Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13026 odpowiedzi:
  • hej dziewczyny :) ja juz urodzilam, synek ma prawie 3 miesiace. jestem po strumektomii. guz mial ponad 2 cm w najwiekszym punkcie i niestety dal przerzuty do wezlow. ponoc moglam juz 10 lat z tym chodzic ale dopiero w ciazy sie ujawnilo. 17 wrzesnia mam sie stawic na jod w zgierzu. nie chce myslec nawet o zostawieniu dziecka :(.
  • Gatta/ Kaska ... kamien spadl mi z serca... czyli bedzie druga dzidzia...tak sie balam ze juz nie bedzie to wskazane po leczeniu. To super dziewczyny tak sie ciesze!! ;)) zycze Wam i sobie i wszystkim innym wytrwalosci :)) Gatta moja tez do przedszkola juz za pare dni jestem taka podniecona tym faktem heheh;p pewnie bardziej niz moje dziecko:D Sylwusiaaa87 a kto Cie bedzie operowal?? Trzymam kciuki! I czekam na wpisy;p
  • Pozdrawiam - i jak dam rade i bede miec sile to bede pisala jak wszystko u mnie. Operacje mam w na nfz w Medicover na Wilanowie.... mam juz wyniki wszystkich badan ( o ironio idealne) , RTG klatkipiersiowej, EKG i laryngologa. Jutro anestezjolog a 31 wieczorem mam byc na oddziale...
  • Maszka27 O wszystkim dowiedzialam sie juz bedac w poczatkach 5 m....moj skorupiak to po biopsji w 5 kat brodawkowaty....guzek ma srednice ok. 1.7cm i podczas badan usg, ktore robiono mi regularnie nie rosl....podobno wezly tez z obrazu usg czyste, ale zdaje sobie sprawe, ze to sie okaze w histopacie po wycieciu.....acha wczesniej zadnych problemow z tarczyca....nawet nie wiedzialam za co tak dokladnie ten gruczol odpowiada.... co do tej ciazy to mysle, ze jak sie wyleczysz( bo na pewno tak bedzie) to z tego co mi moja endo mowila, nie ma przeciwskazan....3ba tylko odczekac jakis czas....ja bym nawet rok albo dluzej poczekala....ale to sa na pewno sprawy indywidualne.
  • 9 lat temu
    Hejka my też planujemy drugie jak tylko będę mogła to zaraz działamy.najlepiej już zaczęłabym :-) getta nie wiem czy to samo ale ja mam takie coś ze jak sięgam po coś to czasem chwycił mnie taki mega ból przy szyi że aż muszę się położyć bo dziwnie słabo się robi. Chwilkę leżę i ustępuje.Naprawdę nie mialam tego wcześniej albo nie przywiązywalam do tego uwagi
  • 9 lat temu
    Maszka27 ja też planuję drugie, ale czy będzie to czas pokaże narazie odłożone plany... Jak pytałam lekarzy to mi mówili że nawet 10-cioraczki można mieć :P narazie skupiam się na leczeniu. Ja coraz lepiej się czuję zawsze wieczorem padam do spania. Teraz mam troszkę gonitwy bo córa od 1 września do przedszkola więc troszkę zalatwień jest. Powiedzcie mi czy mialyscie po operacji bóle tak jakby węzłów?? Czasem mnie dziwnie bolą i ból wędruje do ucha?
  • Sylwusiaaa87 ja tu jestem nowa od niedawna. Prosze napisz o raku dowiedzialas sie w ciazy czy przed? A jak tak to w ktorym miesiacu? Jaki typ raka u Ciebie zdiagnozowano i jak sie z tym czulas podczas ciazy? Cos uroslo bardziej? Czytalam tez ze niektore dziewczyny swiadomie decydowaly sie na ciaze wiedzac o raku bo potem ten jod i hormony to niewiadomo jak by bylo... Ja nie ukrywam ze tez chce miec drugie; ) ale w tej sytuacji to chyba niewskazane, co? Pytam bo okres spoznia mi sie kilka dni i jestem troche w panice a zawsze mam regularnie. ;) Dziekuje i pozdrawiam.
  • Widze, ze nie tylko ja zamilklam....co slychac u ciezarnych kolezanek ? Co tam u was Ona26? Iwona40, Zetka ? Mam nadzieje, ze wszystko ok. Dajcie znac.
  • Czesc Dziewczyny! Bardzo dlugo mnie nie bylo na naszym forum przez porod i opieke nad maluszkiem....ale teraz jestem. Operacja 1 wrzesnia,....jeszcze ta data....kojarzy mi sie z powrorem do pracy a nie ciachaniem. Mam stresa....chyba jak kazda. Pozdrawiam
  • Vjolka w duszy czuje sie mega nerwowo. Cały ten stres związany z ginekologiem teraz wychodzi. Ale jest już ok. :) Zmieniam ginekologa na tego z Wawy u którego byłam na konsultacji :D Czeka mnie kontrolne usg na początku września bo się potwierdza diagnoza endokrynologa niestety. Ale wole to niż tego raka ;) A jak Ty sie dziś czujesz??

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat