Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13033 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    mango na tomograf trzeba sobie zasłużyć, ja miałam bo po pierwszym jodzie świeciłam w okolicy tchawicy i wyszła mi w tym miejscu zmiana niestety nie okreslili dokładnie co to jest i dlatego miałam drugi jod po którym nigdzie nie świeciło i teraz kontrolne CT czy jest czysto czy dalej cos tam siedzi :(
  • 9 lat temu
    Zetka Tomograf klatki piersiowej to bedzie dla nas standardowe badanie kontrolne? Nie tylko USG, czy scyntygrafia? Jak to potem wygląda?
  • 9 lat temu
    Po całym leczeniu chodzę na kontrolę do swojego endokrynologa i od czasu do czasu do Centrum Onkologii.
  • 9 lat temu
    Jak miło czytać wiadomości że rak tarczycy nie przekreśla marzeń o dziecku :-) co prawda mam już jedno ale bardzo chcę mieć drugie i mam nadzieję że wszystko tak się poukłada że tak będzie :-) Tak piszecie dziewczyny o dr Stachlewskiej - też się zastanawiałam czy nie jechać do Niej na konsultacje bo słyszałam o Niej same dobre opinie. Napiszcie proszę, czy po operacji i po tych wszystkich jodach leczycie się lokalnie u swoich endokrynologów czy jeździcie może do poradni przy centrum onkologicznym ?
  • 9 lat temu
    witam dzieki sylwusia za pamięć u mnie nic nowego ,niedługo pażdziernik czyli nowy stres mam miec kontrolny tomograf kl.piersiowej i od tego zależy dalszy mój los. Trzymam kciuki za ciebie uwierz ta operacja w porównaniu z cesarką to pikuś przynajmniej ja dochodziłam do siebie dużo szybciej niz po cc,powodzenia :)
  • 9 lat temu
    Sylwusiaaa87 mnie tez miala operowac dr Stachlewska. Podobno jest bardzo dobra w tarczycach. Ciekawa jestem jak bedziesz sie czula po jej zabiegu.. duzo osob ja chwali ze pyrztarcze nie uszkodzone itp. Trzymam kciuki jestes w dobrych rekach! Jak sama mi mowila takich operacji wykonala ponad tysiac :) powidzenia!
  • 9 lat temu
    co za strona.powtarza mi posty. wybaczcie
  • 9 lat temu
    jezeli chirurg naruszy przytarczyce, chocby ponoc dotknie podczas operacji, to przestaja prawidlowo funkcjonowac na jakis miesiac, tak mi lekarz mowil. mi musieli usunac jedna przytarczyce, chyba dlatego ze byly nacieki.
  • 9 lat temu
    Sylwusiaaa87 nie bój się operacji. Mnie też operowała dr Stachlewska w Medicoverze. Nie zmasakrowała mnie. Zostawiła mi przytarczyce dzięki temu nie muszę przyjmować Calperosu. Już minęły 2 lata od operacji. Czasami mnie mrowią palce u ręki, ale nie wiem czy to bardziej od kręgosłupa czy od czegoś innego.
  • 9 lat temu
    jezeli chirurg naruszy przytarczyce, chocby ponoc dotknie podczas operacji, to przestaja prawidlowo funkcjonowac na jakis miesiac, tak mi lekarz mowil. mi musieli usunac jedna przytarczyce, chyba dlatego ze byly nacieki.

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat