Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Kalmara ma rację ja stracilam wiarę w wyniki krwi tarczycy ,nie można tylko na nich się opierać .Iza zrób synowi dobre usg napewno bedzie ok. Pozdrawiam Was cieplutko
  • Hej Vjolka od rodzinnego dostałam jakieś prochy na te moje nogi, bo w sumie "za mało" tabletek łykam ;) Ale coś mi skaczą nastroje a przecież powinno być już lepiej :( znów robię się jędza ;) Dziewczyny z Tsh raczej nic nie wynika. Co pol roku robiłam tsh, ft3 i ft4 zawsze w normie a hist+pat oprócz raka wykazał na przewlekle hashimoto. Raczej usg i to u dobrego specjalisty i inne parametry może coś wykażą.
  • 9 lat temu
    A powiedzcie mi czy badacie swoje dzieci pod kątem narazie niedoczynność?? Ja muszę wkońcu iść z moją 3 latka na badania. Bo patrząc przed.ciążą i w ciąży nie bylam chora tylko zaczęło się od poporodowego zapalenie tarczycy.
  • 9 lat temu
    dziewczyny chyba przeniosły się na fb anka50 wiesz chyba go wyśle na badania profilaktycznie do własnego spokoju. martwie się o niego zawsze był przy kości a za dziecka troche otyły teraz szczuplutki dobrze mu ale ???? cholera czy ja jestem przewrażliwiona ???dziękuje ci aniu i życzę siły napewno będzie dobrze ...
  • 9 lat temu
    A wyniki tsh, ft3 i ft4 mial w normie :(
  • 9 lat temu
    Iza Wyszlo przypadkiem,też trochę schudł,ale nic się nie działo lekarz tak profilaktycznie zalecil usg no i wyszedl guzek ,potem biopsja rak no i operacja.Znosi to jakoś chociaż są wakacje i chcialby zyc jak większość nastolatków,a po operacji trochę wysilku unika.Jest bardzo dzielny,chuba dzielniejszy od nas r rodziców :P
  • 9 lat temu
    anka50 powiedz w tym wieku chłopak od czego mu się to zaczeło ? mam synów 16 i 18 l ten starszy bardzo schudł od stycznia chodziło mi po głowie zrobić mu samo tsh ale tak schodzi ....w końcu tarczyca to też coś dziedzicznego .. powiedz w tym wieku ma świadomość co ma jak to znosi ??
  • Bulka601 Fakt-być może zmiana euthyroxu na coś innego wyszła by na dobre...
  • Jak nie bedzie szło to moze spróbuj zmienić tabletki. Ja biorę eltroxin i jest rewelacja. Biorę 125 każdego dnia i osiągam nasz cel. Czuje sie swietnie. Te tabletki różnią sie tylko składnikami pomocniczymi ale główny jest ten sam.
  • Badania Tsh, ft3, ft4 wykonuje co miesiąc, nawet częściej aby mieć kontrolę nad tym co sie dzieje. Dzisiaj endo zgodziła się na to abym spróbowała brać euthyrox na noc z zastrzeżeniem min 4 godz po ostatnim posiłku. Poczekam jednak co powiedzą za tydzień w Gliwicach.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat