrośnietą w struny głosowe bo niestety głos mi nie wrócił jaki miałam mam taki męski hi śpiewać tez już nie umiem zresztą dopiero teraz udaje mi się głośniej krzyknąć wcześniej nie mogłam uciekał mi głoś .przez to niszczą by gdyby sie okazało ze zostały jeszcze jakieś komórki rakowe tego nikt nie wie ...to mogą osiąść w tych resztkach .z tego co mi profesor mówił miałam pięknie zoperowaną tarczyce i nie mam kikutów więc przy dobrych wiatrach mogę nast dostać za 5 l ale boje się oscynorografi i modle by nic nie świeciło
pozdrawiam ...i trzymam kciuki za syna ...myśle że ma szczeście mając opiekuńczą mame ...chyba odwiedze dziś swoją czasem człowiek zapomina że matki przeżywają to może bardziej niż my
-
Dziewczyny czy któraś z Was ma problem z obniżeniem Tsh do wymaganego wyniku blisko 0 ? Ja w sierpniu 2014 miałam usunięta tarczyce a w listopadzie 2014 duzy jod. Miesiac temu przy dawce euthyrox 200 udało sie zejsc do 1,23 a dzis skok do 2,04 ;( wczesnie tez przy dawce 175 mialam wzrost tsh z 3,32 na 7,28 ! Kurcze endo zwiększyła mi dzis dawkę euthyrox do 225 . Za tydzień w piątek kontrola w Gliwicach-mam nadzieję że coś pomogą.
-
Iza
Mój syn choruje na to dziadostwo.w wyniku histopatologicznym wyszly te węzły.Dlaczego masz drugi jod?,To chyba ten diagnostyczny .Poczytaj forum dziewczyny pisały o powiekszonych wezlach mogą takie być też po infekcji.Trzymaj się będzie ok :D
-
witam was dziewczyny ..
anka50 powiedz czy miałaś też pobieraną biopsje z węzłów ? jak to stwierdzili że na węzłach .
boje się też bo od operacji mam powiększone a mineło już półtora roku teraz ide na drugi jod za dwa tyg właśnie jestem po odstawieniu leków ,dziś taki upał wykańcza mnie ..
-
Tak jestem po jednym jodzie, ja miałam usuwane węzły po lewej stronie szyi no i oczywiście środkowe prawie wszędzie był rak i nie masz za co przepraszać:)
-
Dzięki dziewczyny :D
Justin a gdzie Ty mialas go rozsianego?miałaś jeden jod?sorki,że tak pytam