Rak tarczycy
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu.
Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
-
Kawka to trzymam kciuki, żeby odstawienie przebiegło łagodnie. A ile jesteś już po operacji? :-)
Gajka jak tam?
-
Dziewczyny
Mój syn mial zrobione tsh po zażyciu rano tabletki lekarz stwierdzil ,że wynik jest nieprawidlowy i ma zrobic tsh bez leku.Zrobilismy badanie na drugi dzien wynik się nie różnił .Więc chyba można tak jak w Gliwicach tabletkę rano a potem badanko :D
-
Tak w ogóle ja jeszcze tydzień na leku i odstawiam. Za miesiąc mam jod diagnostyczny.
-
Po prostu raz wzięłam lek przed badaniem i wynik wyszedł dziwny. Dostałam ochrzan od endokrynolog. Musiałam powtórzyć badanie.
Ale wcześniej jak jeszcze miałam tarczycę i chodziłam do innego endokrynologa nie usłyszałam tego, że trzeba robić TSH przed zażyciem leku.
-
Mango i Kawka dziękuję ;) no właśnie co lekarz to co innego mówi....
-
Mówi się że, żeby sprawdzić czy dawka jest dobrze dobrana to trzeba robić badanie po 6 tygodniach zażywania konkretnej dawki. Więc wydaje mi się, że on ma dużą bezwładność i badanie nie pokaże stężenia tej tabletki tylko jakiegoś unormowanego stanu w organizmie..
Kawka a jak było u Ciebie z tymi zafałszowaniami?
-
No właśnie, co lekarz to opinia. Jedni twierdzą, że badanie tsh na czczo przed euthyroxem, inni, że to nie ma znaczenia. I bądź tu mądry :-)
-
Może ja pomogę. Przed badaniami kontrolnymi TSH nie można brać leku, to zafałszuje wynik. Wiem to z własnego doświadczenia.
-
Przy dawce 125 mialam tsh 4, więc zwiększyli mi do 150. Może gdybym nie wzięła miałabym jeszcze wiecej...
Wiesz co lekarka ktora kierowala na badania krwi nawet nie pytała czy jest sie przed tabletkami, w karcie informacyjnej na temat kontroli też nie miałam takich wskazań. Przy wypisie ze szpitala pytałam czy na kontrole mam przyjechać na czczo bez tabletek, to pielegniarki powiedziały, że nie ma takiej potrzeby.
-
A mogę zapytać jakie tsh miałaś po tabletce?? Mi lekarze zawsze mówili że bez eutyrox na czczo krew pobierać, pierwszy raz się spotkałam w Gliwicach, że można być po tabletce.