Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Jak często zależy od potrzeby, stanu zaawansowania choroby itp.
Zwykle zalecają antykoncepcję od 6 do 12 miesięcy, musisz dokładnie przepytać lekarza na okoliczność.
-
settantarte agnes1981 dzięki za odpowiedz
Może jeszcze pomożecie mi w jednym temacie. Czy długo trwa takie leczenie jodem? Wiem, że to powtarzalna sprawa z otrzymywaniem dawek jodu itd. Chciałabym mieć drugie Bobo. Jak często i jak długo takie dawki się otrzymuje. I pewnie trzeba sie wstrzymać też po tym całym leczeniu kilka miesięcy z planowaniem potomstwa. Czy któraś z Was wie, bądź słyszała.
Dzięki ;)
-
Agnes tak bardzo szybko idzie.
Vjolka jestem tydzień za Tobą ;) Mam cichą nadzieję że do 1 września będę już po i będę w domu, bo córka zaczyna przedszkole i fajnie by było jak pierwsze dni byłaby przezemnie odprowadzana i odbierana, a jak nie to będę prosić o termin na październik.
-
Gatta będziesz operowana niedługo po mnie :-)
-
Gatta
Dobrze, że sprawnie to u Ciebie idzie. Będzie ok. Wszystko da się przetrwać.
-
Fanabe
Ja miałam mikroraka 7mm w prawym płacie oraz 2mm ognisko raka w cieśni. Brak przezutow na węzły. Otrzymałam duży jod.
-
Cześć :) jestem po konsultacji w Gliwicach potwierdzili raka brodawkowatego. Operacja konieczna, termin na konsultacje z chirurgiem do operacji na 27 lipca. Wtedy wyznaczą termin operacji. Lekarka powiedziała że może odbędzie się bez joditerapii, ale lepiej jeszcze nie myśleć. Najpierw operacja. Mój guzek jest umiejscowiony poza torebką tarczycy.
-
Teoretycznie nie podają dużego jodu, przyspieszona jest natomiast diagnostyka (CO Gliwice) z małym jodem i scyntygrafią, w praktyce decyduje lekarz.
-
Po operacji oczywiście bez stwierdzonych przerzutów.
-
Zapytam jeszcze raz, bo może przeoczyłyście moje pytanie. Może któraś z Was wie. Czy jak się ma rozpoznanego mikroraka brodawkowatego to są jodowania, scyntygrafia itd?
Dzięki