Rak tarczycy

15 lat temu
Mam 36 lat. Problemy z moją tarczycą zaczęły się w wieku ok. 12 lat kiedy to, miał miejsce wybuch w Czarnobylu. Natomiast rok temu zdiagnozowano u mnie raka tarczycy. Wyszło całkiem przypadkowo. Po urodzeniu drugiego dziecka postanowiłam zrobić porządek z moją tarczycą tylko dlatego, ze moja szyja była gruba. Wyniki TSH miałam w normie, FT3 i FT4 także. Był też guz, ten złośliwy guz. Na moje szczęście miał 6 mm. Jestem po wycięciu całej tarczycy i po jodzie radioaktywnym. Nie mam komórek rakowych. Na życie patrze inaczej, dostrzegam to - czego nie widziałam wcześniej.
13025 odpowiedzi:
  • 9 lat temu
    Dziękuję dziewczyny <3 A jeszcze jednej rzeczy zapomniałam napisać mam za wysoki wapno norma do 1,3 a ja mam 1,52!! Lekarka zastanawiała się czy mnie w szpitalu nie zostawić!! Naszczescie nie zostawiła napisała mi na karcie że jeżeli wystąpią bóle głowy nudności to mam jechać na najbliższy SOR..... Dziś i jutro mam nie brać wapna od soboty 3 tabletki i 1 alfadiolu, a w poniedzialek kontrola wapna, a jak będzie za wysokie to na pogotowie... Miała któraś coś takiego??
  • 9 lat temu
    gatta spokojnie wszystko bedzie dobrze :) moge Ci powiedziec ze jesli przezuty na wezly rozpoznane sa przy diagnozie to nie zmienia to rokowan pacjenta :)
  • 9 lat temu
    Gatta Młody dobrze sie czuje, ale ciągle walczymy z wapniem bierze 4 razy po1000 i nie możemy złapać normy. ;(
  • 9 lat temu
    Dziewczyny, mi endo mówił,że jeżeli jest coś w węzłach, to i tak jod sobie poradzi. No i musimy słuchać weteranek:-)
  • 9 lat temu
    Anka dziękuję za miłe słowa <3 <3 jak się syn czuje?? Wszystko ok?? Mi nawet ten termin pasuje więc nie będę zmieniać ;)
  • 9 lat temu
    Gatta Myślałam dziś o Tobie i twojej wizycie.Te przerzuty do węzłów ma sporo osob.Mój syn mial zajetych połowę wycietych węzłów.Jod musi się z tym uporać jak jeden nie da rady to drugi pomoże.Dzwoń oputaj czasem miejsca się zwalniają i może uda Ci się prędzej jodowanie.Glowa do góry pomyśl ile osob chodzi z ztym i nie wie że go ma.My już z nim walczymy <3
  • 9 lat temu
    Hej ? jestem po wizycie. Potwierdził się rak brodawkowaty, na usg był tylko 1 guzek wycieli dwa, jeden był na prawym płacie 1cm, a drugi 0,4. Ten większy to rak brodawkowaty typ pęcherzykowaty i lity, nieotorebkowany, mniejszy typ wysokokomórkowy i Whartin-like. Stwierdzone przewlekłe zapalenie tarczycy. No i niestety w wezłach srodkowych były przerzuty..... Ehhhh Jod na 1 kwietnia.....
  • ona25 Ależ przystojniak! :) Mango, Vjolka Do żadnej fundacji się nie zwracałam, bo musiałabym upublicznić swój wizerunek. ;) Tego chciałabym uniknąć. ;) Moja Pani dr koresponduje z firmą produkującą jeden z tych leków, żeby mi go zafundowali. ;) Zobaczymy co będzie. ;) Kuracja miesięczna to koszt ok 18 tys. zł. Drugi lek jest jeszcze droższy, chyba dwa razy tyle albo i więcej. :/
  • 9 lat temu
    dziekuje wszystkim :) kopytko kochana przeczytalam wlasnie wszystkie Twoje posty - gratuluje bobasa :) jestesmy prawie w tym samym tyg ciazy ja dzisiaj zaczynam 10 tyg. no i chce Ci powiedziec ze nie masz czym sie martwic. sporo razy rozmawiam z moja lekarz o jodzie i o bobasie - powiedziala mi ze ma mnustwo pacjentow ktorzy odrazu po jodzie zachodzili w ciaze i nigdy nie zdarzylo sie ze bobas urodzil sie chory - wiec glowa do gory wszystko bedzie dobrze zobaczysz :) co do testu ktory nie wykazal ciazy - wiesz co ja kiedys zlamalam stope i jak bylam na pogotowiu robili mi test przed przeswietleniem - test wyszedl negatywny wiec wyslami mnie na przeswietlenie - tydzien pozniej zrobilam test w domu i byl + jak poszlam do lekarza okazalo sie ze to 6 tydzien. tez sie martwilam ze cos bedzie nie tak z bobasem. wychodzi na to ze bylam juz w 5 tyg ciazy a test nic nie wykazal ! teraz mam 12 miesiecznego zdrowego brzdaca :)
  • 9 lat temu
    No właśnie zwracałaś się do jakiejś fundacji?

Zaloguj się lub Zarejestruj, żeby odpowiedzieć lub dodać nowy temat